کیست پستان توده ایست که در طی تغییرات فیبروکیستیک ایجاد می شود و به تعبیری رشد بیش از حدغدد و بافت همبند منجر به جمع شدن مایع در این مجاری میشود. این کیسه های محتوی مایع همانند یک حبه انگور یا یک بادکنک بسیار کوچک پر از آب احساس میشوند و بافت سینه ها را هنگام لمس، غیر یکنواخت و ناصاف نشان میدهند . کیست های پستان معمولا نیازی به درمان ندارند مگر در مواردی که کیست، بزرگ و دردناک شود و احساس نا خوشایندی را در فرد ایجاد کند. کیست های پستان ممکن است در هر سنی بین زنان مشاهده شود اما در دوران پیش از قاعدگی امکان بروز آنها بیشتر است. البته این عارضه در زنانی که پس از دوران قاعدگی تحت درمان دارو های هرمونی قرار میگیرند نیز شایع است. بیماری سینه فیبروکیستیک مضر یا خطرناک نیست، اما ممکن است برای برخی از خانم ها آزاردهنده یا ناراحت کننده باشد. به گفته ی مایوکلینیک، بیش از نیمی از زنان، در برهه ای از زندگی خود به بیماری سینه فیبروکیستیک دچار خواهند شد و البته بسیاری از انها هیچگونه علائم مرتبطی نخواهند داشت. گرچه داشتن سینه های فیبروکیستیک خطرناک نیست، اما می تواند کار پزشک را در تشخیص توده های بالقوه ی سرطانی درطول معاینات سینه و تست های ماموگرافی دشوار تر کند.
این بیماری ممکن است با علایم خاصی ظاهر نشود اما در برخی موارد نشانه هایی مثل تورم، حساس شدن سینه ها ، درد ، ضخیم شدن بافت در یک یا هر دو سینه را داراست. ممکن است توده ها در یکی از سینه ها بیشتر از دیگری باشد. و علائم گفته شده درست قبل از پریود و به علت تغییرات هورمونی، شدیدتر دیده شود البته احتمال دارد این علائم به طور دائمی نیز وجود داشته باشند. اکثر کیست ها به درمان تهاجمی نیاز ندارند و معمولا درمان خانگی مانند مصرف مسکن های ایبوپروفن یااستامینوفن برای کاهش درد و ناراحتی مربوط به این بیماری کافی است.
همچنین توصیه میشود برای کاهش حساسیت سینه ها، یک سوتین کاملا اندازه و راحت بپوشید و از کمپرس سرد یا گرم نیز استفاده کنید. تغییرات در رژیم غذایی نیز اغلب بسیار کمک کننده است . کارهایی چون کاهش دادن میزان مصرف کافیین روزانه، داشتن یک رژیم غذایی کم چرب یا مصرف مکمل های غذایی غنی از اسیدهای چرب ضروری. با وجود اینکه هنوز تاثیر این موارد به طور مستقیم در کاهش علایم به اثبات نرسیده اما طبق تجربه بیماران رعایت کردن بسیار انها تسکین دهنده بوده است.
درصورت مشاهده هر یک از علائم زیر ، بلافاصله با پزشکتان تماس بگیرید، چرا که ممکن است نشانه هایی مبنی بر بروز سرطان باشد:
در چنین شرایطی حتما علایم بیماری و اطلاعات مهم پزشکی نظیر دارو هایی که درحال مصرف آن هستید، بیماری های قبلی ، استرس ناگهان و زمینه ارثی سرطان سینه در خانواده را یادداشت کنید ، از یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان بخواهید شما را برای ملاقات پزشک همراهی کنند ، سوالاتی که قصد پرسیدن آنرا دارید و نیز توصیه های پزشک هنگام معاینه را به دقت یادداشت کنید.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: انواع کیست سینه در زنان
و در نهایت خود را برای پاسخ به پرسشهایی نظیر موارد زیر آماده کنید:
در نظر داشته باشید که تنها در شرایط خاص و غیر معمول برای درمان کیست سینه از جراحی کمک گرفته میشود و در اغلب موارد با رعایت نکات گفته شده توسط پزشک و مراقبت در خانه و یا از طریق نمونه برداری های سریع و بدون درد زیر نظر متخصص مربوطه ، بیماری برطرف میشود.
نسخه اصلی مطلب علائم وجود توده پستان چیست؟ را در سایت دکتر سید محمد رضا حکیمیان بخوانید.