واریکوسل و سرطان بیضه دو بیماری مختلف بیضه محسوب می شوند . واریکوسل به علت خرابی دریچه های لانه کبوتری سیاهرگ های بیضه ایجاد می شود که شایع ترین علت آن مادرزادی است . در سرطان بیضه سلول هایی از بافت بیضه شروع به تکثیر بی رویه می کنند . این تکثیر بی رویه در نهایت منجر به از بین رفتن بافت بیضه می شود . در این مقاله به بررسی تفاوت بین سرطان بیضه و واریکوسل می پردازیم .
درمان واریکوسل و ناباروری مرتبط با آن، توسط متخصصان اورولوژی قابل بررسی می باشد. همشهریان گرامی! شما می توانید در صورت مشاهده علائم واریکوسل به اورولوژیست در اصفهان مراجعه نمایید.
سرطان بیضه در نتیجه تکثیر بیش از حد و کنترل نشده سلول های بافت بیضه بروز پیدا می کند . در مقایسه با انواع دیگر سرطان ، سرطان بیضه نادر است و تنها حدود یک درصد از همه سرطان های مردان را شامل می شود . سرطان بیضه بیشتر در بین مردان جوان ، در سنین ۱۵ تا ۴۹ مشاهده می شود . بنابراین پیشنهاد می شود که حتما مردان جوان موقع استحمام ، بیضه های خود را معاینه کنند تا اگر تغییری در قوام و اندازه بیضه مشاهده کردند ، حتما به متخصص ارولوژی مراجعه کنند . بهترین و مطمئن ترین وسیله تشیخص سرطان بیضه معاینه و سونوگرافی می باشد .
در حال حاضر علت بروز سرطان بیضه مشخص نیست ، ولی بعضی از عوامل شناخته شده خطر ایجاد سرطان بیضه را بالا می برند که در رأس آن ها بیضه های نزول نکرده هستند .
معمولا علائم سرطان بیضه تا مراحل انتهایی بیماری ، بروز پیدا نمی کنند . در بیشتر موارد سرطان توسط خود فرد کشف می شود . بعضی اوقات ، طی معاینه معمولی توسط پزشک سرطان بیضه تشخیص داده می شود . به طور کلی اگر فرد متوجه شرایطی غیر عادی در بیضه ها شود لازم است سریعا به پزشک مراجعه کند .
علائم سرطان بیضه می تواند شامل موارد زیر باشد :
در صورتی که سرطان از بیضه به سایر اندام ها گسترش پیدا کند ممکن است علائم زیر دیده شوند :
واریکوسل یک رگ بزرگ شده در کیسه بیضه است که اکثرا در سمت چپ و به ندرت در سمت راست یافت می شود ،البته امکان دارد در هر دو طرف نیز مشاهده شود . کیسه بیضه شامل سرخرگ ها و سیاهرگ هایی است که خون را به غدد تناسلی می رسانند . اختلال در عملکرد یک سیاهرگ درون کیسه بیضه می تواند منجر به واریکوسل شود . در واقع واریکوسل به معنی گشاد شدن سیاهرگ های درونی کیسه بیضه است که به آنها شبکه پیچکی نیز می گویند .
واریکوسل بیماری نسبتا شایع است و حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از مردان به آن مبتلا هستند . این عارضه بیشتر در سنین ۱۵ تا ۲۵ سال اتفاق می افتد .واریکوسل عامل اصلی ناباروری مردان است که در ۴۰٪ از مردان با تعداد اسپرم کم مشاهده می شود .
علت اصلی واریکوسل هنوز مشخص نیست ، اما گفته می شود که دریچه های موجود در سیاهرگ ها که به حرکت خون به سمت بالا کمک می کنند ، عملکرد خود را از دست می دهند و در نتیجه رگ ها برای جبران این مشکل گشاد می شوند . گشاد شدن رگ ها می تواند به بیضه ها آسیب بزند .
بسیاری از بیماران مبتلا به واریکوسل هیچ علائمی ندارند . برخی از علائم مشترک بین مبتلایان واریکوسل عبارت اند از :
بدخیمی آلت تناسلی، سرطان نادری است که بیشتر در ناحیه ی پوست آلت تناسلی و پوست ختنه گاه (پوستی که سر آلت تناسلی را می پوشاند و در زمان ختنه شدن جدا می شود) مشاهده می شود. در صورتی که سرطان آلت تناسلی زودتر تشخیص داده شود ، شانس خوبی برای موفقیت روش درمانی وجود دارد. در صورت تاخیر در تشخیص ، بیماری پیشرفت کرده و وضعیت فرد نیز بدتر می شود. درمان سرطان های پیشرفته تر ممکن است با احتمال کمتری موفقیت آمیز بوده و بیماری نیز ناهنجارتر باشد. تشخیص و درمان این بیماری در اصفهان توسط دکتر امیر بهنام فر فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی انجام می شود.