آيا درست است كه فعاليت جنسي آكنه را تشديد مي كند؟ اگر من صورتم را به دفعات بشويم آيا آكنه از بين مي رود؟ چه رژيمي بايد بگيرم؟
موهومات زيادي با آكنه همراه است و سه نمونه از شايعترين آنها عبارتند از:
1- آكنه از كثيفي بوجود مي آيد. پس نظافت مكرر آن را پيشگيري و درمان مي كند.
2- فعاليت جنسي ايجاد آكنه كرده و يا آن را تشديد مي كند.
3- خوردن غذاي نامناسب ايجاد آكنه مي كند.
هيچكدام از اين موارد در حقيقت پايه اي ندارد. آكنه از چرك ناشي نمي شود. تميزترين پوست دنيا نيز ممكن است دچار آكنه شود و كثيف ترين صورت، ممكن است هرگز دچار آكنه نگردد.
كودكان قبل از بلوغ هر چقدر هم كثيف باشند، دچار آكنه نمي شوند. ممكن است شسشتوي زود به زود صورت، واقعا آكنه را بدتر كند.
ارتباطي بين آكنه و فعاليت جنسي موجود نيست. لكن هورمون جنسي مردانه (آندروژن) بايد در خون جريان داشته باشد تا آكنه تشكيل شود، و در واقع غدد پيلوسباسه را آندروژن تحريك مي كند.
رژيم غذايي هيچ اثر مهمي رو آكنه ندارد و رعايت دقيق ترين رژيم، آكنه را پيشگيري نمي كند يا بهبود نمي بخشد. موهوماتي وجود دارد كه بعضي غذاها از جمله شكلات و يا چربي خوك باعث تشديد آكنه مي گردد ولي شواهدي وجود ندارد كه نشان دهد غذاهايي از قبيل شكلات، چيپش، سيب زميني و ساير غذاهاي پرچرب و لبنيات (كه كودكان اغلب دوست دارند)باعث ايجاد يا وخامت آكنه گردد. به عنوان مثال خوردن غذاهاي پرچرب در چربي پوست بي تاثير است و چربي پوست به دليل چربي ترشح از غدد سباسه پوست است.
تنها موقعي كه بايد از لبنيات پرهيز نمود زماني است كه به خاطر درمان آكنه، تتراسايكلين مصرف شود. آن هم درست به مدت يك تا يك و نيم ساعت قبل و دو ساعت بعد از مصرف، چرا كه جذب دارو را كاهش مي دهد.
آكنه در زامبيا، نيجريه و ژاپن كمتر از افراد اروپايي ديده مي شود و با وجود تفاوت عمده در نوع تغذيه اين افراد كمبود آكنه در اين كشورها مي توانند ناشي از عوامل محيطي ديگر و يا فاكتور ژنتيك باشد.
تنها غذاهايي كه درماتولوژيستها بعضي اوقات توصيه مي كنند كه در مبتلايان به آكنه پرهيز شود. غذاهاي حاوي مقادير بالاي يد مثل صدف ماهي است. زيرا ميزان بالاي يد ممكن است باعث اشتعال آكنه موجود گردد، البته نبايد به كلي از يد پرهيز كرد، چون كمبود آن ممكن است باعث گواتر شود.
معمولا درماتولوژيستها توصيه مي كنند كه مبتلايان به آكنه رژيم متعادل داشته باشند. با اين همه اگر آكنه شما با خوردن غذاي بخصوصي بدتر شده بهتر است از آن غذا پرهيز نماييد.
نقل از هفته نامه سلامت