درمان آلوپسی با تزریق پی آرپی (پلاسمای غنی از پلاکت) یکی از روش های نوین و موثر برای مقابله با ریزش مو و بازگرداندن رشد طبیعی آن است. آلوپسی یا ریزش مو می تواند به دلایل مختلفی مانند ژنتیک، تغییرات هورمونی، استرس یا مشکلات پزشکی ایجاد شود و تاثیرات منفی زیادی بر ظاهر و اعتماد به نفس فرد داشته باشد. پی آرپی با استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت خود فرد، به تقویت فولیکول های مو، تحریک رشد موهای جدید و جلوگیری از ریزش بیشتر کمک می کند. در این مقاله، به بررسی نحوه عملکرد این روش، مزایا و نتایج آن در درمان آلوپسی خواهیم پرداخت و علت تاثیرگذاری این روش را توضیح خواهیم داد.
PRP قسمتی از خون است که گلبول های سفید و قرمز آن جدا شده و فقط غلظت بالای پلاکت در آن وجود دارد (غلظت حدود 5 برابر نسبت به حالت عادی خون).با روش سانتریفیوژ خون به 3 قسمت تبدیل می شود که قسمت شفاف آن PRP است و حاوی پلاکت با غلظت بالاست. پلاکت ها خط اول سیستم ایمنی بدن را تشکیل می دهند و در فرایند ترمیم نقش اصلی دارند.
پلاکت ها مقادیر زیاد فاکتورهای رشد دارند که باعث تحریک متابولیسم و ترمیم شده و سلول های پایه (stem cell) را فعال می کند. تزریق پلاکت های فعال شده که حاوی مقادیر زیاد فاکتور رشد و مواد محرک سلول های پایه می باشند فرایند رشد مو را تحریک می کند.
Acell پروتئین ماتریکس است که از مثانه خوک استخراج می شود و فرایند ترمیم و بازسازی را تحریک می کند (از طریق تحریک سلول های پایه). سلول های پایه در پوست سر طاس وجود دارند اما عامل محرکی که باعث تقسیم شدن آن ها و ایجاد سلول های مو می شود از بین رفته است. Acell به عنوان محرک سلول های پایه باعث تولید سلول های مو و رشد مو می شود.
افرادی که مشکلات انعقادی دارند یا مبتلا به سرطان یا عفونت خونی هستند نباید PRP شوند. در افراد سیگاری، افرادی که فشار خون خیلی پایین دارند و کسانی که کورتون مصرف می کنند بهتر است PRP انجام نشود.
افراد حساس به محصولات تولید شده از خوک (pig or pork)
بسته به شرایط بیمار متفاوت است بعد از جلسه اول ممکن است 6-3 ماه بعد نیاز به تکرار وجود داشته باشد. PRP را در زمان انجام کاشت مو نیز می توان انجام داد تا فرایند ترمیم و رشد گرافت ها تسریع شود.
ممکن است اثر PRP ، 15-12 ماه بماند و بعد از آن تکرار لازم است. بخاطرداشته باشید اثر هورمون دی هیدرتسترون روی فولیکول های مو ادامه دارد. پس اثر هیچ درمانی می توند دائمی باشد. بعد از مدتی اثرات این هورمون بر اثرات فاکتورهای رشد حاصل از PRP غلبه می کند. با توجه به تراکم موی بیمار و قطر موها تصمیم به انجام جلسه بعدی گرفته می شود. اخیرا عنوان شده است که اضافه کردن Acell ممکن است اثرات PRP را دو تا سه سال افزایش دهد.
اگر قبل از عمل تزریق PRP داروهای آرام بخش به بیمار داده شود معمولا درد چندانی ندارد. گاهی بی حسی های موضعی با کرم های حاوی لیدوکائین یا حتی بلوک عصبی باعث کاهش درد شده و تحمل تزریق را بسیار آسان می کند.
معمولا حدود 24 ساعت محدودیت در ورزش های سنگین اعمال می شود ولی بیشتر از آن نیاز نیست. محل های تزریق هم طی 3-2 روز از کاملا از بین می رود.
مطالعات اخیر اثر PRPدر ضخیم شدن موهای نازک را رضایتبخش نشان داده است. حتی در بعضی مقالات حدود 70-50 درصد اثر برای PRP گزارش شده است. به نظر می رسد بیمارانی که هنوز تراکم خیلی موهایشان کم نشده است ولی دچار نازک شدن موها شده اند بهترین کاندید برای PRP هستند اما افراد طاس چندان از PRP راضی نخواهند بود. اضافه کردن Acell به PRP اثرات درمان را افزایش داده و طول مدت اثر را نیز بهتر می کند.
تزریق PRP در محل گیرنده قبل از این که گرافت ها در محل کاشته شوند می تواند عمر گرافت ها و نتیجه درمان کاشت مو را بهتر کند. بویژه افرادی که موهای نازک در محل گیرنده دارند تزریق PRP قبل از کاشت می تواند به تقویت موهای نازک از قبل کمک کند. PRP می تواند ریزش موی ناشی از شوک کاشت که معمولا در موهای نازک اطراف محل کاشت اتفاق می افتد را مانع شود.
PRP عوارض چندانی ندارد. احساس ناراحتی در محل تزریق در طی چند روز بعد از تزریق ممکن است اتفاق بیفتد که گذراست. بعضی افراد ورم مختصر صورت و چشم ها را پیدا می کنند که آن هم گذراست.
شواهد رو به افزایش ی وجود دارد که ترکیب Acell با PRP با توجه به تحریک سلول های پایه ، اثرات درمانی را افزایش می دهد.تزریق Acell ایمن است ، عوارض چندانی ندارد اما باید مطالعات مفصلی صورت گیرد تا بتوان بطور گسترده از این روش استفاده کرد .
نسخه اصلی مطلب پی آر پی برای درمان آلوپسی؛ راهکاری نوین برای توقف ریزش مو را در سایت دکتر سهیلا طاهری بخوانید.