خال اپی درمال، یک اختلال مادرزادی خوش خیم است که به صورت افزایش سلولهای پوستی بروز میکند. شروع بیماری معمولاً از هنگام تولد یا در اوایل کودکی میباشد و در دختر و پسر به یک نسبت دیده میشود. ضایعات معمولاً متعدد بوده و به صورت خطی میباشند. در سندرم خال اپی درمال، علاوه بر خال اپی درمال (سطحی) اختلالات داخلی به صورت ضایعات عصبی، چشمی و اسکلتی نیز دیده میشود.
رنگدانه اپی درمال یا سطحی به رنگ سطح پوست نزدیک است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید سبب ایجاد کک و مک پوستی می شود.
رنگدانه درمال یا عمیق به طور معمول در سطوح عمیق پوست مشاهده می شود. خال های مادرزادی از این نوع رنگ دانه ها هستند.
این نوع رنگدانه ها ترکیبی از اپی درمال و درمال بوده و در لایه سطحی و عمیق پوست قابل مشاهده هستند. ملاسما یکی از انواع این رنگدانه ها است.
همشهریان گرامی! برای دستیابی به بهترین نتایج درمان بیماریهای پوستی ، حتما به متخصص پوست در اصفهان مراجعه نمایید. زیرا با بکارگیری نادرست و غیر اصولی این روشها توسط افراد غیر متخصص، نه تنها مشکلات کاهش پیدا نمی کند؛ بلکه ممکن است دچار عوارضی شوید که به سادگی رفع نشوند.
قرار گرفتن در معرض نور خورشید به نظر می رسد تأثیر مهمی در رشد خال ها دارد و حتی ممکن است در ایجاد خال های نامتعارف و دائمی نقش داشته باشد.از نقش وراثت در ایجاد خال ها نمی توان چشم پوشی کرد. بسیاری از خانواده ها دارای یک نوع خال هستند که به نام دیسپلاستیک (نامتعارف) شناخته می شود. این نوع خال می تواند با فراوانی بیشتر احتمال به وجود آمدن ملانوم (یکی از جدی ترین سرطان های پوست ) همراه شود.
رنگدانه های پوستی اضافی و یا هیپرپیگمانتاسیون به طور معمول توسط تعداد زیادی از ملانین های پوستی ایجاد می شوند. افزایش تعداد ملانین ها منجر به تولید و تجمع بیش از حد ملانین های پوستی و ایجاد لکه های قهوه ای یا تیره رنگ بر روی پوست می شود. ضایعات اپیدرمی، شامل خال اپیدرمی و خال سباسه هستند. خال اپیدرمی به شکل ضایعه ای مادرزادی، گوشتی رنگ، برجسته یا زگیلی و اغلب، خطی است و معمولاً بر روی نیمه بالایی بدن ایجاد می شود. خال سباسه بر روی پوست سر و به شکل منطقه یا گوشتی یا زرد رنگ و بدون مو دیده می شود.
انواع مختلفی از خال های اپی درمال وجود دارد که با توجه به نوع سلول اپی درمی که درگیر شده تعریف شده اند.
۱. هیپرکراتوز ضایعات را میتوان با اسیدلاکتیک موضعی، آمونیوم لاکتات ۱۲%، سالیسیلیک اسید یا ترکیبات رتینوئیک موضعی، یک بار در روز بلافاصله بعد از شستشو، درمان نمود.
۲. برای برطرف کردن خارش ضایعات، میتوان از کورتیکوستروئیدهای موضعی یا تزریق داخل ضایعه کورتیکوستروئیدها، استفاده نمود.
۳. در ضایعات بزرگ، سیستماتیک و یا التهابی، می توان از رتینوئیدهای خوراکی، استفاده نمود.
۴. درمانهای تخریبی، از جمله کوتر، کرایو ، برش عمقی و تراش پوست، همیشه با عود ضایعات، همراه میباشد و ممکن است اسکار (زخم) به جای بگذارد.
۵. بیمار با خالهای سطحی فراوان باید از نظر ضایعات اسکلتی، چشمی و عصبی، بررسی و پیگیری شود.
۱. ترکیب تره تینوئین و ۵-FU موضعی نیز در صاف کردن ضایعات، ممکن است مؤثر باشد.
۲. لیزر CO2 و لیزر آرگون: استفاده از این دو نوع لیزر در درمان خال اپی درمال، با موفقیت، همراه بوده است؛ اما امکان عود و اسکار وجود دارد.
۳. ضایعات کوچک و ضایعات خیلی باریک و نیز ضایعات بزرگتری را که در نواحی در معرض تحریک میباشند یا از نظر زیبایی برای بیمار ناراحت کننده هستند را میتوان با جراحی برداشت.
اگر تغییرات زیر در یک خال دیسپلاستیک را مشاهده کردید، باید به پزشک مراجعه کنید:
اکثر خال های اپی درمی در بزرگسالی بدون تغییر باقی می مانند و مشکلی ایجاد نمی کنند.
کلینیک تخصصی صدف با کادر پزشکی متخصص و مجرب به همراه جدیدترین تجهیزات پوست و زیبایی، آماده ارائه انواع خدمات لیزری و روش های غیر لیزری جوانسازی پوست ، کاشت مو و ابرو و لیزر موهای زائد در اصفهان، به مراجعه کنندگان گرامی می باشد.