زانو مهمترین مفصل بدن است و در معرض حوادث بسیاری قرار می گیرد. عوارض بیماری زانو درد ممکن است حتی هنگام استراحت نیز رخ دهد. درد زانو مشکلی است که ممکن است در هر سنی برای افراد اتفاق بیفتد. ساختار زانو پیچیده است و شامل استخوان های مفصل (فیبولا، فیمور و تیبیا)، کشکک زانو (پاتلا)، رباط ها، غضروف (مینیسک) و تاندون ها می شود. درد ممکن است از هر یک از این قسمت ها شروع شود که در نهایت باعث احساس درد در زانو می شود. امروزه درد زانو یک مشکل شایع است که ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. این درد ممکن است تمام زانو یا بخشی از آن را در برگیرد.
غالباً زانو درد باعث ایجاد محدودیت های حرکتی می شود. برای حل این مشکلات باید بیماری های زمینه ای را شناسایی کنید. لیزر تراپی گزینه ای درمانی برای برخی از انواع دردهایی است که اغلب مرتبط با زانو هستند. برای درمان زانو درد از لیزرهای پرتوان و کم توان استفاده می شود. لیزرهای پرتوان اثرات درمانی بیشتری دارند که برای فیزیوتراپی زانو استفاده میشود و دستگاه را روی نقاطی که درد احساس می کنید قرار می دهند. به طور کلی درمان هایی که به وسیله فیزیوتراپی زانو با لیزر انجام می شود فاز به فاز و با در نظر گرفتن شرایط بیمار انجام می شود و در هر یک از مواد ترمیم بافت، افزایش خون رسانی، کاهش التهاب و کاهش درد مکانیزم های مخصوص به خود را دارا می باشند.
به دلیل کوچک بودن لیزر، با تمرکز بر یک نقطه باعث کاهش درد آن نقطه می شود. عموماً از دستگاه های لیزر درمانی برای درمان چنین دردهایی استفاده می شود:
یکی اثرات مفید لیزر درمانی پاسخگویی سریع به درمان است و می توان این روش را همراه با سایر روشهای موثر درمان زانو درد مانند فیزیوتراپی زانو و حرکات اصلاحی و تمرینات کششی انجام داد.
لیزر بر اساس قدرت و طول موج به چندین طبقه یا کلاس تقسیم می شود. لیزرهای درمانی معمولاً در کلاس B3، لیزر درمانی کم توان (LLLT) با قدرت کمتر از ۵۰۰ مگاوات و کلاس ۴، لیزر با شدت بالا با قدرت ۵۰۰ مگاوات و بیشتر قرار دارند.
لیزر درمانی یک روش درمانی غیر تهاجمی است که معمولاً توسط پزشک در مطب با ابزارهای دستی کوچک انجام می شود. از شما خواسته می شود که از یک عینک محافظ استفاده کنید؛ زیرا تابش مستقیم لیزر ممکن است به چشم های شما آسیب وارد کند. طول موج نور بر اساس شدت درد در زانو توسط پزشک تنظیم می شود. پزشک ابزار دستی لیزر را در نزدیکی زانوی شما گرفته یا آن را به مدت 30 ثانیه تا حداکثر 5 دقیقه به پشت زانوی شما می چسباند که البته این مدت به شدت درد بستگی دارد. طول مدت قرار گرفتن در معرض لیزر درمانی به اندازه ناحیه تحت درمان و میزان لیزر تابشی بستگی دارد. نور از پوست عبور کرده و به بافت زانو می رسد. بافت ها انرژی نوری که به آنها می رسد را جذب می کنند. انرژی نور پس از جذب، التهاب را در زانو کاهش داده و بافت های آسیب دیده را برای بازسازی تحریک می کند.
پس از یک جلسه درمان، شما احساس بهتری خواهید داشت؛ اما تعداد جلسات درمان مورد نیاز به شدت آسیب دیدگی زانوی شما بستگی دارد. ممکن است از شما خواسته شود که به مدت چند هفته یا چند ماه چندین مرتبه در هفته به مطب مراجعه کنید. پزشک پس از تشخیص عارضه غالباً ۵ تا ۸ جلسه درمانی را تجویز می کند. اکثر بیماران پس از ۳ یا ۴ جلسه متوجه تغییر کوچکی می شوند و با کامل کردن دوره درمان بهبود شگرفی در ۸۰ تا ۸۵ درصد از بیماران رخ می دهد. در گروهی از بیماران نیز پس از تنها ۲ یا ۳ جلسه لیزر درمانی بهبود چشمگیری حاصل می شود.
قیمت و هزینه نهایی لیزر تراپی زانو با توجه به عوامل متعددی مشخص می شود و مجموع این عوامل در کنار یکدیگر سبب به وجود آمدن قیمت نهایی خواهد شد. عواملی مانند تعداد جلسات، مرکزی که لیزر تراپی را در آن انجام می شود، میزان و شدت آسیب و همچنین سابقه بیماری های قبلی شخص از مهم ترین عواملی هستند که بر هزینه و قیمت نهایی لیزر تراپی زانو تأثیر مستقیم می گذارند.
اگر برای درمان زانودرد از لیزر سرد استفاده شود، خطر بروز عوارض جانبی جدی اندک خواهد بود. اکثر مطالعات هیچ گونه عوارض جانبی را برای درمان با لیزر سرد گزارش نداده اند. در مطالعاتی هم که عوارض جانبی یافت شده است، عوارض خفیف و مشابه عوارض جانبی دارونماها بوده است؛ چون لیزرهای مورد استفاده سرد هستند و نسبت به دیگر لیزرهای درمانی توان کمتری دارند، بعید است مشکلاتی جدی را برای سلامتی ایجاد کنند. بااین حال ممکن است پرتو لیزر به درستی روی موضع مورد نظر تابانده نشود، باعث ایجاد سوختگی های شدید، خونریزی از کوریوکاپیلاریس (لایه مویرگی کوروئید)، آسیب دیدن ماکولا و دیگر ساختارهای چشمی و پارگی غشای بروخ شود. درمان با لیزر گرم نیز عموماً روش ایمنی محسوب می شود، بااین حال احتمال بروز عوارض جانبی وجود دارد.