یکی از اتفاقاتی که نمی توان مانع آن شد، پیری پوست می باشد؛ که البته فرآیندی طبیعی بوده که با افزایش سن رخ می دهد. با توجه به این نکته که بعد از 30 سالگی پوست توانایی تولید کلاژن را به تدریج از دست می دهد؛ این سیر طبیعی در سنین بالاتر همراه با عوامل خارجی مانند اشعه نور خورشید، آلودگی هوا، سیگار کشیدن و... باعث از بین رفتن خاصیت ارتجاعی و قوام پوست شده که این امر منجر به ظهورعلائم رایج پیری مثل افتادگی پوست و چین و چروک می شود.
در حال حاضر درمان های ایمن و موثری برای دستیابی به پوستی جوان، سفت و شاداب وجود دارد قبل از بررسی بهترین و موثر ترین روش های جوانسازی پوست باید با ساختار و لایه های پوست آشنا شویم.
پوست از سه لایه اپی درم، درم و هیپودرم تشکیل شده که اپی درم همان لایه ای است که روی سطح بدن دیده می شود، درم لایه میانی پوست است که سلول های تولید کننده اپی درم و برخی گیرنده های حسی در این قسمت قرار دارند و هیپودرم، قسمت زیرین پوست است که از بافت همبندی و چربی تشکیل شده و پوست را به عضلات زیرین متصل می کند. روند افزایش سن بر روی تمامی این قسمت ها تاثیر می گذارد. در ادامه روشهای هایفوتراپی ، آر اف فرکشنال و لیزر فرکشنال را که هر کدام بر یک لایه پوست تاثیرگذار هستند را معرفی می نماییم.
هایفوتراپی یا اولتراسوند متمرکز یکی از جدید ترین روش های جوانسازی پوست می باشد که با توجه به غیر تهاجمی بودن آن با استفاده از انرژی فراصوت به لایه های عمیق پوست(هیپودرم) نفوذ می کند که باعث گرم شدن و آسیب سلولی می شود که این آسیب در واقع سلول ها را تحریک به کلاژن سازی می کند و خطرناک نیست. این فرکانس آسیبی به لایه های فوقانی پوست نمی رساند بلکه تاثیر آن روی بافت خاصی در لایه های زیرین پوست می باشد. به همین صورت پوستی که شل شده است، سفت و کشیده شده و مجدداً قوام خود را باز می یابد.
هایفو تراپی به صورت یک جلسه در سال انجام می شود.
همچنین بخوانید: آیا می توان آر اف و هایفو را با هم ترکیب کرد؟
آر اف فرکشنال Fractional Radiofrequency یک روش غیر تهاجمی و درمانی زیبایی می باشد که از انرژی رادیویی و گرمایی کنترل شده برای جوانسازی و سفت شدن پوست استفاده می شود. در این روش امواج رادیویی ایمن از طریق مجموعه ای از میکروسوزن ها یا الکترودها به لایه ی میانی پوست(درم) نفوذ می کند و باعث تحریک کلاژن سازی و در نتیجه بازسازی و بهترین جوانسازی پوست می شود. آر اف فرکشنال علاوه بر جوانسازی پوست به از بین بردن جای زخم و اسکار و برطرف کردن منافذ باز پوست نیز کمک می کند.
روند درمانی آر اف فرکشنال به این صورت است که 3 جلسه و با فاصله ی 20 روز یک بار انجام می شود.
لیزر فرکشنال یکی دیگر از روش های جوانسازی و زیبایی است که با حداقل تخریب می تواند با نتایج چشمگیری همراه باشد. در این روش از دستگاهی برای ارسال پرتو لیزر تقسیم شده به هزاران ناحیه درمانی میکروسکوپی استفاده می کند که بخشی از پوست را در یک زمان هدف قرار می دهند و به این صورت است که با هدف قرار دادن لایه اپیدرم، پرتوهای تکفام لیزر را با طول موج های مشخص به این لایه می فرستد که باعث کلاژن سازی در لایه ای از داخل پوست به نامدرم می شود. به بیانی ساده تر می توان گفت با لیزر فرکشنال در سطح پوست لایه برداری انجام می شود و لایه نازکی از سطح پوست که سلول های مرده هستند با حداقل آسیب از بین می روند.
لیزر فرکشنال به طور چشمگیری بافت پوست را بهبود می بخشد، و باعث بهبود زخم های آکنه ، مشکلات رنگدانه ای مانند ملاسما و ... می شود.
و فقط در چند جلسه درمانی و بدون نیاز به دوره استراحت پس از درمان و فقط با مراقبت 3 الی 4 روزه در برابر انواع نورها مانند نور آفتاب و کامپیوتر، در نهایت منجر به جوانسازی می شود.
همانطور که گفته شد هر کدام از سه روش معرفی شده روی یکی از لایه های پوست اثر می گذارد وبه پیشنهاد دکترعندلیب بهتر است این سه روش(پک جوانسازی) همزمان باهم انجام شوند تا نتیجه حداکثری در جوانسازی داشته باشید. به این صورت که می توانید ابتدا هایفو و به مدت یک هفته بعد از انجام آن، آر اف را شروع کنید و در نهایت انجام لیزر فرکشنال می باشد.
با توجه به اینکه هایفو و آر اف هدف یکسانی دارند اما بین این دو روش تفاوت زیادی وجود دارد. اولین تفاوت هایفو و آر اف در فناوری های مورد استفاده آن ها برای گرم کردن بافت های عمیق پوست است. هایفو از انرژی فراصوت دقیق تر و شدیدتری نسبت به آر اف استفاده می کند. همچنین هایفو می تواند به عمق بیشتری نسبت به امواج آر اف نفوذ کند. در استفاده از آر اف فرکشنال، علاوه جوانسازی پوست به از بین بردن جای زخم و اسکار و برطرف کردن منافذ باز پوست و به طور کلی افزایش کیفیت پوست کمک می کند.
از دیگر تفاوت های هایفو و آر اف می توانیم به تعداد جلسات مورد نیاز هرکدام اشاره کنیم. هایفوتراپی معمولا تنها به یک جلسه درمان نیاز دارد؛ درصورتی که برای جوانسازی با آر اف ممکن است به چند جلسه درمانی نیاز داشته باشید. مشاهده نتایج این دو روش نیز با هم متفاوت است، روش هایفو دو تا سه ماه بعد نتایج نمایان می شود ولی در روش آر اف پس از 2 هفته تغییرات مشخص می شود.
آخرین تفاوت هایفوتراپی و آر اف فرکشنال در میزان ماندگاری نتیجه ی آنها می باشد. ماندگاری روش هایفوتراپی حدود یک تا دو سال است، در صورتی که ماندگاری آر اف فرکشنال، حدود یک سال می باشد.
در ارتباط با اینکه کدام روش باید زودتر انجام شود باید متذکر شویم؛ ترتیب خاصی برای استفاده از متدهای مذکور وجود ندارد ولی متخصصان پوست توصیه می کنند؛ به دلیل اینکه پروسه جوانسازی لایه هیپودرم با هایفو و تاثیر این روش بر روی پوست بعد از گذشت 3 ماه از درمان دیده می شود؛ ابتدا هایفو انجام شود. سپس 3 جلسه آر اف و در نهایت لیزر فرکشنال.
ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که هریک از این روشها (هایفو، آر اف و لیزر فرکشنال) روی یکی از لایه های پوست اثرگذار هستند. به همین دلیل، برای جوانسازی هر سه لایه پوست نیاز به هر سه روش است و هیچکدام نمی توانند جایگزین دیگری باشند. ضمن اینکه با توجه به روند شکسته شدن کلاژن تقریبا از 30 سالگی به بعد تولید کلاژن کاهش می یابد و این پروسه تا آخر عمر ادامه داشته و متوقف نخواهد شد. به همین دلیل روشهای جوانسازی با دستگاه باید سالیانه تکرار شوند تا پوست به صورت مستمر وارد فاز کلاژن سازی شود.
شما می توانید برای برداشتن خال بدون جراحی و خونریزی به کلینیک دکتر فاطمه عندلیب در اصفهان مراجعه نمایید.