کیسه بیضه که بخشی از اندام تناسلی مردانه را تشکیل می دهد ماهیچه ای صاف است که هر دو بیضه را در خود جای می دهد به همین علت اگر در فردی ورم بیضه اتفاق بیفتد، این التهاب به احتمال زیاد به بیضه ها نیز منتقل می شود. ورم بیضه، نام یکی از بیماری هایی است که مربوط به اندام تناسلی در مردان است. به طورکلی ورم بیضه التهاب یک یا هر دو بیضه است و به علت عفونت ایجاد می شود. این بیماری حتی ممکن است از طریق عفونت در بخشی از بدن توسط خون به بیضه ها رسیده باشد. ورم بیضه در برخی مواقع دارای درد بوده و گاهی نیز هیچ گونه دردی به همراه ندارد. چنانچه ورم بیضه همراه با درد خود را نشان دهد، بهتر است برای جلوگیری از بروز آسیب های جدی سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنید.
تشخیص عملکرد و سلامت بیضه ها از جمله اقداماتی است که توسط متخصص اورولوژی انجام می شود. اورولوژی یک تخصص در جراحی است که وظیفه تشخیص و درمان بیماری های دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
افراد با رفتارهای پرخطر جنسی بیشتر در معرض ابتلا به التهاب بیضه هستند. رفتار های پرخطر جنسی شامل موارد زیر می شوند:
بیمار باید علائم بروز یافته علاوه بر ورم بیضه را به پزشک اطلاع دهد و دردناک یا برجسته بودن بیضه ها را با ایشان در میان بگذارد. پزشک، معاینه بالینی را پس از اتمام توضیحات بیمار انجام می دهد. پزشک، کیسه و پوست بیضه را به دقت بررسی می کند و از بیمار می خواهد که زمان متورم شدن بیضه و فعالیت های انجام شده قبل از بروز علائم را شرح دهد. پزشک در صورت لزوم سونوگرافی بیضه را برای مشاهده داخل بیضه انجام می دهد. ناهنجاری های داخل کیسه بیضه در این روش تصویربرداری مشخص می شود.
روش های درمان ورم بیضه به علت آن بستگی دارد. اگر عفونت علت تورم باشد، پزشک آنتی بیوتیک برای مقابله با عفونت تجویز می کند. اگر آنتی بیوتیک خوراکی مؤثر نباشد، آنتی بیوتیک عضلانی تزریق می شود یا بیمار برای دریافت آنتی بیوتیک درون وریدی بستری می شود. مهم این است که در دوران بهبود بیماری دامن زننده به ورم بیضه و دیگر علائم درمان شود. پزشک دارو برای مدیریت درد تجویز می کند و به بیمار توصیه می کند که برای تسکین درد و ورم از لباس زیر فشرده کننده استفاده کند. اگر علت اصلی تورم بیضه واریکوسل، فتق مغبنی یا هیدروسل باشد، جراحی برای اصلاح عارضه ضرورت می یابد. سرطان بیضه به روش های مختلف درمان می شود، روش مناسب با توجه به شدت سرطان انتخاب می شود. پخش شدن سرطان و زمان تشخیص آن هنگام تعیین روش درمانی مناسب در نظر گرفته می شود. روش های معمول درمان سرطان بیضه عبارت است از:
اگر شما مبتلا به واریکوسل هستید که باعث درد و ناراحتی شما می شود، در مراحل ابتدایی، مصرف مسکن های ساده ای مانند پاراستامول و پوشیدن لباس محافظ بیضه ممکن است به شما کمک کند. اگر واریکوسل شما همچنان باقی بماند، پزشک ممکن است در مورد گزینه جراحی با شما صحبت کند. در بسیاری از موارد، یک تکنیک به نام آمبولیزاسیون واریکوسل (بستن رگ واریسی) می تواند برای درمان واریکوسل مشکل ساز انجام شود. برخی از موراد واریکوسل نیاز به عمل جراحی دارد تا جراح رگ آسیب دیده را مستقیماً بسته و یا خارج کند.
هیدروسل معمولاً تنها زمانی نیاز به درمان دارد که تا مدت طولانی ادامه پیدا کرده یا باعث درد و ناراحتی بیمار گردد. برای درمان هیدروسل اغلب یک عمل جراحی موسوم به هیدروسلکتومی توصیه می شود.
به طور معمول کیست اپیدیدیم در کیسه بیضه نیاز به درمان ندارد؛ زیرا این کیست ها معمولاً بی ضرر هستند و علائم دیگری ایجاد نمی کنند. با این حال، اگر کیست شما بزرگ تر شده و یا هر گونه درد و ناراحتی ایجاد می کند، عمل حذف کیست اپیدیدیم تحت بی هوشی عمومی انجام می شود. در طی این عمل کیست از طریق یک برش کوچک در کیسه بیضه خارج شده و سپس محل برش با بخیه جذبی بسته می شود.
از آنجا که التهاب اپیدیدیم و بیضه اغلب توسط عفونت های باکتریایی مثل بیماری های مقاربتی و عفونت های دستگاه ادراری ایجاد می شود، درمان آن معمولاً شامل مصرف یک دوره قرص آنتی بیوتیک در مدت 10-14 روز است. اگر پزشک احتمال دهد که التهاب اپیدیدیم و بیضه ناشی از بیماری اوریون است، مصرف آنتی بیوتیک ها را تجویز نخواهد کرد، زیرا اوریون به وسیله ویروس ایجاد می شود.
در صورت وجود نشانه هایی مبنی بر اینکه جریان خون به بافت تشکیل دهنده توده قطع شده است، بلافاصله یک عمل جراحی برای فرو کردن توده به داخل و تقویت دیواره ضعیف شکم انجام خواهد شد؛ زیرا این وضعیت می تواند باعث مرگ بافت گردد. دو روش برای درمان فتق مغبنی وجود دارد:
اگر دچار پیچ خوردگی بیضه شوید، برای باز کردن پیچش بیضه خود نیاز به عمل جراحی فوری دارید. آسیب دائمی به بیضه می تواند در عرض چند ساعت پس از پیچ خوردگی بیضه رخ دهد و ممکن است باروری شما را تحت تأثیر قرار دهد و یا منجر به از بین رفتن بیضه شما شود. اگر نجات دادن بیضه آسیب دیده امکان پذیر نباشد، جراح باید بیضه را برداشته و طناب بیضه را مسدود کند. در این صورت بعداً می توان عمل جراحی دیگری را برای جایگزینی پروتز بیضه انجام داد.
گاهی تومور حالب با جریان خون به سایر بافت ها نیز کشیده می شود و موجب بدخیمی حالب می گردد که این تومورهای بدخیم را تومورهای سرطانی حالب می گویند. تشخیص و درمان سرطان حالب از جمله اقداماتی است که توسط فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری انجام می شود و در صورت مشاهده علائم این بیماری باید به آنها مراجعه نمود.