حفظ سلامت دهان و دندان در کودکان، امری ضروری و مفید است. بخشی از شایع ترین بیماریهای عفونی، بیماریهای دهان و دندان است. تغییر در عادت ها و رژیم غذایی، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و بی توجهی به سلامت دندان ها از مهمترین عوامل بروز بیماری های دهان و دندان است. کودکان به دلیل سن پایین قادر به رعایت بهداشت دهان و دندان های خود نیستند و بیشتر از بزرگسالان ممکن است درگیر انواع مختلف بیماری دهان شوند. لازم است والدین در سال های اولیه زندگی کودک خود، توجه ویژه ای به سلامت دهان و دندان های او داشته باشند و علاوه بر رعایت توصیه های بهداشتی، مراجعه منظم به دندانپزشک (هر شش ماه یکبار) را در برنامه چکاپ های پزشکی کودک خود قرار دهند. هر چه در سنین پایین تر، روش های درست حفظ بهداشت دهانی را بیاموزید، در آینده هزینه کمتری برای درمان دندان ها پرداخت خواهید کرد.
از جمله رایج ترین بیماری های دهان و دندان که ممکن است کودکان به آن مبتلا شوند عبارتند از:
علل مختلف ایجاد بیماری های دهان و دندان در کودکان عبارتند اند از:
دیابت نیز می تواند باعث بروز بیماری های دهان و دندان در کودکان شود. بیماری لثه در کودکان دیابتی به علت افزایش قند خون و کاهش دفاع های بدن در مقابل عفونت ها بیشتر از دیگر کودکان است. همچنین بیماری پریودنتال یا عفونت لثه در کودکان دیابتی نیز رایج است. این بیماری می تواند باعث ریزش دندان ها و خراشیدگی های دائمی در دندان ها شود.
در کودکان، بروز بیماری های روده نیز می تواند باعث بروز بیماری های دهان و دندان شود. عفونت های روده می توانند باعث کاهش سطح فلورای باکتریایی در دهان شوند، که باعث بروز بیماری های لثه و پوسیدگی دندان می شوند.
بیماری های ریه مانند آسم، بیماری های شدیدی هستند که می توانند باعث بروز مشکلات دهان و دندان در کودکان شوند. بیماری های ریه می توانند باعث کاهش سطح اکسیژن در بدن شوند، که باعث بروز عفونت های دهانی می شوند.
تجمع باکتری ها به خاطر عدم رعایت بهداشت دهانی به مرور زمان باعث ترشح اسید مخرب و فرسایش مینای دندان می شود. بزاق دهانی و محیط آلوده دهان کودک، ایجاد پلاک دندان، بی توجهی و عدم مراجعه به دندانپزشک هم می توانند علل پوسیدگی دندان اصلی در کودکان باشند.
برای جلوگیری از عفونت دندان می توانید از روش های زیر استفاده کنید:
رژیم غذایی سالم می تواند از پوسیدگی و عفونت دندان در کودکان جلوگیری کند. برخی از غذاها و نوشیدنی ها که دارای قند زیاد هستند همچون شکر، نوشابه و غذاهای چسبنده می تواند باعث بروز عفونت در دندان کودکان شود. توصیه می شود کودکتان غذاهای سالم همچون سبزیجات و میوه ها، و نوشیدنی هایی مانند آب و شیر مصرف کند.
والدین باید به کودکان خود استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان را بیاموزند. استفاده دو بار از مسواک و نخ دندان در روز و همچنین استفاده از دهانشویه و یا محلول های شستشوی دهان از بروز عفونت دندان جلوگیری می کند.
معاینه منظم توسط دندانپزشک یک جزء مهم از مراقبت های دندانی و فکی است. بازه زمانی معاینه ها بسیار مهم است؛ زیرا در این بازه ها، کودکان در حال رشد هستند و فک و دندان آنها نیز در حال تکامل می باشد. این معاینات به دندانپزشک این امکان را می دهد تا رشد فک و دندان های کودک را بررسی کرده و اگر الگوی رشد نرمال نباشد، مسئله را تشخیص داده و اقدامات درمانی مناسب را برای بهبود وضعیت انجام دهد. معاینه منظم توسط دندانپزشک به شما اطمینان می دهد که سلامت دهان و دندان های کودک شما حفظ می شود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: مشکلات و بیماریهای شایع دهان و دندان در کودکان
اگر به هر کدام از بیماری های دهان و دندان مبتلا شدید، سریعاً به دنبال درمان آن باشید تا از بروز مشکلات حادتر جلوگیری کنید.
سبک زندگی، عوامل مادرزادی و توجه نکردن به بهداشت دهان و دندان جزء مهمترین دلایل تغییر رنگ دندان ها در کودکان و ایجاد این نوع شایع از بیماری دهان در کودکان است. والدین می توانند با ایجاد تغییر در هر کدام از موارد ذکر شده و مراجعه منظم به دندانپزشک کودکان، از این بیماری شایع پیشگیری کرده یا آن را رفع کنند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: عوارض درمان نشدن بیماریها و مشکلات دهان و دندان کودکان