لوزه از بخش های مختلفی شامل شکاف، تونل و حفره هایی که کریپت نام دارند، تشکیل می شوند. باقی مانده مواد غذایی، سلول های فرسوده و مرده، مخاط و بزاق دهان می توانند در این حفره ها گیر کرده و تجمع کنند. این مواد با گذشت زمان سفت و سخت شده و سنگ های لوزه ای را ایجاد می کنند. سنگ لوزه که به آن تونسیلولیت نیز گفته می شود، توده کوچکی از جرم یا عفونت است که در حفره های لوزه ایجاد می شود. این سنگ ها ظاهری کاملاً شبیه به سنگ ریزه داشته و معمولاً سفید یا زرد رنگ هستند. در بسیاری از موارد وجود این سنگ ها باعث ایجاد درد نمی شود و فرد تنها از علائمی مانند بوی بد دهان متوجه آ نها می شود. در صورتی که به موقع درمان نشده و اندازه آنها بزرگ شود، به راحتی قابل مشاهده هستند. لوزه ها بافت بسیار ظریفی دارند و با کوچک ترین حرکتی ممکن است آسیب جدی ببینید. به همین دلیل بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا راهکارهای لازم را برای برداشتن سنگ لوزه انجام دهد.
لوزه ها دارای حفره ها و چین خوردگی های زیادی به اسم کریپت می باشند. وظیفه آنها به دام انداختن باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و سایر میکروبات است. علاوه بر این لوزه ها وظیفه دارند، به سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونت کمک کنند. گاهی در بعضی از افراد پیش می آید که سلول های مرده یا باکتری و یا باقی مانده مواد غذایی در داخل این حفره ها به دام می افتند. در واقع، زمانی که کلسیم در اطراف آنها رسوب کند، سنگ تشکیل می شود. به سنگ های لوزه، تونسیلولیت نیز گفته می شود. سنگ های لوزه، توده های کوچک و سختی به رنگ زرد یا سفید هستند که بر روی سطح لوزه تشکیل می شوند.
معمولاً پزشک می تواند سنگ لوزه را با معاینه بدنی (نگاه کردن به داخل دهان و گلو) تشخیص دهد. اگر سنگ ها در چین خوردگی های لوزه پنهان شده باشند، ممکن است به روش های تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا MRI برای تشخیص آنها نیاز باشد.
مطلب پیشنهادی : شایعترین بیماریهای دهان و دندان
سنگ لوزه معمولاٌ یک درصد از افراد را درگیر خود می کند و این اتفاق بیشتر در کودکان رخ می دهد. علت اصلی درگیر شدن لوزه به سنگ وجود شکاف های عمیق و چین و چروک زیاد در لوزه می تواند باشد.
عفونت لوزه از عفونت باکتریایی یا ویروسی ناشی می شود. سنگ لوزه نیز یک نوع عفونت لوزه است که هر دو شرایط می توانند باعث بوی بد دهان و گلو درد شوند.
درمان سنگ لوزه ایجاد شده بسته به وضعیت بیمار می تواند از اقدامات خانگی تا اقدامات پزشکی متفاوت باشد.
غرغره کردن با آب نمک می تواند مشکل ایجاد شده در گلو را برطرف کند و ممکن است در بیرون آمدن سنگ لوزه نیز مؤثر باشد. استفاده از آب نمک می تواند به تغییر وضعیت شیمیایی دهان نیز کمک کند. برای انجام این کار کافی است مقدار کمی نمک را در آب حل کنید و آن را غرغره کنید.
بسیاری از افراد، زمانی به وجود سنگ لوزه پی می برند که به طور اتفاقی و بر اثر سرفه یکی از آنها را به بیرون از دهان خود هدایت می کنند. به همین دلیل ممکن است سرفه های عمدی و شدید بتواند در خارج کردن سنگ های سطحی و ریز موثر باشد.
در طی این روش از لیزر برای از بین بردن حفره هایی که در آن سنگ لوزه وجود دارد استفاده می شود. این روش اغلب با استفاده از بی حسی موضعی انجام شده و طول درمان بسیار کوتاهی نیز دارد.
یکی دیگر از متدهایی که ممکن است برای درمان این مشکل توصیه شود، جراحی حذف لوزه ها است. لازم است بدانید که این جراحی تنها در صورتی توصیه می شود، که لوزه مشکلات دیگری را نیز برای فرد به وجود آورده باشد و علاوه بر آن بیمار دچار سنگ لوزه مزمن بوده و پس از درمان های اولیه دچار تشکیل مجدد سنگ در لوزه خود شده باشد.
در برخی از موارد، می توان از آنتی بیوتیک ها برای مدیریت سنگ های لوزه استفاده کرد. همانطور که پیشتر گفته شد، ازدیاد باکتری ها می تواند نقشی تشدید کننده در ایجاد سنگ در داخل یا روی لوزه شما داشته باشد. از همین رو مصرف این داروها با کم کردن باکتری ها می تواند به طور غیر مستقیم مفید واقع شود. فراموش نکنید که این کار باید، تنها با دستور پزشک انجام شود.
در موارد نادر ممکن است بعضی از افراد عوارض ناشی از سنگ لوزه را تجربه کنند. به عنوان مثال، تکثیر باکتری ها در سنگ ها می تواند باعث بوی بد دهان یا هالیتوزیس شود و احتمال پوسیدگی و از دست دادن دندان را افزایش دهد. به علاوه، سنگ های بزرگ می توانند به بافت لوزه ها آسیب بزنند و عملکرد آنها را مختل کنند که این موضوع به تورم، التهاب و عفونت منجر می شود.
برای درمان جراحی و یا برداشت لوزه با لیزر باید به متخصص گوش و حلق و بینی و یا به یک متخصص ناهنجاریهای دهان و فک مراجعه کنید.
نسخه اصلی مطلب سنگ لوزه چیست و چگونه درمان می شود ؟ را در سایت دکتر پدرام دانش کاظمی بخوانید.