مركز تحقيقات پوست و سالك دانشگاه علوم پزشكي اصفهان در طي سه سال متوالي از سال 1381 تا 1383 به كسب مقام برتر در بين مراكز تحقيقاتي همطراز نائل گرديده است. به همين مناسبت مصاحبه اي با رياست مركز آقاي دكتر محمد علي نيلفروش زاده متخصص پوست و فلوشيپ جراحي پوست و ليزر از انگلستان انجام داده ايم و از علل اين موفقيت و برنامه هاي آتي مركز سئوال نموده ايم.
آنچه در پيش روست، شرح اين مصاحبه است.
سئوال 1: لطفا تاريخچه اي از تاسيس مركز و فعاليتهاي آن بيان فرمائيد.
مركز تحقيقات بيماريهاي پوستي و سالك با هدف ترويج دانش و تربيت محققين از سال 1379 بصورت رسمي فعاليت خود را آغاز نمود و در طي اين سالها بر اساس اهداف برنامه استراتژيك به موفقيتهايي نائل گرديد كه حاصل آن كسب مقام برتر در بين مراكز تحقيقاتي همطراز در سراسر كشور و دريافت لوح تقدير از مقام رياست جمهور در طي دو سال متوالي بوده است.از جمله فعاليتها مي توان به موارد ذيل اشاره نمود:
طراحي و اجراي 64 طرح تحقيقاتي دانشگاهي و بين دانشگاهي، همكاري در تدوين 19 پايان نامه در مقاطع دكتراي حرفه اي، تخصصي و PHD، برگزاري 5 دوره بازآموزي ساليانه و همايش كشوري دوسالانه، اخذ دو گرانت از سازمان جهاني بهداشت در زمينه بيماريهاي زئونوز در سال 2004، چاپ 18 مقاله در نشريات بين المللي و 27 مقاله در نشريات داخلي، ارائه 63 مقاله در كنگره هاي داخلي و خارجي، توسعه فضاي ساختماني، راه اندزي آزمايشگاههاي تشخيص و كشت انگل، راه اندازي و تجهيز كتابخانه با استفاده از آخرين چاپ كتب مرجع تخصصي و فوق تخصصي پوست جهت استفاده محققين و اساتيد و دستياران پوست و آماده سازي بخش ليزر.
سئوال2 : لطفا در مورد فعاليتهاي پژوهشي آينده مركز نيز توضيحاتي را بفرمائيد.
از پژوهشهاي آينده مركز مي توان به آغاز همكاري با پژوهشكده رويان و انجام كشت سلولهاي فيبروبلاست و پيوند اتولوگ آنها در درمان چين و چروكهاو اسكارهاي پوست نام برد كه براي اولين بار در ايران انجام گرديده است و توسط كميته اخلاق پزشكي معاونت پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي نيز مورد تائيد قرار گرفته است.
در راستاي اين تحقيقات مي توان به بررسي و آماده سازي كشت ملانوسيتها در درمان ويتيليگو و بررسي و آماده سازي كشت كراتينوسيت ها در درمان اسكارهاي آتروفيك پوست نيز اشاره نمود و لازم به ذكر است كه كشت همزمان سلولهاي فيبروبلاست و كراتينوسيت جهت درمان سوختگي در حال انجام پايلوت مي باشد.
سوال 3 : لطفا درباره اين روش و حسن يا عوارض احتمالي آن توضيح مختصري بفرمائيد.
اين روش در واقع نوعي سلول درماني است كه بطور كلي يك روش بسيار جديد در دنياست و در بيماريهاي ديگر مانند قلب، سيستم عصبي و غضروف نيز از آن استفاده مي شود. در اين روش كه همان ACS يا Autologous Cellular System مي باشد سلولهاي بيمار پس از كشت و تكثير، مجددا به بدن فرد تزريق مي شود. حسن اين روش درماني اين است كه به علت خودي بودن سلولهاي تزريق شده سيستم ايمني فرد تحريك نمي شود واين مشكلي است كه در تزريق مواد پركننده ديگر وجود دارد. از طرف ديگر اين روش دوام اثر و پايداري بيشتري داشته و مطالعات انجام شده دوام سه ساله را نشان مي دهد. و روش بدون عارضه اي است و شايد بتوان عدم ظهور آني و فوري علائم درمان را به عنوان عيب آن ذكر كرد.
سئوال 5 : در زمينه روش هاي درماني سالك چه پيشرفتهايي حاصل شده است؟
در اين مورد نيز چندين طرح در حال اجراست و نتايج اميدوار كننده اي نيز حاصل گرديده كه از جمله مي توان به تاثير TCA (اسيد تري کلرو استيک)روي سالك اشاره كرد كه به وزارت بهداشت نيز اعلام شده است. همچنين استفاده از نوعي پليمر با همكاري پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي و طرحهاي ديگر در حال انجام مي باشد.
با توجه به شيوع سالك در استان اصفهان در جهت اطلاع رساني در مورد بيماري چه اقداماتي انجام شده است؟
همكاران مركز از زمان تاسيس به دفعات در مناطق آلوده استان حضور يافته و راههاي مبارزه با اين بيماري و پيشگيري از آن را به مردم آموزش داده اند. همچنين پمفلت هايي به زبان هاي فارسي، عربي و انگليسي به تناسب محل در اختيار همگان قرار داده شده كه آشنايي بيشتري با بيماري و راههاي مبارزه و پيشگيري از آن كسب نمايند. در وب سايت مركز نيز به تفصيل درباره سالك توضيح داده شده كه جهت استفاده افراد عادي و پزشكان همكار طراحي شده است. اقدام ديگر در اين زمينه انتشار كتاب ليشمانيوز است كه اطلاعات كافي را در اختيار پزشكان قرار مي دهد.
سئوال 6: درباره همكاري با مراكز علمي خارج از كشور چه اقداماتي انجام شده است؟
جهت توسعه همكاريهاي بين مركزي داخل و خارج از كشور فراخواني داده شده ومراكز مختلف دعوت به همكاري شده اند. همچنين از آنجا كه يكي از اهداف اين مركز فراگيري و استفاده از علوم جديد است، سمينارها و همايشهايي با شركت همكاران خارج از كشور در حال برنامه ريزي و اجراست که از جمله ميتوان به سمينار EBM با همكاري دانشگاه U.B.C كانادا و قرارداد تدوين MCO و فعاليتهاي مشترک علمي اشاره کرد.
سئوال 7: با توجه به احراز رتبه اول در بين مراكز تحقيقاتي كشور براي سه سال پياپي، رمز موفقيت اين مركز را در چه ميدانيد؟
نظم و برنامه ريزي اصولي، علاقه و همت محققين مركز، هماهنگي و همكاري كامل اعضاي مركز، ايجاد فضاي باز علمي و تشويق پرسنل از جمله علل موفقيت اين مركز بوده است.
سئوال 8: در حال حاضر براي توسعه مركز چه تدابيري انديشيده ايد در اين راستا انتظار شما از نهادها و ارگانهاي مختلف چيست؟
يكي از سياستهاي عمده مركز همگام بودن با آخرين دستاوردهاي علمي دنيا و ايجاد روابط گسترده با سازمان بهداشت جهاني به عنوان يك مركز همكار يا collaborate است و در اين راستا گامهايي نيز برداشته شده است. همچنين اين مراكز از همه محققين سراسر كشور و طرحهاي پژوهشي متناسب با اهداف برنامه ريزي شده استقبال مي نمايد.
از طرف ديگر با توجه به نقش مسلم رسانه ها بخصوص راديو و تلويزيون در جهت اطلاع رساني،انتظار ما همکاريهاي نزديکتر و بيش از پيش در جهت آموزش مردم و آگاهي دادن در مورد بيماريهاي پوست و سالك و جلوگيري از تبليغات غلط در مورد اعمال زيبايي و ليزر مي باشد. نهادهايي مانند دانشگاه ،منابع طبيعي، وزارت جهاد كشاورزي، شهرداري و معاونت بهداشتي نيز با در اختيار گذاشتن امكانات مي توانند سهم بزرگي در پيشبرد اهداف پژوهشي داشته باشند. همچنين اختصاص بودجه اي متناسب با نيازهاي مركز از طرف سازمان برنامه و بودجه جهت تسريع و تسهيل روند تحقيقات بسيار مهم است.
سئوال 9: آيا غير از بيماريهاي پوست و سالك مركز در زمينه اعمال جراحي زيبايي پوست كه مورد توجه عموم جامعه مي باشد هم اقداماتي انجام داده است؟
برنامه هايي از طريق رسانه ها براي جلوگيري از تبليغات غلط و باورهاي نادرست استفاده از كارهاي زيبايي و ليزر انجام شده است و مقالات علمي و كارگاههايي براي آموزش پزشكان و استفاده صحيح از متدهاي زيبايي برگزار شده است و اين مركز از لحاظ علمي در سطح دنيا در زمينه بعضي از مسائل Cosmetic مطرح بوده و از آخرين پيشرفتها مي توان ارائه روش جديد برداشت Donor در جراحي پيوند مو را نام برد كه در كنگره جهاني استراليا به عنوان يك روش نوين همراه با كارگاه آموزشي مربوطه جهت استفاده متخصصين و جراحان پوست سراسر دنيا برگزار گرديد.
نقل از هفته نامه پيام پزشك