با توجه به اینکه دستگاه تناسلی بخاطر فرآیند باروری یکی از حساس ترین بخش های بدن می باشد. این قسمت حساس بدن گاهی دچار بیماری ها یا اختلالاتی میشه که نیاز به توجه و درمان داره. به عنوان مثال بیضه ها که به عنوان محل ذخیره اسپرم در بدن شناخته میشن، به خاطر حفظ دمای مناسب برای سلامت اسپرم، برخلاف تخمدان ها ، در خارجی ترین قسمت بدن آقایون قرار دارد. هیدروسل یکی از اختلالاتی هست که در بیضه ایجاد میشه و ممکنه شما رو نگران کنه.
در ادامه به بررسی علل ایجاد و راهکارهای رفع هیدروسل می پردازیم.
کیسه بیضه یک پوشش پوستی است که بیضه ها را در خود نگه می دارد. به طور طبیعی اطراف بیضه بدون اینکه فرد احساس کند، میزان کمی مایع لغزنده جهت حرکت آزادانه بیضه، درون آن تولید می شود و مقدار اضافی این مایع توسط سیاهرگ های کیسه بیضه تخلیه می گردد. در برخی موارد، تعادل بین مایع تولیدشده و تخلیه شده در کیسه بیضه تغییر می کند و این امر سبب تجمع مایعات در کیسه و تورم بیضه می شود که این عارضه، هیدروسل بیضه (hydrocele) یا «آب آوردن بیضه» نام دارد.
اغلب هیدروسل در یک طرف کیسه بیضه ایجاد می شود؛ اما گاهی اوقات هر دو بیضه را درگیر می کند.
همچنین بخوانید : عملکرد بیضه در مردان
در اواخر بارداری، بیضه ها از داخل شکم نوزاد به قسمت پایین وبیرون از شکم نزول کرده و در داخل کیسه بیضه قرار می گیرند که در این موقعیت اطراف بیضه هارا آب فراگرفته. این آب باید به مرور جذب و کیسه بیضه جمع بشه ولی تحت شرایطی ممکنه این اتفاق نیفته؛ مثلاً اگه نوزاد نارس به دنیا بیاد، این مایع هنوز جذب نشده و هیدروسل در بیضه نوزاد مشاهده می شود.
در کیسه بیضه همیشه مقداری مایع ترشح می شود. گاهی به علت عفونت میزان ترشح این مایع از میزان جذب بیشتر شده، در نتیجه مایع بیشتری در اطراف بیضه جمع می شود، کیسه بیضه بزرگ تر شده و هیدروسل به وجود می آید.
گاهی ضرباتی که خواسته یا ناخواسته به بیضه وارد می شه، باعث التهاب شده، آب میان بافتی در اون ناحیه بیشتر می شه و هیدروسل ایجاد می شه. اگه با فاصله کوتاهی از ضربه خوردن بیضه ، شاهد بزرگ شدن اون و تجمع مایع در این ناحیه بودید، می تونید مطمئن باشید که دلایل زمینه ای یا عفونت در بروز هیدروسل دخیل نیست وضربه مسبب هیروسل شده .
سرطان بیضه ممکنه باعث ایجاد هیدروسل بشه که در این صورت بیضه باید به دقت بررسی و نمونه برداری انجام بشه.
گاهی در عمل های جراحی که روی دستگاه تناسلی مرد یا روی بیضه ها انجام می شه، ممکنه عروق لنفاوی آسیب ببینه و در اثر تجمع لنف، هیدروسل به وجود بیاد.
هیدروسل ارتباطی حتی در سنین بالای ۴۰ سال هم ممکنه رخ بده. زمانی که کانال بیضه بعد از نزول بیضه بسته نشه، باعث می شه که مایع شکم به کیسه بیضه منتقل بشه. بسته شدن و یا بسته نشدن کانال بیضه و کیسه بیضه دو نوع هیدروسل رو ایجاد می کنه.
نوع غیر ارتباطی : زمانی رخ میده که کانال ورود بیضه و کیسه بسته بشه ولی مایعی که در اطراف بیضه باقی مونده، جذب نشه. این مایع معمولا در عرض یک سال جذب میشه.
نوع ارتباطی : اگر راه ورود بیضه بسته نشه و مایع داخل شکم بتونه به اطراف بیضه وارد و خارج بشه، در این صورت نوع ارتباطی هیدروسل ایجاد میشه.
به طور معمول هیدروسل در کودکان تا قبل از یک سالگی از بین می رود. اگر بعد از این زمان همچنان هیدروسل وجود داشته باشد، پزشک شما را به یک متخصص اورولوژی ارجاع خواهد داد. درمان هیدروسل در کودکان بر اساس نوع هیدروسل متفاوت است.
در این نوع از هیدروسل دلیلی برای صبر کردن و تحت نظر گرفتن بیمار وجود ندارد .جراح اورولوژیست با ایجاد یک برش بر روی کیسه بیضه، مایع درون آن را تخلیه کرده و سپس لایه های این کیسه را بخیه می زند. بیمار معمولا در همان روز ترخیص می شود.
در این نوع از هیدروسل، پزشک فرزند شما را تا یک سالگی تحت نظر می گیرد چرا که در بسیاری از موارد، مایع تجمع یافته در کیسه بیضه تا قبل از این سن جذب شده و هیدروسل رفع می شود. اگر بعد از یک سالگی همچنان بهبودی حاصل نشد، فرزند شما به جراحی نیاز خواهد داشت. چرا که به دلیل باز بودن مجرای بین کیسه بیضه و حفره شکمی، بهبودی خود به خودی بعد از یکسالگی حاصل نخواهد شد. برای درمان این نوع از هیدروسل بیمار به اتاق عمل منتقل شده و اورولوژیست، جراحی بستن مسیر مورد نظر را انجام می دهد.
در افراد بزرگسال که تشخیص هیدروسل داده شده، بهتره که درمان جراحی هیدروسلکتومی انجام بشه. قبل از درمان جراحی هیدروسل می شه مایع داخل کیسه بیضه را یکبار با سرنگ جهت انجام آزمایش تخلیه کرد.
میشه گفت بهترین درمان برای هیدروسل جراحیه. بهتره در عمل هیدروسلکتومی، عروق لنفاوی بیضه دست نخورده باقی بمونه چرا که در غیر این صورت عمل جذب مایعات اطراف بیضه هم مختل شده و مشکلات بعدی رو ایجاد می کنه.
برای جراحی ترمیم هیدروسل به بیماران بیهوشی عمومی داده می شود. اگر هیدروسل بدون عارضه باشد، پزشک یک برش مستقیم در کیسه بیضه ایجاد می کند ومایعات از کیسه بیضه خارج می شوند و کیسه هیدروسل برداشته می شود، در نهایت برش ایجاد شده با بخیه بسته می شود.
اگر عوارضی مانند وجود فتق مغبنی وجود داشته باشد، بجای برش روی کیسۀ بیضه ، شکاف جراحی در ناحیه کشاله ران ایجاد می شود. این روش همزمان با اصلاح هیدروسل، به پزشک اجازه می دهد فتق یا سایر عوامل دیگر را نیزترمیم کند.
هیدروسل به طور طبیعی سبب ناباروری نخواهد شد؛ اما اگر با عوامل دیگری همراه باشد ناباروری را به دنبال خواهد داشت. وجود عفونت یا توده در بیضه سبب ایجاد مشکل در عملکرد اسپرم ها می گردد. با این حال، اگر تورم کیسه بیضه را تجربه می کنید، به پزشک مراجعه کنید تا شرایط جدی تری را که می تواند منجر به ناباروری در مردان از طریق کاهش تستوسترون یا اختلال نعوظ شود، رد کند.
زمانی که خودتان و یا کودکتان بزرگی وتورم بیضه را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید.این امر بسیار مهم است که سایرعللی که ( غیر از هیدروسل ) باعث تورم بیضه میشوند کنار گذاشته شوند.به طور مثال ممکن است هیدروسل با ضعف عضلات جدار شکم همراه باشد و این مسئله منجر به فتق مغبنی گردد.
هیدروسل اکثراً هنگام تولد وجود داشته و حداقل 5 درصد پسران تازه متولد شده هیدروسل دارند. احتمال داشتن هیدروسل در نوزادان زودرس ( نارس ) بیشتر است. عوامل خطر برای ایجاد هیدروسل در طول زندگی عبارتند از:
همچنین بخوانید : عفونت بیضه یا اپیدیدیمیت