کلیه و سیستم ادراری یکی از مهمترین سیستم های بدن است که خون را تصفیه می کند و مواد زائد و خطرناک را از بدن خرج می کند. بیماری های کلیوی، یکی از بیماری های شایع در بین مردان و زنان است. در ارتباط با چگونگی به وجود آمدن این بیماری، علل بیماری کلیوی می تواند متعدد و متفاوت باشه که باید هم به علل آن و هم به عوامل خطرساز بیماری کلیوی دقت کرد. بیماری های کلیه انواع مختلفی دارند و هرکدام از این بیماری ها می توانند سیستم ادراری را با مشکل روبرو کنند و باید بسیار جدی گرفته شوند.
عوارض بیماری کلیوی بر قلب و میزان کم خونی تأثیر مستقیم دارد. اگر با گذشت زمان به این بیماری ها توجه نکنید، می توانند آسیب دائمی به کلیه ها وارد کنند و آن را از کار بیندازند و بر سلامتی کل بدن تأثیر منفی داشته باشد. از این رو مفید است که انواع بیماری های کلیه را بشناسیم و در صورت مشاهده علائم، سریعاً برای تشخیص و درمان اقدام کنیم.
بیماری های کلیه انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
بیشتر بدانید: با درد کلیه یا رنال کولیک چه کنیم؟
بیماری فابری، یک بیماری ژنتیکی نادر است که اغلب از طریق ژنتیک و به صورت ارثی به فرد انتقال می یابد. بیماری فابری با تأثیر گذاری به روی قلب، مغز و کلیه ها می تواند باعث شود که این اعضا خون کمتری نسبت به نیاز خود دریافت کنند. با گذشت زمان، عدم خون رسانی کافی می تواند باعث ابتلا فرد به انواع بیماری های کلیه یا نارسایی کلیه شود.
سیستینوز یک اختلال نادر است که در صورت ابتلا به این بیماری ماده ای به نام سیستین در بدن انباشته شود و باعث مشکلات سلامتی شود. آسیب کلیه ناشی از سیستینوز می تواند منجر به نارسایی کلیه شود. افراد مبتلا به سیستینوز بهتر است برای کاهش سطح سیستین خود دارو مصرف کنند و ممکن است نیاز به پیوند کلیه داشته باشند. سیستینوز ژنتیکی است (در خانواده ها دیده می شود و اغلب به صورت ارثی است) و اغلب در نوزادان و جوانان بروز می کند.
گلومرولونفریت
گلومرولونفریت زمانی اتفاق می افتد که فیلترهای ریز کلیه ها که وظیفه تصفیه خون را بر عهده دارند (گلومرول ها) آسیب می بینند و توانایی خود را برای حذف مواد زائد و مایعات از خون از دست می دهند. با گذشت زمان، این بیماری می تواند منجر به نارسایی کلیه شود.
نفروپاتی IgA بیماری است که باعث تجمع پروتئین های ساخته شده توسط سیستم ایمنی بدن در کلیه ها می شود و به فیلترهای کوچکی که خون را تصفیه می کنند (گلومرول ها) آسیب می رساند. این بیماری با سرعت بسیار پایینی پیشرفت کرده و در مراحل اولیه فاقد علائم خاصی می باشد. به همین دلیل اغلب افراد مبتلا به نفروپاتی IgA در صورت ابتلا به این بیماری، نمی دانند که به آن دچار هستند. با گذشت زمان، نفروپاتی IgA می تواند منجر به بیماری مزمن کلیه، نارسایی کلیه یا حتی مرگ فرد شود.
نفریت لوپوس
نفریت لوپوس یک بیماری خود ایمنی است (بیماری که باعث می شود سیستم ایمنی بدن به بافت های خود حمله کند) که منجر به درد، تورم و آسیب در کل بدن از جمله کلیه ها می شود. این بیماری می تواند منجر به بیماری مزمن کلیوی یا نارسایی کلیه گردد. علت دقیق نفریت لوپوس ناشناخته است و نمی توان آن را درمان کرد؛ اما با درمان بسیاری از افراد مبتلا به لوپوس می توانند علائم را کاهش دهند و از آسیب جدی کلیه جلوگیری کنند.
aHUS سلول خون طبیعی
aHUS (سندرم اورمیک همولیتیک غیر معمول) یک بیماری ژنتیکی بسیار نادر (ارثی) است که باعث تشکیل لخته های خونی ریز در رگ های خونی کوچک بدن می شود. این لخته ها می توانند جریان خون به کلیه ها و سایر اندام های فرد را مسدود کرده و باعث آسیب شوند. بسیاری از افرادی که aHUS دارند فاقد علائم خاصی می باشند. افرادی که این علائم در آنها بروز می کند، اغلب پس از یک رویداد محرک مانند باردار شدن یا ابتلا به سرطان شروع می شود.
بیماری کلیه پلی کیستیک
بیماری کلیه پلی کیستیک (PKD) یک اختلال ژنتیکی (ارثی) است که باعث ایجاد کیست (مواد پر از مایع) روی کلیه ها و سایر اندام ها می شود. این کیست ها می توانند منجر به کاهش توانایی کلیه در فیلتر کردن مایعات و مواد زائد خون شوند. با گذشت زمان، PKD می تواند باعث نارسایی کلیه شود.هیچ درمانی برای بیماری پلی کیستیک وجود ندارد؛ اما بسیاری از درمان ها می توانند باعث کاهش رشد و پیشرفت کیست ها شوند و از ایجاد مشکلات سلامتی جلوگیری کنند.
بیماری های نادر دیگری نیز وجود دارند که می توانند به کلیه های آسیب برسانند و توانایی آن ها در فیلتر کردن مواد زائد و مایعات از خون را کاهش دهند. این آسیب می تواند منجر به بیماری مزمن کلیوی یا نارسایی کلیه شود.
در بیماری نارسایی کلیه، این اندام دچار اختلال در عملکرد می شود. به همین دلیل کلیه ها قادر به فیلترکردن مواد زائد از خون نیستند. در نتیجه مواد زائد در کلیه و خون جمع شده و ترکیب شیمیایی خون از تعادل خارج می شود. نارسایی کلیه می تواند حاد یا مزمن باشد. حالت حاد نارسایی معمولا در چند روز ایجاد شده و به سرعت پیشروی می کند؛ اما حالت مزمن به مرور ایجاد می شود.
عفونت ادراری در میان افراد بسیار شایع است. علت اغلب این عفونت ها عامل باکتریایی است. شایع ترین نوع عفونت مربوط به عفونت مثانه و عفونت مجاری ادراری است. این نوع عفونت ها به راحتی درمان شده و مشکل خاصی ایجاد نمی کنند؛ اما اگر به درمان آنها توجهی نشود، عفونت به کلیه ها رسیده و منجر به عفونت کلیه می شود. در نتیجه عفونت به کلیه آسیب وارد کرده و باعث نارسایی کلیه می شود.
زمانی که سلول ها به طور غیرطبیعی در کلیه رشد می کنند و تومور به وجود می آورند، باید برای تشخیص سرطان کلیه آزمایش هایی انجام شود. اگر سرطان کلیه در مراحل اولیه درمان نشود، می تواند به غدد لنفاوی، ریه ها، کبد، استخوان یا بزرگ ترین سیاهرگ بدن سرایت کند. حدود یک سوم از بیماران مبتلا به سرطان کلیه در مراحل اولیه بیماری هیچ علامتی ندارند و سرطان در بدن آنها بدون علامت گسترش پیدا می کند. علائم سرطان کلیه شامل درد شکم و کمر، مشاهده خون در ادرار ، درد استخوان، تشنج یا سردرد می شود.
بیماری کلیه پلی کیستیک نوعی بیماری ژنتیکی است که باعث ایجاد کیست های متعدد در کلیه می شود. این کیست ها کوچک و پر از مایع هستند و می توانند عملکرد کلیه را دچار مشکل کنند. در نهایت این کیست ها باعث کم کاری کلیه و نارسایی کلیه می شوند.
بیماری های کلیوی می توانند در مراحل اولیه علامتی نداشته و به راحتی تا زمانی که علائم شدید شود، مورد توجه قرار نگیرند. علائم زیر علائم اولیه هستند که می توانند به شما درباره احتمال ابتلا به بیماری های کلیوی هشدار دهند:
پزشک برای بررسی عملکرد درست کلیه ها آزمایشاتی انجام خواهد شد. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد: