درباره درمان آکنه با راکوتان بنویسید؟
در بيماراني كه آكنه شديد يا بسيار شديد دارند، درمان با ايزوترتينوئين توصيه مي شود.
همچنين در بيماراني كه دچار اختلالات رواني، سبوره شديد، اسكارهاي قابل رويت و فوليكوليت با باكتري گرم منفي هستند نيز ايزوترتينوئين كاربرد دارد.
درمان بايد 6-4 ماه ادامه يابد. اگر نياز به دوره درمان طولاني شد، از دوز پايين آن در درمان آكنه شديد با ندولهاي عمقي (جوشهاي عميق) به خصوص نوع مقاوم به درمان و گرفتاري خارج صورت مثل سينه و پشت استفاده مي شود. در پايان ماه اول درمان، ممكنست ضايعات بدتر شوند ولي در پايان ماه دوم، شاهد روند بهتر درمان هستيم. جهت جلوگيري از شدت پيشرفت بيماري بهتر است قبل از تجويز ايزوترتينوئين، كومدونهاي بزرگ از بين بروند.
از عوارض جانبي ايزوترتينوئين، مي توان اثر بر سطح چربي خون، عوارض گوارشي، عضلاني اسكلتي، اثرات رواني و عوارض چشمي و جلدي را نام برد.
افسردگي و تمايل به خودكشي از ديگر عوارض اين دارو است كه البته جاي بحث دارد و اگر چه در تعداد كمي از بيماران ممكن است ديده شود اما بايد در نظر گرفته شود.
يكي از عوارض آن كه بسيار مهم است خاصيت تراتوژن بودن يا ايجاد سميت براي جنين است. بنابراين خانمها بايد حتماً از 1 ماه قبل از مصرف ايزوترتينوئين و تا 6 هفته پس از قطع آن از روشهاي پيشگيري از بارداري استفاده كنند.
درمان بايد در دومين يا سومين روز عادت ماهيانه با 2 تست منفي حاملگي شروع شود و تست بارداري ماهيانه انجام شود.
تستهاي آزمايشگاهي شامل بررسي سطح ليپيدهاي خون، تستهاي عملكرد كبد، آزمايش خون قبل از شروع درمان و 1 ماه و 2 ماه بعد از شروع درمان بايد درخواست شود.
در موقع مصرف اين دارو بايد از مصرف تتراسايكلين، ويتامين A و آسپيرين با دوز بالا جلوگيري كرد.
پس از هر درمان موفقيت آميز آكنه بايد درمان را با يك رتينوئيد موضعي يا بنزوئيل پراكسيد ادامه داد.
از طرفي مواد آرايشي در درمان همه انواع آكنه نقش مهمي ايفا مي كنند اين مواد بايد غير كومدوژن باشند و داراي حداقل اثر تحريكي بوده و به اندازه كافي ضايعات را بپوشانند.
در بيماراني كه ايزوترتينوئين مصرف مي كنند، به علت اثرات خشك كننده دارو، نياز به يك مرطوب كننده پوست و لبها دارند.
در خانمهاي حامله، اريترومايسين خوراكي يا موضعي و بنزوئيل پراكسيد قابل استفاده است و در صورت وجود ضايعات التهابي شديد، دوره كوتاه مدت درمان با كورتن خوراكي انجام مي شود.
نقل از مجله دنیای ایرانی-آذر ماه 89