مثانه در جای خود درست بالای انتهای واژن توسط عضلات و لیگامان هایی نگه داشته می شوند. هنگامی که دیواره های واژن شل می شوند، اندامهای درون لگن موجب ایجاد برآمدگی در واژن می شوند و به اصطلاح دچار افتادگی می شوند. رحم که توسط ناحیه انتهایی واژن محافظت می شود در صورت شل شدن عضلات و لیگامان های دیواره واژن به درون واژن فرو می افتد که به آن افتادگی رحم می گویند. از انواع دیگر افتادگی می توان به افتادگی مثانه به درون دیواره واژن اشاره کرد که به این بیماری سیستوسل هم گفته می شود. در ادامه به علائم افتادگی رحم و مثانه و روش های درمانی مرتبط با آنها می پردازیم.
اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
یکی از مهمترین دلایل افتادگی مثانه در زنان بارداری و زایمانهای سخت است. آن دسته از زنانی که با زایمانهای سخت مواجه بودهاند و یا چند قلوزایی داشته اند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
افتادگی مثانه می تواند به دلایل زیادی ایجاد شود. علت اصلی استرس بر روی این رباط و بافت حمایتی هنگام زایمان است. زنانی که بارداری های زیادی دارند، زایمان طبیعی دارند یا زایمان طولانی یا سختی دارند، در معرض خطر بیشتری هستند.
عوامل دیگری که می توانند منجر به افتادگی شوند عبارتند از:
شایع ترین علامت احساس برآمدگی واژن است. برآمدگی در واژن چیزی است که می توانید ببینید یا احساس کنید. علائم و نشانه های دیگری که ممکن است با افتادگی مرتبط باشد عبارتند از:
این عوامل ممکن است خطر افتادگی قدامی (سیستوسل) را افزایش بدهند:
که به آن سيستوسل درجه خفیف نیز میگویند، زمانی رخ مى دهد که مثانه فقط میزان كمى واژن افتاده باشد.
مثانه به اندازه ى کافی پایین آمده و به ورودى مجراى واژن رسیده باشد.
زمانی اتفاق می افتد که مثانه از مجراى واژن کاملاً بیرون زده باشد.
افتادگی مثانه را می توان با بررسی سابقه بالینی فرد و انجام معاینه لگن تشخیص داد. پزشک، شدت افتادگی و ناحیه مبتلای واژن را تعیین می کند. علاوه بر این موارد، آزمایش های تصویر برداری و تست های دیگر نیز برای بررسی کف لگن انجام می شوند. از جمله این آزمایش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
می توانید با انجام کارهای ساده فشار وارده بر عضلات لگن را کاهش دهید به خصوص اگر زایمان طبیعی انجام داده اید. در ادامه به این موارد می پردازیم:
افتادگی مثانه درجه 1 که هیچگونه درد یا احساس ناراحتی ندارد، به درمان دارویی یا جراحی نیاز ندارد. پزشک به افراد مبتلا به افتادگی مثانه درجه 1 توصیه می کند که زور نزنند و اشیای سنگین بلند نکنند.
رحم بند یا شیاف مهبل وسیله ای است که در واژن قرار داده می شود تا مثانه را در جای خود نگه دارد. رحم بندها باید در فواصل زمانی مشخص بیرون آورده شده و تمیز شوند تا عفونت ایجاد نشود. بعضی از رحم بندها به نحوی طراحی و ساخته شده اند که فرد می تواند خودش رحم بند را خارج کرده و آن را تمیز کند. در مورد دیگر انواع رحم بند، پزشک باید رحم بند را خارج و آن را تمیز کند. معمولاً برای جلوگیری از ایجاد عفونت و آسیب به دیواره واژن، به همراه رحم بند از پماد استروژن نیز استفاده می شود.
ممکن است پزشک انجام ورزش های کگل را توصیه کند. ورزش های کگل، ورزش هایی هستند که برای تقویت عضلات کف لگن استفاده می شوند. همچنین از ورزش های کگل به تنهایی یا به همراه دیگر روش های موجود برای درمان افتادگی های متوسط و خفیف مثانه استفاده می شود.
در افتادگی مثانه از داروهای جایگزین استروژن برای تقویت بافت واژن و بافت های اطراف آن استفاده می شود. درمان با داروهای جایگزین استروژن برای تمام افراد مناسب نیست (مانند افرادی که سرطان خاصی دارند). بدن زنان پس از یائسگی دیگر به طور طبیعی استروژن تولید نمی کند و در نتیجه عضلات واژن ضعیف می شوند. در افتادگی های خفیف مثانه، برای بهبود علائم افتادگی مانند ضعف واژینال یا بی اختیاری ادرار، استروژن تجویز می شود. در مورد افتادگی های شدیدتر، درمان دارویی با دیگر روش های درمانی همراه می شود.
برای درمان افتادگی مثانه و تقویت عضلات لگن از درمان فیزیکی، مانند تحریک الکتریکی و بیوفیدبک نیز استفاده می شود.
معمولاً در افتادگی های شدید مثانه که به وسیله رحم بند درمان نمی شوند، بیمار به جراحی نیاز دارد. جراحی افتادگی مثانه از راه واژن انجام می شود و هدف از جراحی این است که مثانه در محل خود قرار گیرد. با ایجاد شکافی در دیواره ی واژن، مثانه در محل اصلی خود قرار داده می شود. سپس قسمت افتاده ی مثانه، بسته شده و دیواره واژن محکم می شود. بسته به روش مورد استفاده، جراحی تحت بیهوشی عمومی، منطقه ای و یا موضعی انجام می شود.
تغییرات در بیضه ها می تواند نشانه یک بیماری خوش خیم شایع مانند عفونت یا کیست یا یک بیماری کمتر شایع مانند سرطان بیضه باشد. خود آزمایی بیضه ها یکی از بهترین روشهای تشخیص زودهنگام تغییرات در بیضه است. اگر در هنگام خودآزمایی بیضه توده یا تغییرات دیگری را تشخیص دادید، به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.