IUD یکی از مطمئن ترین روشهای ضد بارداری است و میزان موفقیت ان در جلوگیری همانند قرصهای پیشگیری و حدود 9/99 درصد می باشد.آی یودی وسیله ای پلاستیکی اغلب به شکل T است که دو نوع معمول و رایج آن مسی و هورمونی می باشد.مکانیسم IUD برای پیشگیری از بارداری این است که بعنوان جسم خارجی عمل کرده ، مانع لقاح شده ودر صورت لقاح با ایجاد التهاب در بافت داخلی رحم لانه گزینی جنین را با مشکل مواجه میکند.
1- سوراخ شدن رحم در حین گذاشتن IUD
2- خارج شدن آی یو دی پس از نصب
3- عفونت های لگنی
4- لکه بینی و یا خونریزی شدید
5- احساس دردهای لگنی :دردهای لگنی ممکن است بعلت عفونت لگنی یا جابجایی آی یو دی باشد.
6- شکست در پیشگیری از بارداری و بارداری ناخواسته
7- احتمال حاملگی لوله ای
8- جابجا شدن IUD
احتمال حاملگی در استفاده کنندگان آی یو دی حدود 2 در هزار نفر است و در صورتی که حاملگی رخ دهد حاملگی خارج رحم یا لوله ای حدود 1 در هزارخواهد بود که نسبت به افرادی که روش پیشگیری ندارند خطر کلی آن کمتر است.
بهتر است آی یو دی توسط متخصص زنان نصب شود. بعد از نصب ، بایستی سونوگرافی جهت اطمینان از محل مناسب آی یو دی انجام شود.توصیه میشود ماه اول نخ توسط IUD متخصص زنان چک شود. خونریزی و درد لگنی در ابتدا شایع هستند و پس از چند ماه ازبین می رود.در صورت ادامه خونریزی غیر طبیعی ، دردهای لگنی و یا علایم عفونت سریعا به متخصص زنان مراجعه شود.بهتر است ازفعالیت سنگین در ماه اول اجتناب شود.
IUDهورمونی که به نام میرنا در بازار موجود است حاوی هورمون پروژسترون بوده که علاوه برخاصیت ضد بارداری، دارای مزیت های دیگری نیز می باشد.این آی یو دی ها 5 ساله بوده و در افرادی که دچار خونریزی زیاد ، دیس منوره ( درد لگنی حین پریود) ، فیبروم و اندومتریوز هستند دارای اثرات درمانی می باشد.همچنین آی یودی هورمونی موثرترین وسیله برای پیشگیری اورژانسی است ومیزان حاملگی و بارداری لوله ای هم به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
1- حاملگی
2- وجود عفونت لگنی در حال حاضر یا در سه ماهه اخیر
3- سرطان رحم یا دهانه رحم
4- خونریزی غیر طبیعی رحم با علت ناشناخته
5- ناهنجاری های رحم مانند رحم سپتوم دار ، رحم دو شاخ ، رحم تک شاخ
6- فیبروم هایی که باعث تغییر شکل حفره رحم شده اند
7- رحمهای خیلی بزرگ یا خیلی کوچک
8- آلرژی به مس
دکتر منصوره پژمان منش ، جراح و متخصص زنان و زایمان اصفهان ، فوق تخصص ناباروری و آی وی اف
نسخه اصلی مطلب عوارض آی یو دی را در سایت دکتر منصوره پژمان منش بخوانید.