بيماري ليشمانيوز جلدي يك بيماري اندميك در ايران است و بدبختانه درمان قطعي براي آن وجود ندارد. با وجود بهبود خودبخودي اين بيماري، اسكار باقيمانده از آن اثرات رواني شديدي بر فرد مي گذارد. اسكار ليشمانيوز جلدي يك اسكار اتروفيك است كه در اثر اتروفي درم و تخريب كلاژن اپيدرم ناشي از واكنش التهابي پوست ايجاد مي شود.
در مطالعه كار آزمايي باليني كه در مركز تحقيقات پوست و سالك در حال انجام است از سلولهاي فيبروبلاست و كراتينوسيت اتولوگ جهت درمان اسكار ليشمانيوز جلدي استفاده شد.
يكي از بيماران مورد مطالعه خانم 21 ساله اي بود كه در سن 16 سالگي مبتلا به ليشمانيوز جلدي شده بود و تحت درمان تزريق موضعي گلوكانتيم قرار گرفته بود و در حال حاضر اسكار اتروفيك عميق و بزرگي داشت. بيمار حاضر به عمل برداشتن اسكار نشد. بر اساس عمق اسكار بيمار پس از انجام بيوپسي و كشت سلولي تحت تزريق سلولهاي فيبروبلاست قرار گرفت.
پس از 2 ماه بيوپسي ديگري جهت كشت سلولهاي فيبروبلاست و كراتينوسيت اتولوگ برداشته شد كه فيبروبلاست اتولوگ جدا شده مجددا تزريق شد و سطح اسكار پس از درم ابريژن جهت انتقال مخلوط سلولهاي كراتينوسيت و فيبروبلاست كشت داده شده اتولوگ آماده شد.
مخلوط سلولهاي مورد نظر در پايه مناسب بر سطح اسكار منتقل و تحت پانسمان مناسب قرار گرفت.
بيمار تحت درمان آنتي بيوتيك پروفيلاكسي قرار گرفت و تا 2 هفته پانسمان باقي ماند. در اين مدت از آنتي بيوتيك موضعي مناسب نيز استفاده كرد. كراست ايجاد شده ظرف 3 هفته برداشته شد و به بيمار توصيه شد از ضد آفتاب مناسب بصورت منظم استفاده كند.
ظاهر اسكار در مدت 3 ماه پيگيري توسط 2 پزشك كه نسبت به مطالعه Blind بودند مورد قضاوت قرار گرفت و به ترتيب بهبودي 80% و 90% گزارش شد. اين مطالعه بصورت گسترده در مركز تحقيقات پوست و سالك اصفهان ادامه دارد، و ظرف مدت شش ماه از گذشت اين طرح در چهار بيمار ديگر نيز با موفقيت انجام شده و در حال حاضر در دست پيگيري مي باشد كه نتايج آن بعدا ارائه خواهد شد.