پوسیدگی دندان در یک لحظه و یک روز انجام نمی شود، بلکه مدت زمانی لازم است تا مینا حل شده و بافت مینا از بین برود تحقیقات نشان داده است که بعد از خوردن غذا و رسیدن مواد قندی به میکروب های پلاک 2تا 5 دقیقه طول میکشد تا اسید ایجاد شود. در طی مدت 10 دقیقه میزان اسید به حداکثر مقدار خود می رسد سپس 20 تا 60 دقیقه در همان حال باقی میماند و بعد از آن به تدریج به حال عادی برمیگردد.
با هر بار خوردن، غذای حاوی مواد قندی محیط پلاک میکروبی اسیدی می شود و تا این محیط اسیدی به حالت عادی بر میگردد، با خوردن مجدد آن، محیط دهان دوباره اسیدی می گردد. به این ترتیب دندان ها دچار پوسیدگی می شوند.
محل های شایع تجمع پلاک میکروبی بر سطح دندان ها، مکان های شایع پوسیدگی در دندان ها می باشند که شامل سه ناحیه زیر است:
در سنین اولیه رویش دندان های آسیای دائمی که دارای شیارهای عمیق می باشند، به دلیل تجمع مواد غذایی در داخل شیارها، احتمال ایجاد پوسیدگی خیلی زیاد می باشد.
به علت عدم دسترسی موهای مسواک به این منطقه و عدم استفاده از نخ دندان، میزان تجمع مواد غذایی و در نهایت احتمال پوسیدگی در این سطوح بالاست. لازم به ذکر است که این مناطق را تنها با استفاده از نخ دندان می توان تمیز کرد.
پوسیدگی طوق دندان ایجاد می گردد، تجمع میکروب ها در این ناحیه باعث بروز بیماری های لثه هم می شود.
کودکان( بیش از دیگر گروههای سنی) کودکانی با رژیم غذایی حاوی میزان بالای کربوهیدرات افرادی با بهداشت دهان ضعیف
افرادی که فلوراید به میزان مناسب دریافت نمی کنند، و یا در مناطقی سکونت دارند که آب آشامیدنی آنجا به میزان مناسب فلوراید ندارد. افراد با نقص و مشکلات فیریکی که توانایی رعایت بهداشت دهان خود را ندارند. کودکان والدینی که خود دارای پوسیدگی های فعال هستند. کودکان با بیماری خاص که تحت درمان های ویژه قرار میگیرند.