سوکروز شدیدا مولد پوسیدگی است ، در حالیکه لاکتوز(قند شیر) و فروکتوز کمتر پوسیدگی ایجاد می کنند. شکل های باقی ماندنی و چسبنده قند ها اصلی ترین عوامل تشدید پوسیدگی ها هستند. برخلاف قندها، چربی ها . پروتئین نمی توانند توسط باکتری ها برای تولید اسید مصرف شوند. از این گذشته چربی ها داندان ها را پوشانده و یک لایه حفاظتی تشکیل می دهند، در حالیکه پروتئین ها ظرفیت بافری بزاق را افزایش می دهند.فراورده های شیر یا پنیر در پایان وعده ها می توانند از تولید اسید کاسته و به پیشگیری از فساد دندان کمک می کنند و از این بابت بر مواد غذایی شیرین و قندی ارجحیت دارند.
تغذیه مطلوب دوران کودکی موجب تشکیل مینای دندان ضخیم و مقاوم به اسید می شود. دندان ها به تدریج از زمان تولد تا نوجوانی شکل گرفته و کلسیفیه می شوند و به ویژه تامین مقادیر کافی پروتئین، کلسیم، فلوئور و ویتامین های CوD در رژیم غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است. مکمل یاری با مقادیر کم فلوئور مزایای بسیاری دارد : افزودن مقادیر ناچیز فلوئور به آب یا نمک می تواند به میزان بیش از 3/2 خطر پوسیدگی های دندان را در کودکان کاهش دهد.
البته مقادیر خیلی زیاد نیز می تواند برای شکل گیری مینای دندان مضر بوده و دندان ها را ضعیف بی رنگ نماید. در مواقعی که به آب فلوئور زده می شود، مکمل یاری با روشهای دیگر مانند دهان شویه یا قرص های حاوی فلوئور ، ضرورتی ندارد اما در مناطقی که آب فلوئور ندارد یا میزان آن ناچیز است، مکمل یاری سودمند می باشد. بهترین زمان مصرف مکمل فلوئور موقع خواب پس از( مسواک زدن) دندان ها می باشد. مکمل های توصیه شده:
فلوئور:
فقط اگر فلوراید آب آشامیدنی کمتر از7/0 mg/L است تجویز شود اساسا می تواند مینای دندان را در مقابل حمله اسید محافظت نماید. مقدار توصیه شده 25/0mg به شکل قطره در دوران شیرخوارگی سپس 1-5/0mg دوران کودکی و بزرگسالی می باشد.
مکمل مولتی ویتامین برای کودکان :
ویتامین های D و C نقش های مهمی در شکل گیری دندان دارند. مقدار توصیه شده باید حاوی 10mg ویتامین D و 50-20 mg ویتامین C در روز می باشد
کلسیم :
به ویژه از زمان تولد تا 8 سالگی برای شکل گیری و معدنی شدن دندان ها اهمیت دارد. مقدار توصیه شده 400-200 mg در روز می باشد.