کابل بزرگترین مرکز سالک در دنیاست . تعداد مبتلایان به سالک دراین شهر 65000 نفر تخمین زده می شود. البته این عدد احتمالا" نوک کوه یخ را نشان می دهد زیرا تعداد زیادی از موارد بیماری گزارش نمی شوند. شهرهای متعدد دیگری من جمله هرات ، قندهار ، و مزارشریف هم جزو مراکز سالک محسوب می شوند. احتمال انتقال بیماری به کشورهای همسایه وجود دارد.
سازمان بهداشت جهانی اخیرا" هشدارداده است که این بیماری سلامت 13 میلیون افغانی به ویژه زنان و دختران را تهدید می کند. سالک بیماری پوستی است که توسط نیش انواع خاصی از پشه خاکی منتقل می شود. این بیماری منجر به ایجاد زخمهایی برروی پوست می شود که جوشگاه هایی با ظاهر ناخوشایند از خود بجا می گذارند. زخم معمولا" چند هفته تا چند ماه بعد از نیش پشه آلوده پدیدارمی شود. جوشگاه ها بیشتر روی صورت بوده و در اثر عدم درمان به موقع یا درمان ناکافی ، ظاهر ناخوشایندتری از خود بجا می گذارند. درعکسهای زیر زخم سالک را برروی صورت یک دختر و یک کودک ملاحظه می نمایید:
.
دولت افغانستان بودجه کافی برای درمان بیماران ندارد. مبارزه با سالک جزو اولویت های نخست سازمانهای امداد بین المللی هم نیست زیرا هزینه درمان آن زیاد بوده ودرضمن منجر به مرگ بیمارهم نمی شود. به گفته وزیر بهداشت افغانستان، این کشور تنها قادر به درمان 40 درصد از بیماران است.
با این وجود ، سازمان بهداشت جهانی و سایرسازمان های امداد اقدام به تامین دارو برای مبتلایان و توزیع پشه بندهای آغشته به حشره کش در بین ساکنین کابل کرده اند.
در گذشته برنامه های کنترلی موثری برای سالک در افغانستان وجود داشته ولی طی دو دهه اخیر ساختارهای بهداشتی تا حد زیادی تضعیف شده اند. آسیب های محیط زیست و دفع غیربهداشتی فاضلاب باعث افزایش منابع تغذیه پشه خاکی می گردد. خرابه های ساختمانها و همچنین محلهای انباشت زباله از مکانهای زیست این پشه به شمار می روند. افزایش مهاجرت به داخل کشور به ویژه از پاکستان نیز مزید برعلت می شود .
امید می رود که با افزایش آگاهی مردم منطقه و کمک سازمانهای دولتی و بین المللی میزان شیوع سالک کاهش یابد.
---------------------------------------------------------------
مآخذ: درنوشتن این مطلب از منابع «سازمان بهداشت جهانی» و نیز «بنگاه سخن پراکنی بریتانیا» (بی بی سی) استفاده شده است .
---------------------------------------------------------------
مطالب مرتبط : ( برای مشاهده هرمطلب روی عنوان آن کلیک کنید )
1 - سالک ( قسمت اول )
2 - سالک ( قسمت دوم )
3 - وبسایت شخصی دکتر فرشید دبیرزاده
4 - وبلاگ شخصی دکتر فرشید دبیرزاده