آرنج، یک مفصل پیچیده است که به شما اجازه می دهد ساعد خود را باز و بسته کنید و دست و ساعد خود را بچرخانید. اغلب حرکات دست، ترکیبی از این فعالیت های بازو و ساعد می باشد. معمولأ مفصل آرنج نسبت به دیگر مفاصل بدن کمتر دچار آسیب می شود. شایعترین آسیب این مفصل شکستگی، دررفتگی و قفل شدن است. آرنج در اندام فوقانی به عنوان مفصل میانی عملکرد بسیار مهمی را ایفا می نماید به طوری که در صورت اختلال در این مفصل بسیاری از توانایی های روزمره فرد از بین خواهد رفت.
اختلالاتی که می تواند باعث آسیب در این مفصل شود از عملکرد روزانه کاسته و شخص را ناتوان تر می نماید. شناخت علت درد و داشتن تکنیک صحیح و مهارت لازم در درمان آن ازمزمن شدن این درد پیشگیری می کند. جهت درمان قفل شدن آرنج، طب فیزیکی به عنوان یک روش مؤثر در بهبود این اختلال، گام مهمی را ایفا می نماید.
برخی مواقع این آسیب هیچ دلیل مشخصی ندارند و به طور ناگهانی بروز پیدا می کند و حتی ممکن است به خودی خود نیز درمان شود. با این حال همیشه توصیه ما این است که در زمان بروز علائم اولیه نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید تا وضعیت شما بررسی شود؛ زیرا ممکن است مربوط به آسیبی خاص باشد. دلایل دیگری که ممکن است سبب بروز این درد شود شامل:
در مورد این موضوع هر کس ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کتد. برای برخی از افراد علائم شدید است و بیشتر آن را احساس می کنند و برای برخی دیگر علائم چندان احساس نمی شود. در ادامه شایع ترین علائم قفل شدن آرنج را برای شما آورده ایم:
البته این علائم در مواردی احساس می شود که شدت عارضه در شما شدید باشد، در مواردی که به تازگی به آن دچار شده باشید تنها در زمان های حرکت دست متوجه آن می شوید.
تشخیص قفل شدن آرنج نتیجه ی ترکیبی از شرح حال، معاینه فیزیکی و تصویربرداری است . دانستن شرح حال بیمار ضروری است که شامل زمان شروع ، طول مدت درگیری ، ویژگی ها ، پیشرفت علائم ، مداخلات جراحی قبلی یا هر گونه پاتولوژی ضربه ای یا عفونی تأثیرگذار بر مفصل است. وجود یا عدم وجود بیماری های همراه مانند آرتروپاتی های التهابی، هموفیلی یا شرایط عصبی نیز باید در نظر گرفته شود. معاینه ی بالینی آرنج با هدف ارزیابی حرکات فعال و غیر فعال آرنج انجام می شود. محدودیت شدید حرکات مفصل نشان دهنده ی وجود یک مانع استخوانی است در حالی که محدودیت تدریجی سفتی بافت نرم را نشان می دهد.
اولین کاری که باید انجام بدهید این است که فعالیت هایی که موجب فشار بیشتر به آرنج می شود و اذیت کننده است را محدود کنید. این کار می تواند هم فعالیت های روزانه باشد و هم ورزش. استراحت دادن به مفصل موجب می شود تا درد و خشکی آرنج کمتر شود.
زمانی که آرنج شما قفل می شود باید فعالیت های خود را محدود کنید، در این زمان برای ثابت نگه داشتن و محافظت از آرنج و همچنین تسکین درد، استفاده از اسپیلنت گزینه مناسبی می باشد. با این حال این مورد را هم باید در نظر داشته باشید که بی حرکتی آرنج برای مدت طولانی نیز توصیه نمی شود؛ زیرا می تواند مفاصل آسیب دیده را ضعیف کند.
گاهی مواقع علاوه بر قفل شدن آرنج شما در کنار آن احساس درد نیز خواهید داشت، در این شرایط مصرف دارو گزینه بسیار مناسبی می باشد. دارو هایی مثل استامینوفن و ایبوپروفن درد ناشی از گرفتگی آرنج را تا حد زیادی کاهش می دهد. البته توصیه ما در این است که زیر نظر پزشک اقدام به مصرف دارو نمایید تا عوارضی برای شما ایجاد نشود و دارو هایی متناسب با وضعیتتان تجویز شود.
تزریق کورتیزون به مفصل آرنج می تواند درد شما را به صورت موقت کاهش دهد. کورتیزون نوعی داروی ضد التهابی قوی است که به صورت مؤثری درد و تورم شما را از بین می برد. البته باید در نظر داشت که اثرات آن موقت است و معمولاً برای چند هفته پایدار می باشد. مورد دیگری که شما باید در نظر داشته باشید این است که هر تزریق خطر ابتلا به عفونت را به همراه دارد و در این میان این دارو نیز از این موضوع مستثنا نیست.
این ماده دارای خاصیت ضد التهاب و احیا کنندگی می باشد، از این رو تزریق مستقیم اوزون به داخل بافت و غضروف های آسیب دیده منجر به کاهش درد و التهاب موجود می شود. بنابراین می توان این گونه گفت که تزریق اوزون ، درد آرنج را تسکین داده و با فعال سازی سلول های بنیادی، بازسازی بافت های آرنج را تحریک می نماید.
روش پی آر پی شامل استفاده از نمونه خون بیمار می باشد، در این روش موارد مورد نیاز از خون بیمار جدا می شود و سپس با ترکیبی از سایر موارد به طور مستقیم در داخل بافت تزریق می شود. استفاده از این روش عملکرد مؤثرتری به نسبت تزریق استروئید دارد.
یکی از مهم ترین روش های درمانی برای قفل شدن آرنج رفتن به جلسات فیزیوتراپی می باشد. در جلسات فیزیوتراپی متناسب با آسیب شما بهترین حرکات درمانی ارائه می شود و به طور مؤثری می توان این انتظار را داشت که این عارضه به طور کامل در شما درمان خواهد شد.
اگر قفل شدن آرنج برای شما مربوط به عارضه و بیماری خاصی نباشد می توان انتظار داشت که به کمک درمان های دستی و ماساژ درمانی روند بهبودی طی شود. ماساژ درمانی به طور مؤثری برای تسکین درد ناشی از گرفتگی مؤثر می باشد.
در طول اولین جلسه درمان، پزشک درباره علائم، سابقه و علت مراجعه شما به مرکز طب فیزیکی سؤالاتی می پرسد. پاسخ دقیق به این سؤالات کمک می کند تا پزشک بتواند یک برنامه درمانی مناسب برای شما طراحی کند. در ادامه به برخی از درمان هایی که ممکن است توسط پزشک استفاده شود اشاره شده است:
تکنیک های درمان دستی ، از جمله ماساژ و حرکت مفاصل، می توانند به کاهش علائم و بهبود عملکرد مفصل کمک کنند. فیزیوتراپیست ها اغلب از چنین تکنیک هایی به صورت ترکیبی با ورزش و سایر درمان ها استفاده می کنند.
پزشکان اغلب از ماشین ها و روش های مختلفی برای کمک به کاهش درد، کاهش التهاب یا بهبود حرکت استفاده می کنند. دستگاه های تداخلی، اولتراسوند یا TENS نمونه هایی از این موارد هستند.
یافتن تعادل بین استراحت و فعالیت های روزمره در مدیریت علائم مهم است. این علائم ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد؛ زیرا همه شرایط یکسان نیستند، بنابراین با پزشک خود در مورد این علائم صحبت کنید.
بسته به شرایط می توانید از گرما یا یخ نیز برای کاهش درد استفاده کنید. پزشک به شما توصیه می کند که کدام یک از این موارد مناسب تر است.
استفاده از آرنج بند نیز می توانند به کاهش درد و بهبود ثبات در طول فعالیت های روزانه شما کمک کنند.
تمرینات زیادی وجود دارد که می تواند به مدیریت درد و بهبود قدرت در داخل و اطراف آرنج شما کمک کند. پزشک شما در مورد نوع ورزشی که برای شما مناسب تر است می تواند پیشنهادات خوبی به شما بدهد.
همچنین بخوانید : حفاظت، کنترل درد و توزیع فشار روی آرنج با ارتز و بریس