فرسایش یا خوردگی دندان از دست رفتن قسمتی از مینای دندان , به علت وضعیت اسیدی دهان میباشد.مینای دندان بافت محافظ محکمی است که دندان را در بر گرفته و از عاج حساس دندان که در زیر آن قرار دارد محافظت میکند. وقتی مینا فرسایش پیدا میکند عاج دندان که در زیر آن قرار دارد در محیط دهان قرار میگیرد و ممکن است باعث حساسیت و درد شود.
فرسایش ممکن است به صورت حفره و یا خوردگی در سطوح و لبه های دندان دیده شود . این حالت باعث پدیدار شدن عاج زیرین آن میشود که معمولا تیره تر و زرد رنگ تر از مینای دندان است . چون عاج دندان بسیار حساس است دندانهای شما نیز ممکن است نسبت به گرما , سرما و مواد غذایی و نوشیدنیهای اسیدی بسیار حساس شود.
در هر زمانی که شما از خوراکی ها و نوشیدنیهای اسیدی استفاده نمایید مینای دندان شما برای مدت زمان کوتاهی نرمتر شده و مقداری از مواد معدنی خود را از دست میدهد. بزاق دهان شما بتدریج این حالت اسیدی محیط دهان را خنثی نموده و آن را به وضعیت بالانس طبیعی خود بر میگرداند.اما اگر این حملات اسیدی بطور مکرر اتفاق افتد , دهان شما فرصت خنثی نمودن این وضعیت را از دست میدهد و ذرات کوچکی از مینا از دندان جدا شده و به مرور زمان قسمتهایی از سطوح دندان شما از بین میرود
غذاها و نوشیدنیهایی که ph آنها کمتر از 5.5 باشد بیشتر اسیدی هستند و میتوانند باعث فرسایش دندانها شوند.
نوشیدنیهای گازدار نیز میتوانند باعث فرسایش دندان شوند. بسیار مهم است که بخاطر داشته باشید حتی انواع رژیمی آنها نیز هنوز مضر میباشند.
برخی میوه ها و آب میوه های اسیدی , مخصوصا مرکبات شامل لیمو و پرتقال دارای اسیدهای طبیعی میباشند که میتواند برای دندانهای شما مضر باشد مخصوصا مواقعی که به مقدار زیاد استفاده شوند.
آب بهترین نوشیدنی برای دندانها است. شیر نیز بسیار مفید است چون به خنثی نمودن حالت اسیدی محیط دهان کمک میکند.
- استفاده از غذاها و نوشیدنیهای اسیدی را حتی الامکان به زمان وعده های غذایی محدود کنیم تا از تعداد حملات اسیدی به دندان بکاهیم.
- نوشیدنیهای اسیدی بهتر است سریع نوشیده شوند و از نگه داشتن آن در درون دهان خودداری شود. شما میتوانید از نی جهت نوشیدن استفاده نمایید که نوشیدنی به قسمت آخر دهان رفته و تماس طولانی مدت با دندانهای شما نداشته باشد.
- بهتر است غذاهای خود را با پنیر یا شیر تمام کنید چون این مواد به خنثی نمودن اسید کمک میکنند
- جویدن آدامسهای بدون شکر (sugar free) میتواند به تولید بزاق بیشتر و در نتیجه خنثی نمودن اسید کمک کند. شما میتوانید بعد از غذا از آدامس های بدون شکر استفاده نمایید.
- بعد از غذا و یا نوشیدنی های اسیدی حداقل 1 ساعت صبر کنید و بعد دندانهای خود را مسواک بزنید. این زمان به دندانهای شما فرصت میدهد که مواد معدنی خود را بازسازی نمایند
- دندانهای خود را دو بار در روز با مسواک نرم یا متوسط و سر کوچک و خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک نمایید
شما میتوانید از خمیر دندان حاوی فلوراید دو بار در روز استفاده نمایید . در موارد پیشرفته پیشرفته از مکمل های فلوراید به صورت ژل و یا دهانشویه ممکن است استفاده شود.
دندانپزشک شما بهترین گزینه را به شما پیشنهاد خواهد کرد.
Dental erosion همیشه به درمان نیاز ندارد. با چک آپ های منظم دندانپزشک میتواند از پیشرفت فرسایش دندان جلوگیری کند.
در بعضی موارد بسیار مهم است که دندان و عاج نمایان شده بوسیله مواد رزینی پوشیده شوند تا از حساسیت دندان جلوگیری شود.
در موارد بسیار پیشرفته که زیبایی دندانها نیز مد نظر باشد ممکن است از ونیر استفاده شود.