بیضه ها مهمترین قسمت دستگاه تناسلی مردان هستند چون باید هورمونهای مردانه تستوسترون و اسپرمها را تولید کنند به همین دلیل هر آسیب یا صدمه ای می تواند وظایف این عضو مهم را با اختلال روبرو کند.
این غدد داخل کیسه ها و خارج بدن آویزان هستند. بیضه ها برخلاف سایر ارگان بدن فاقد ماهیچه و عضلات هستند در نتیجه بیشتر در معرض صدمات، ضربه و آسیب قرار می گیرند. آسیب دیدن بیضه درد توان فرسا، کبودی، تورم و حتی ناباروری را در موارد شدید به دنبال دارد. بیضه ها به دلیل اسفنجی بودن در اکثر موارد بخشی از ضربه وارده را جذب می کنند، بدون این که آسیب جدی ببینند.
اکثر بیماری های بیضه ، قابل درمان است و به ندرت ، مردی دچار ناباروری و بیماری های حاد بیضه می شود. با این حال ، در صورت مشاهده تغییر وضعیت بیضه ها و احساس درد یا سنگینی در کیسه بیضه می بایست به متخصص اورولوژی مراجعه نمود و این امر مهم را به خاطر خجالت یا هرچیز دیگری به تعویق نینداخت. باید دانست که اختلال در بیضه ها می تواند منجر به بروز مشکلات جنسی، به هم خوردگی تعادل هورمون ها و ناباروری گردد.
درصورتیکه رگ های خونی موجود در کیسه بیضه پاره شوند بیضه ها دچار کبودی می گردند .
لوله ای به نام طناب اسپرماتیک از شکم به بیضه می رود و رگ های خونی را دربر می گیرد . آسیب دیدن کیسه بیضه باعث پیچ خوردن این طناب می شود و مشکل پیچ خوردگی بیضه بروز پیدا می کند . البته این آسیب گاهی خود به خود و بدون هیچ گونه ضربه خوردن به بیضه ایجاد می شود .
پوشش فیبری بیضه به غلاف سفید بیضه معروف است . ضربات شدید به بیضه باعث پارگی غلاف سفید و اکستروژن درون بافت می گردد .
بعضی آسیب ها باعث شکستگی بافت بیضه می شوند که ممکن است همراه با پارگی پوشش محافظ هم باشد .
این مسئله هنگامی به وجود می آید که خون در زیر پوشش محافظ بیضه ها جمع می شود . این مشکل غالبا به دلیل پارگی بافت های مجاور رخ می دهد .
پارگی ، انگل ها و نیش حیوانات می توانند سبب عفونی شدن بیضه ها شوند . این مسئله غالبا با درد و تورم نمایان می شود .
7- دررفتگی بیضه
ممکن است بیضه در اثر بعضی آسیب ها ، از کیسه بیضه به بیرون رانده شود و از شکم ، یا کانال مغبنی ( نزدیک استخوان شرمگاهی بالای آلت تناسلی ) یا دیگر ناحیه های نزدیک کیسه بیضه بیرون بزند
8- اپیدیدیمت
عفونت بیضه یا اپیدیدیمت یا همان التهاب اپیدیدیم ، اغلب به دلیل عفونت اتفاق می افتد . شایع ترین علت درد در بیضه مردان بالای ۱۸ سال التهاب اپیدیدیم است . البته شایان ذکر است که این حالت ممکن است در پسران نابالغ و مردان سالمند نیز رخ دهد .در مردانی که از لحاظ جنسی فعال هستند ، بیماری های مقاربتی قابل انتقال مانند سوزاک و سیفیلیس از شایع ترین علل اپیدیدیمیت شناخته شده است.
همچنین بخوانید : عملکرد بیضه در مردان
علائم ضربه به بیضه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
ملاقات با پزشک بعد از آسیب بیضه بسیار اهمیت دارد. برخی از این مشکلات همچون پیچ خوردگی بیضه باید به سرعت تحت درمان قرار گیرند .
آسیب های جدی می توانند باعث از دست رفتن بیضه و یا حتی جمع شدن آن شوند. از طرفی هم می توانند روی باروری فرد هم اثر بگذارند. اگر بلافاصله بعد از بروز آسیب به پزشک مراجعه کنید، خطر بروز این مشکلات کم خواهد شد.
از طرفی شروع شدن هر چه سریع تر اقدامات درمانی کمک می کند تا فرد زودتر بهبود پیدا کرده و زودتر انجام فعالیت های روزانه را از سر گیرد. در برخی از موارد، آزمایش های تشخیصی زیر هم انجام خواهد شد:
در سونوگرافی از امواج صوتی بدون درد برای تهیه تصاویری از بیضه و دیگر بافت های اطراف آن استفاده می شود. تکنسین سونوگرافی دستگاه سونو را روی کیسه بیضه قرار داده تا تصاویر مورد نظر پزشک به دست بیاید.
2- ام آر آی
با این روش می توان تصاویر بسیار دقیق تر و با جزئیات بیش تری از بیضه و بافت های اطراف آن به دست آورد.
در برخی از موارد پزشک شکافی را روی کیسه بیضه ایجاد می کند تا درون آن را مشاهده کند. با این روش پزشک متوجه می شود که کدام ساختار آسیب دیدن است. در صورت لزوم در حین انجام این عمل اقدامات درمانی لازم هم انجام خواهد شد.
عوارض آسیب به بیضه ها نیز مواردی چون:
آسیب های بیضه از راه های مختلفی منجر به ناباروری در مردان می شوند . شایع ترین دلایل عبارت اند از :
بافت اسکار و همچنین سایر مشکلات در بافت بیضه می توانند منجر به کاهش تولید اسپرم و یا حتی توقف اسپرم سازی در بیضه شوند .
زمانیکه بیضه در اثر آسیب وارده کوچک می شود ، تعداد اسپرم ها ، تحرک اسپرم ها و کیفیت کلی اسپرم ها تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش می یابد .
در آسیب های شدید ممکن است نتوان بیضه ها را نجات داد و در نتیجه بیضه ها از دست می روند . به این صورت اسپرم سازی کاهش می یابد و یا متوقف می شود .
با توجه به اینکه بیضه اندامی مهم و حیاتی در تولید مثل افراد است ولی ضربه به بیضه حتی در شدید ترین نوع آن که موجب از دست رفتن بیضه در فرد یا پاره شدن رگ در بیضه آسیب دیده شود لزوماً به مرگ در فرد آسیب دیده نمی انجامد. در این مواقع با اقدامات پزشکی می توان از بروز حوادث ناگوارتر مانند خونریزی یا عفونت گسترده پیشگیری کرد.
درد بیضه ممکن است به دلیل آسیب یا عارضه ای باشد که از بیضه یا کشاله ی ران شروع شده است. با این حال در بسیاری از موارد، عامل آن در جای دیگری از بدن وجود دارد. همچنین، فرد ممکن است به دلایلی مانند فتق، فشار اعصاب یا مشکلات گوارشی دچار درد بیضه شود. متخصص اورولوژی یا اورولوژیست، بهترین گزینه ی مراجعه، برای درد بیضه است، زیرا علاوه بر مشکلات بیضه، تسلط کافی بر بیمارهای مجاری ادراری را نیز دارد.
همچنین بخوانید : سرطان بیضه و راههای درمان