علائم پوسیدگی دندان کودکان چیست؟
دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]آدرس وب سایت : www.drniloofarfallah.irآدرس مطب : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11 تلفن مطب : 32247810 - 026
کودکان معمولاً از سن 6 ماهگی دندان درمی آورند و در سن 7 سالگی نیز دندان های دائمی آ نها شروع به رشد می کند. در این زمان رعایت بهداشت دهان و انجام مراقبت های لازم از دندان ها ضروری است، در غیر این صورت دندان ها پوسیده می شوند. یکی از مهم ترین و شایع ترین مشکلات دهان و دندان در سنین پایین، پوسیدگی دندان کودکان است. سلامت دندان شیری بر خلاف تصور والدین از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا با آسیب دیدن و از بین رفتن دندان شیری ممکن است دندان های دائمی نیز دچار مشکل شوند و فضای رشد برای آنها دچار اختلال و بهم ریختگی شود، بنابراین مقدار پوسیدگی دندان شیری حتی اگر کم باشد باید به سرعت درمان شود. روش های مختلفی برای جلوگیری از خرابی دندان کودکان وجود دارد و در صورت بروز این مشکل می توان به کمک متخصص دندانپزشکی کودکان آن را برطرف نمود.
پوسیدگی دندان زمانی اتفاق می افتد که مینای دندان توسط باکتری ها با تولید اسید، آسیب می بیند. بهداشت نامناسب دهان، مصرف غذاهای شیرین یا اسیدی و میان وعده های مکرر در کنار خشکی دهان می تواند در پوسیدگی نقش داشته باشد.
- تغذیه نامناسب: مصرف غذاهای شیرین، نوشابه و شیرینی ها باعث افزایش سطح قند در دهان می شود که باعث رشد باکتری ها و در نهایت پوسیدگی دندان خواهد شد.
- بیماری های مرتبط با دهان و دندان: برخی بیماری های دهان و دندان مانند آفت، خراشیدگی و … باعث افزایش خطر پوسیدگی می شوند.
- عدم بهداشت دهان: نظافت نامناسب دهان و عدم تمیز کردن دندان ها باعث تجمع باکتری ها در دهان شده که این امر منجر به پوسیدگی دندان کودکان می شود.
- نقص در بهداشت دهانی: عدم استفاده از مسواک و خمیردندان مناسب و تمیز نکردن زبان باعث ایجاد پوسیدگی در دندان کودکان می شود.
- عدم استفاده از فلوراید: فلوراید یک ماده مفید برای بهداشت دهان است که باعث کاهش خطر پوسیدگی می شود. عدم استفاده از فلوراید می تواند باعث افزایش خطر پوسیدگی شود.
- ژنتیک: برخی کودکان به دلایل ژنتیکی به پوسیدگی دندان حساس هستند و نیاز به مراقبت بیشتر دارند.
- ابتلا به بیماری یا مصرف نوعی دارو: در صورتی که کودک بیماری خاصی داشته باشد یا داروی خاصی مصرف کند، ممکن است مصرف این داروها بزاق دهان را کمتر کنند و موجب پوسیدگی دندان در کودک شوند.
کودکان در ابتدا ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
- حساسیت دندان
- تورم دهان
- درد هنگام گاز گرفتن
- درد هنگام خوردن یا نوشیدن چیزهای گرم یا سرد
- سوراخ در دندان های اطفال
- لکه های سفید یا لکه های تیره روی دندان ها
در صورت عدم درمان، پوسیدگی دندان بدتر می شود و می تواند بر لایه های عمیق تر دندان های کودک شما تأثیر بگذارد. این امر در نهایت منجر به درد شدید، مشکل در خوردن یا جویدن، دندان های آسیب دیده، شکسته یا از دست دادن دندان می شود.
- برای جلوگیری از پوسیدگی دندان حداقل روزی دو بار دندان های خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
- روزی یک یا دو مرتبه بین دندان هایتان را نخ بکشید تا بقایای غذاهای خورده شده را از میان بردارید.
- هر روز با دهانشویه حاوی فلوراید دهانتان را شستشو دهید.
- سعی کنید وعده های غذایی مغذی و متعادل بخورید و میان وعده های تنقلاتی را محدود کنید تا دندان های سالم تری داشته باشید.
- جرمگیری دندان
- اهمیت به چکاپ های دوره ای دندانپزشکی
برای مطالعه بیشتر بخوانید: کاربرد فلوراید درمانی
- کاهش توانایی در جویدن غذا
- اثر منفی پوسیدگی روی زیبایی دندان
- بدبویی دهان
اگر پوسیدگی شدید باشد و به عصب دندان رسیده باشد، پزشک، انجام روکش را به شما پیشنهاد خواهد داد. البته پزشک برای روکش کردن می تواند از موادی به جنس سرامیک یا از جنس های دیگر استفاده کند. این موضوع به شرایطی که وجود دارد بستگی خواهد داشت.
در صورتی که کودک شما دچار پوسیدگی دندان شده باشد، اقدام اولیه برای جلوگیری از پیشرفت آن، مراجعه به دندانپزشک کودکان است. از نکات مراقبت از دندان برای پیشگیری از پوسیدگی دندان درکودکان به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
نسخه اصلی مطلب
علائم پوسیدگی دندان کودکان چیست؟ را در سایت دکتر نیلوفر فلاح بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید