واریکوسل مجموعه ای از رگ های (رگ های خونی) بزرگ شده (گشاد شده) موجود در کیسه بیضه است. این بیماری در کنار و بالای یک یا هر دو بیضه (بیضه) رخ می دهد. رگ هایی که در اثر این بیماری آسیب می بینند آنهایی هستند که در طناب بیضه قرار دارند. طناب بیضه مانند لوله ای است که از هر بیضه به سمت شکم تحتانی (شکم) کشیده شده است. طناب بیضه حاوی رگ های خونی، عروق لنفاوی، اعصاب و لوله ای است که اسپرم را از بیضه تا آلت تناسلی مرد (عروق خونی) منتقل می کند. به طور معمول، شما نمی توانید رگ ها را در طناب بیضه که خون را از بیضه ها حمل می کند، مشاهده یا حس کنید؛ اما اگر واریکوسل داشته باشید، رگ ها بزرگتر می شوند (گشاد می شوند) و این باعث می شود که رگ ها بیشتر قابل مشاهده شوند. اندازه واریکوسل می تواند متفاوت باشد.
شواهد محکمی وجود دارد که نشان می دهند اصلاح واریکوسل موجب بهبودی عملکرد بیضه شده و از هرگونه آسیب بیشتر به بیضه در طول زمان جلوگیری می کند؛ اما این امر ارتباط نزدیکی با اندازه ی واریکوسل دارد. از این رو، عملکرد بیضه باید بطور مستقیم از طریق آزمایش مایع منی، اندازه گیری حجم بیضه و یا آزمایش های خون ارزیابی شود. اگر شواهدی از آسیب به بیضه وجود داشته باشد، عمل واریکوسل ممکن است برای بهبود عملکرد بیضه و یا پیشگیری از بدتر شدن وضعیت، مهم باشد. در صورتی که بیضه تحت تأثیر واریکوسل قرار نگرفته باشد، نظرات مختلفی برای درمان یا عدم درمان واریکوسل وجود دارد.
درمان واریکوسل و ناباروری مرتبط با آن، توسط متخصصان اورولوژی قابل بررسی می باشد. همشهریان گرامی! شما می توانید در صورت مشاهده علائم واریکوسل به اورولوژیست در اصفهان مراجعه نمایید.
هنوز علت دقیق ایجاد این بیماری مشخص نیست. اطلاعاتی که پزشکان به دست آورده اند این است که دلیل ایجاد واریکوسل این است که گردش خون در رگ های کیسه بیضه کامل صورت نمی گیرد؛ یعنی ممکن است بخشی از خون در رگ جمع شود و به مرور زمان عامل بزرگ شدن رگ ها باشد؛ اما هنوز علت اینکه چرا خون در رگ ها باقی می ماند، مشخص نیست.
بیشتر مردان مبتلا به واریکوسل دارای علائم خاصی نیستند و اغلب توسط یک پزشک هنگامی که دچار مشکلاتی در باروری هستند، تشخیص داده می شوند. مردانی که علائم دارند ممکن است درد یا احساس سنگینی را در کیسه بیضه ی خود یا کاهش اندازه ی یک بیضه را تجربه کنند. درد ممکن است:
واریکوسل بسته به شدت آن به سه دسته تقسیم می شود:
تشخیص واریکوسل از طریق یک معاینه فیزیکی یا تشخیصی نسبتاً ساده می باشد. در یک معاینه فیزیکی چشمی:
در یک معاینه فیزیکی غیر قاطع:
در برخی موارد، واریکوسل می تواند منجر به بروز عوارضی شود که شامل موارد زیر می شود.
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، عمل میکروسکوپی واریکوسل در مقایسه با سایر روش های درمانی این عارضه از دقت بالاتری برخوردار بوده و کمترین احتمال بازگشت عارضه را به دنبال خواهد داشت.
در هر دو روش جراحی برش هایی برای دسترسی به طناب بیضه ایجاد می شود تا پزشک به رگ های غیر طبیعی برسد. سپس رگ های مشکل دار برش داده شده و گره می خورند تا خون انباشته شده از بیضه ها خارج شود. در حین جراحی میکروسکوپی، میکروسکوپ ویژه ای بالای سر بیمار قرار می گیرد؛ بنابراین جراح یا اورولوژیست می تواند تمام رگ های مورد نیاز برای جدا شدن را مشاهده کند. همچنین، سایر ساختارها، از جمله مجرای وابران و شریان ها نیز قابل مشاهده هستند. زهکشی لنفاوی نیز دست نخورده باقی می ماند. صدمه غیر عمد به دیافراگم ها یا شریان های عروقی می تواند بر جریان اسپرم تأثیر بگذارد و باعث ایجاد مشکل در بیضه ها شود. آسیب لنفاوی می تواند باعث شود که بیضه با مایعات پر شود. با جراحی میکروسکوپی واریکوسل، این خطرات بطور قابل توجهی کاهش می یابد. این روش معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود.
از آنجایی که واریکوسلکتومی میکروسکوپی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود، شما باید 6 ساعت قبل از درمان از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. داروهای خود را، به استثناء داروهای رقیق کننده خون (به عنوان مثال وارفارین، آسپیرین، کلوپیدوگل) یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی که برای 7-10 روز قبل از عمل متوقف می شوند، می توانید با یک جرعه آب مصرف کنید. برای اطمینان از استریل بودن ادرار قبل از انجام عمل، آزمایش قسمت میانی ادرار (MSU) انجام می شود.
پس از جراحی ممکن است بیمار درد در ناحیه کشاله ران و بیضه ها احساس کند و در برخی موارد ممکن است دچار کبودی در بیضه ها و متورم شدن آنها شود که پس از دو تا سه هفته طول می کشد تا به بهبود کامل برسد و در زمان استراحت بهتر است که کارهای سنگین را به مدت یک هفته انجام ندهد و به مدت دو هفته از شورت های محافظ که در داروخانه ها موجود می باشد تهیه و استفاده کند.
جراحی میکروسکوپی واریکوسل مانند تمام جراحی ها عوارضی دارد که شامل: آسیب رساندن به سرخرگ ها، عفونت، بازگشت احتمالی واریکوسل و به وجود آمدن مایعات در اطراف بیضه ها می شود.
جهت پیشگیری و اقدامات درمانی به موقع در ارتباط با بدخیمی های دستگاه تناسلی مردان بویژه سرطان پروستات ، بهتر است سن ۵۰ سالگی را زمان مناسب برای آغاز غربالگری درنظر بگیریم. با این وجود بر اساس نتایج تحقیقات افرادی که برادر، پدر یا فرزند آنها به این بیماری ها مبتلا شده اند؛ تا ۱۲ سال قبل از رسیدن به این سن باید غربالگری آغاز شود. همشهریان گرامی ! جهت پیشگیری از سرطان های دستگاه تناسلی آقایان، می توانید به متخصصین اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.