آرتروز گردن چه علائمی دارد؟
دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.irآدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021
آرتروز یا به زبان دقیق تر آرتریت دژنراتیو مهره های گردن بیماری است که در آن به علت تغییراتی که در غضروف مفصلی، بافت دیسک بین مهره ای و رباط های اطراف مهره ها بوجود می آید این ساختمان ها نمی توانند به درستی فعالیت کنند و نتیجه آن دردناک شدن گردن و محدود شدن حرکات آن است. آرتروز، استئوآرتریت و ساییدگی مفصل یک معنی دارند.
ستون فقرات با بالا رفتن سن دچار فرسودگی می شود. فرسودگی در استخوان های گردن و دیسک های بین آن ها سبب می شود به مرور زمان مهره های گردن انعطاق خود را از دست بدهند. افزون بر این مهره های گردن در سنین بالا توانایی کمتری برای باسازی خود دارند. این آسیب ها به مرور زمان جمع می شوند و آسیب های جدی وعلائم آرتروز بیشتر می شود.
برخی از این عوامل مانند:
- حرکات ناگهانی شدید
- تغییر حالت های نامناسب
- انجام کارهای سنگین و ناناسب
- اختلالات مادرزادی نیز می توانند سبب بروز زود هنگام و یا شدید تر شدن آرتروز گردن شوند.
- در بین کارمندان و دانشویان که اغلب با رایانه کار می کنند یا گاهی در وضعیت نامناسبی مطالعه می کنند.
- به دلیل خم نگه داشتن سر و گردن در طولانی مدت شاهد به وجو آمدن آسیب گردن و بروز آرتروز هستیم.
- اولین علائم آرتروز گردن درد و محدود شدن دامنه حرکت سر و گردن است.
- علائم دیگر آرتروز گردن بی حسی موضع یا برعکس آن کشیدگی یا تیرکشیدن گردن به سمت شانه و دست ها است.
- همچنین علائمی مانند سردرد در پشت سر و بین کتف ها از دیگر نشانه های آرتروز گردن هستند.
- درد در گردن، که به کتفها، بالای شانه ها، قسمت فوقانی بازوها، دستها، یا پشت سر تیر میکشند.
- صدای سایش به هنگام حرکات گردن یا عضلات شانه بیحسی یا گزگز در بازوها، دستها، و انگشتان
- ضعف عضلانی و تحلیل رفتن عضلات کاهش بازتابها گیجی راه رفتن نامتعادل با پیشرفت بیماری، بیاختیاری ادرار و عدم کنترل مثانه، و نیز ضعف در پاها به وجود می آید
برای تشخیص دقیق و مطمئن آرتروز گردن باید به پرسش های پزشک متخصص پاسخ داد و اغلب نیاز به عکس برداری از ناحیه مورد نظر و آزمون عملکرد نخاعی نیز هست.
- استراحت: هنگامی که علائم آرتروز گردن عود می کند استراحت کنید گاهی اوقات محدود کردن محدود گردن برای مدت کوتاهی، برای مثال به مدت یک بعدظهر یا یک روز، برای فرونشستن التهاب و از بین بردن درد کافی است.
- لیزردرمانی : لیزرهای نسل جدید با تمرکز بر ناحیه درد و قدرت متناسب توسط پزشک تعیین می شود. می توانند به سرعت سبب کاهش درد شوند. همچنین با افزایش ATP سلولی سبب ترمیم بافت ها می شود.
- درمان های دستی و مانیپولاسیون: در این روش متخصص طب فیزیکی می توانند با جا به جا کردن مهره های گردن فشار وارد بر اعصاب نخاعی را بردارد و درد بیمار کاهش دهد.
- اوزون تراپی: مهم ترین عامل بعبود بخش های آسیب دیده در بدن رسیدن اکسیژن و مواد غذایی مثل ویتامین ها واملاح معدنی می باشد.
در ناحیه گردن که دچار آرتروز شده باشد به دلیل التهاب در موضع رسیدن خون و اکسیژن کاهش می یابد و ترمیم بدن را دشوار می کند. در روش اوزون تراپی علاوه بر اوزون دارو های ضدالتهابی و ویتامین ها به محل موردنظر تزریق می شود. در این روش طبق مراحل زیر عمل می کنند.
- اعمال بی حسی موضعی
- تزریق مواد ضدالتهابی
- رساندن ویتامین و مواد معدنی که سبب ترمیم بخش های آسیب دیده می شود.
- تزریق اوزون که پس از آن به صورت فعال در آمده و اکسیژن رسانی به بافت ها می شود.
- طب سوزنی : از جمله روش های التیام بخش درد می باشد که بدون عارضه است. به دلیل نداشتن عارضه این روش برای همه ی سنین توصیه می شود چرا که فواید آن برکسی پوشیده نیست.
- تجویز دارو: گاهی پزشک از دارو های ضد التهابی و شل کننده عضلات برای کاستن درد بیمار استفاده می کند.
- فیزیوتراپی : انجام نرمش های مخصوصی که توسط متخصص آمزش داده می شود. بسیار موثر است. عموما این روش به تنهایی می تواند سبب بهبود علائم در بیمار می شود.
- گردن بند طبی: گردن بند طبی با محدود کردن حرکات گردن و کاهش وزن وارد بر مهرها سبب کاهش درد شود. البته نباید به مدت طولانی باشد چون سبب ضعیف شدن عضلات می شود.
- گرما: گرم کردن موضع به دلیل خاصیت التهابی و بهبود خون رسانی سبب التیام درد و بهبود آسیب می شود.
نسخه اصلی مطلب
آرتروز گردن چه علائمی دارد؟ را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید