سرطان مثانه چه علائمی دارد؟
دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]آدرس وب سایت : www.doctorbehnamfar.irآدرس مطب : اصفهان ، خیابان شیخ مفید ، بین چهارراه دهش و رکن الملک تلفن مطب : 36631677 - 031
سرطان مثانه زمانی ایجاد می شود که سلول های مثانه توانایی تنظیم تقسیم سلول را از دست بدهند و سلول ها بصورت غیرقابل کنترلی شروع به رشد و تکثیر کنند تا توده ای سلولی به نام تومور در مثانه ایجاد شود. شاید بتوان گفت شایع ترین دلیل ایجاد این بیماری مصرف دخانیات از جمله سیگار است. از سایر دلایل ایجاد این بیماری می توان به تماس با مواد سرطانزا مانند مواد شیمیایی صنعتی اشاره کرد. امروزه این مواد معمولا از زندگی اجتماعی حذف شده اند اما برخی افراد که در شرکت های صنعتی با مواد شیمیایی مختلف در تماس هستند ممکن است آسیب ببينند.
علائم اصلی سرطان مثانه چیست؟
شناخت علائم سرطان مثانه از این نظر اهمیت دارد که تشخیص زودهنگام و در مراحل اولیه ی سرطان مثانه می تواند تاثیر روش های درمانی را بهبود بخشد و احتمال موفقیت آنها را افزایش دهد. توصیه می شود در صورت بروز علائم زیر با فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی مشورت نمایید.
- هماتوریا: شایع ترین علامت سرطان مثانه هماتوریا است. هماتوریا به وجود خون در ادرار اشاره دارد. معمولا وجود خون در ادرار بدون درد در مثانه یا مسیر ادراری است، از جمله زمانی که سرطان در مراحل اولیه ی خود است و تومور کوچک است. شکل ظاهری خون موجود در ادرار می تواند بصورت رگه ای باشد یا اینکه بصورت ذرات ریز پراکنده در ادرار بوده و رنگ آن را به حالت صورتی، قرمز یاقهوه ای در آورد. خون در ادرار گاهی با چشم قابل تشخیص نیست و در آزمایشات ادرار وجود سلول های خونی تشخیص داده می شود. همچنین این علامت، ثابت نیست و ممکن است پس از مدتی بروز، قطع شود و سپس با گذر زمان دوباره بروز کند. البته باید توجه داشت که وجود خون در ادرار الزاما به معنی وجود سرطان مثانه نیست اما بهتر است در صورت بروز این علامت، بررسی های تکمیلی انجام شوند.
- بروز علائم عفونت مجرای ادرای: عفونت مجرای ادراری و سرطان مثانه علائم مشترک و مشابه زیادی دارند. اهمیت توجه به این مسئله از جمله در خانم ها بیشتر است. در این حالت علائمی چون ادرار ناگهانی، تکرر ادرار و درد در هنگام ادرار بروز می کنند. در این حالت معمولا فرد با مصرف آنتی بیوتیک بهبودی را در فرایند ادرار خود احساس نمی کند.
- پیوسته نبودن ادرار: در این حالت زمانی که فرد ادرار می کند، جریان ادرار قطع و وصل می شود و جریان ثابتی ندارد.
- دردی که دلیل مشخصی برای آن نمی توان پیدا کرد: سرطان مثانه در شکل پیشرفته ی خود معمولا همراه با درد است. درد ممکن است در شکم، پهلو یا لگن ایجاد شود. در صورتی که سرطان به استخوان نیز گسترش یافته باشد ممکن است افراد احساس درد در استخوان داشته باشند.
- کاهش اشتها: این علامت یکی از علائم شایع در انواع سرطان ها است. در صورت گسترش سرطان، فرد احساس خستگی و ضعف می کند، اشتهای خود را از دست می دهد و بطور ناگهانی و بدون دلیل مشخصی دچار کاهش وزن می شود. باید توجه داشت که کاهش اشتها به دلایل گوناگونی ایجاد می شود و وجود این علامت لزوما به معنی وجود سرطان نیست. بهتر است در صورت بروز هر یک از علائم با پزشک متخصص مشورت گردد.
- خونریزی در ادرار پس از دوران یائسگی: هر گونه خون پس از دوران یائسگی خانم ها می تواند نشانه ی وجود یک آسیب و بیماری باشد. یکی از این بیماری ها سرطان مثانه است. گاهی نیز قطرات خون در این دوران به دلیل مشکلاتی بروز می کند که روش درمان ساده تری دارند. با این حال، در صورت وجود این علامت بهتر است با پزشک مشورت گردد.
- تغییر در عادات ادرار روزانه: برخی اوقات سرطان مثانه می تواند در فرایند ادرار تغییراتی ایجاد کند. از جمله ی این تغییرات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نیاز به ادرارکردن بیشتر از حالت معمول.
- احساس درد یا سوزش هنگام ادرارکردن.
- احساس نیاز به ادرار با وجود این که مثانه پر نیست و فرد به تازگی ادرار کرده است.
- کاهش شدت ادرار یا مشکل در جریان ادرار خروجی.
- تکرر ادرار شبانه که فرد را چندین بار در طول شب از خواب بیدار می کند.
همانگونه که اشاره گردید این علائم ممکن است گاهی با علائم عفونت مجاری ادراری مشابه باشند. از سایر دلایل ایجاد این علائم می توان به سنگ مثانه و مثانه ی بیش فعال نیز اشاره کرد.
در نهایت باید توجه کرد که بسیاری از این علائم می توانند ناشی از مشکلات دیگری بجز سرطان مثانه باشند. عفونت کلیه، عفونت مجاری ادراری، سنگ کلیه و پروستات بزرگ شده از جمله ی بیماری هایی هستند که می توانندعلائم ذکرشده را بروز دهند. بنابراین در صورت بروز این علائم کمی مثبت اندیشی می تواند فرد را از استرس دور کند. در عین حال لازم است تا در صورت بروز هر یک از این علائم به پزشک مراجعه شود تا دلایل وجود این علائم بررسی و درمان شوند. در صورتی که احتمال وجود سرطان مثانه وجود داشته باشد آزمایشات تشخیصی توصیه خواهندشد تا در صورت تایید وجود سرطان مثانه، فرایند درمانی آغاز گردد.
گاهی تومور حالب با جریان خون به سایر بافت ها نیز کشیده می شود و موجب بدخیمی حالب می گردد که این تومورهای بدخیم را تومورهای سرطانی حالب می گویند. تشخیص و درمان سرطان حالب از جمله اقداماتی است که توسط فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری انجام می شود و در صورت مشاهده علائم این بیماری باید به آنها مراجعه نمود.
نسخه اصلی مطلب
سرطان مثانه چه علائمی دارد؟ را در سایت دکتر امیر بهنام فر بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید