در حالی که دندان های کودکان در دوره رشد و تکامل خود قرار دارند، ممکن است به علت شرایط مختلفی نیاز به پر کردن دندان پیدا کنند. یکی از روش های معمول برای ترمیم دندان های کودکان پر کردن با آمالگام است. آمالگام، یک ماده ترمیمی کامپوزیتی است که به دندان ها برای بازسازی و تقویت آنها اعمال می شود و به دلیل ویژگی های زیبایی و عملکردی آن، گزینه ی مناسبی برای درمان مشکلات دندانی کودکان محسوب می شود. در گذشته، موادی مانند پرسلن، کامپوزیت یا فلز برای ساخت آمالگام ها استفاده می شد؛ اما با پیشرفت تکنولوژی و علم دندانپزشکی، ترکیبات و مواد سازگارتر و با دوام تری نیز مورد استفاده قرار گرفته اند. به طور کلی، آمالگام ها به دلیل قابلیت ترمیمی و سازگاری با دندان ها، یک راه حل موثر برای درمان پوسیدگی دندانی و بهبود وضعیت دهان و دندان ها محسوب می شوند. در این مقاله، به بررسی نیازمندی ها، مراحل انجام، مزایا و معایب پر کردن دندان با آمالگام در کودکان خواهیم پرداخت. همچنین تأثیرات این روش بر سلامت دهان و دندان کودکان و نکاتی که والدین باید در نظر داشته باشند برای حفظ نتیجه ی درمان را نیز بررسی خواهیم کرد. اطلاعات ارائه شده در این مقاله، والدین را در انتخاب بهترین گزینه درمانی برای دندان های کودکانشان توجیه می دهد و آنها را در مراقبت بهتر و پایدار از سلامت دندانی فرزندانشان هدایت می کند.
آمالگام های دندانی از مواد مختلفی ساخته می شوند که هرکدام ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند. این مواد شامل:
در طی معاینه دندانپزشکی، متخصص دندانپزشک ممکن است پوسیدگی دندان کودکان را مشخص کند. تهیه عکس رادیوگرافی دندان می تواند به مشخص ساختن نواحی پوسیده کمک کند.
پیش از انجام روش پر کردن دندان، کودکان را آماده می کنند تا در یونیت دندانپزشکی احساس راحتی کنند. برای دندانی که قرار است ترمیم شود ، از بی حسی موضعی استفاده می کند. ابتدا یک ژل بی حسی روی لثه ها زده می شود تا هنگام تزریق داروی بی حسی کودک درد کمتری را احساس کند. بهترین نوع آمالگام به موارد و شرایط خاصی بستگی دارد. هر کدام از این مواد دارای مزایا و معایب خاصی هستند و انتخاب بهترین گزینه بستگی به نیازهای خاص هر فرد و شرایط دندانی دارد.
برداشت پوسیدگی دندان : بعد از انجام بی حسی ، با یک ابزار حفر کننده و یا تراش ، پوسیدگی دندان برداشته می شود. در طی این مدت هر گونه آلودگی ، آب دهان و چرک توسط یک ابزار مکشی از دهان خارج شده تا دندان ها در طول درمان خشک و تمیز بمانند.
پر کردن : زمانی که پوسیدگی برداشته می شود ، حفره ای در داخل دهان باقی می ماند که لازم است توسط موادی مانند آمالگام و یا کامپوزیت پر شود. آمالگام نقره ای رنگ بوده در حالی که کامپوزیت همرنگ دندان ها می باشد. بعد از اینکه ماده پر کننده در داخل حفره قرار گرفت از کودک خواسته می شود تا دندان های خود را به خوبی روی هم قرار دهد تا دندانپزشک اطمینان پیدا کند تمامی مراحل به خوبی انجام شده است. سپس یک شست و شوی سریع انجام شده و مراحل پر کردن و ترمیم دندان کودک تمام می شود.
مراقبت های پس از پر کردن دندان با آمالگام اهمیت زیادی دارد تا از موفقیت درمان و دوام پرشدگی اطمینان حاصل شود. رعایت توصیه های پس از درمان شامل اجتناب از خوردن مواد غذایی سفت یا چسبناک، رعایت بهداشت دهان، و مراجعه به موقع برای معاینات دوره ای، به جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند پوسیدگی مجدد یا آسیب به پرشدگی کمک می کند. این مراقبت ها به حفظ سلامت دندان و جلوگیری از نیاز به درمان های اضافی کمک می کند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: مراقبت پس از ترمیم آمالگام
آمالگام به عنوان یکی از بهترین دستاوردهای حوزه ترمیم دندان شناخته می شود که از کاربردها و مزیت های بسیار ارزشمندی برخوردار می باشد. این دستاورد به دندانپزشکان کمک می نماید تا تمامی بخش های فرسوده، شکسته و تخریب شده دندان کودکان را به راحتی اصلاح نمایند و مشکلات پیش آمده را به صورت کامل برطرف کنند. ترمیم شکستگی دندان، ترمیم تسوس، ترمیم فرسایش دندان تنها برخی از مزیت ها و کاربردهای استفاده از این مواد در صنعت دندانپزشکی می باشد که موجب برطرف سازی مشکلات ایجاد شده در دندان می شود.
این ماده به ویژه برای دندان هایی که زیبایی آنها اهمیت کمتری دارد، مثلا دندان های عقب فک، مناسب است.
پر کردن دندان با آمالگام برای دندان های خلفی شیری و دائمی که میزان آسیب دیدگی دندان بیشتر است،
بیشتر مراکز دندانپزشکی از مواد بی حسی موضعی استفاده می کنند تا درد و ناراحتی را در حین انجام روش پر کردن و ترمیم دندان با مواد آمالگام کاهش دهند.
تا حداقل 24 ساعت از مصرف غذاهای خیلی سرد و یا خیلی گرم خودداری کنید.
مواد آمالگام دیر تر ار کامپوزیت در دندان سفت می شوند، بنابراین در صورت ترمیم دندان با مواد نقره ای لازم است تا حداقل 3 ساعت از خوردن و نوشیدن خودداری شود.
لازم است تا یک شبانه روز با دندانی که ترمیم شده است، مواد غذایی سفت جویده نشود.
پر کردن دندان یک روش موثر برای بازسازی و بهبود حالت دندان است. این روش، در حفظ سلامت دهان و دندان های دائمی کودکان بسیار مؤثر است. در صورتی که دندان کودک آسیب ببیند، مشاوره با یک دندانپزشک و در صورت لزوم، انجام پر کردن دندان کودک توصیه می شود. یکی از موادی که جهت پر کردن دندان استفاده می شود، آمالگام است که ترکیبی از عناصر مختلف است. پرکردن و ترمیم پوسیدگی دندان های شیری کودکان با آمالگام نه تنها از گسترش عفونت پیشگیری می کند بلکه موجب می شود دندان های دائمی در شرایطی سالم رشد کرده و در نهایت زمینه گفتار طبیعی و تغذیه مناسب کودک فراهم شود. والدین باید توصیه های دندانپزشک را به دقت انجام داده و به هیچ عنوان، سهل انگاری نکنند. بدین منظور، استفاده کودک از مسواک و نخ دندان و همچنین مراجعه منظم به دندانپزشک را فراموش نکنید.
نسخه اصلی مطلب پر کردن دندان با آمالگام در کودکان را در سایت دکتر نیلوفر فلاح بخوانید.