اکثریت خال ها و لکه های پوستی خوش خیم هستند و خطر ابتلا به سرطان پوست در آن ها بسیار کم است بیشتر مراجعات برای برداشتن خال بخاطر زیبائی است. معمولا بعد از برداشتن خال جوشگاه یا رد مختصری باقی می ماند. اما این جوشگاه از نظر زیبایی از خود خال بهتر است. خال اصولا خوش خیم است و به جز خال های مادرزادی وخال های دیسپلاستیک، سایر خال ها اغلب بی خطر هستند.
روش های برداشتن خال ها بستگی به سن بیمار، بزرگ یا کوچک بودن خال، عمق خال، رنگ خال و حتی مکان خال متفاوت است. مثلا خال های مادرزادی بهتر است با جراحی برداشته شوند چون عمق خیلی زیادی دارند یا خال های که دارای موهای ضخیم هستند نیز باید به روش جراحی برداشته شوند. زیرا سلول های خال در طول ریشه مو وجود دارند. در حالی که خال های بدون رنگ و یا خال های ریز و سطحی را به روش لیزر و یا حتی کوتر هم می توان بصورت کامل از بین برد.
خال فقط همان چیزی که میبینیم نیست بلکه سلول های حاشیه خال بی رنگ هستند. بنابراین هنگام برداشتن خال باید کمی از حاشیه به ظاهر سالم خال هم برداشته شود. اگر حاشیه برداشته نشود ممکن است این سلول های حاشیه مجدد فعال شوند و خال دوباره رشد کند و بصورت یک نقطه تیره در محل خال ظاهر گردد.
در این موارد باید حتما به پزشک مربوط مراجعه نمود تا اقدام به برداشتن آن شود. در سنین زیر 30 سال چون سلول های خال فعال هستند امکان رشد مجدد خال وجود دارد. در سنین بالاتر و یا خال های برجسته بی رنگ امکان برگشت خال کمتر است.
در خال های سطحی لیزر ارجعیت بیشتری نسبت به کوتر دارد زیرا در لیزر امکان گود شدن محل خال بسیار کمتر است. زیرا لیزر می تواند عمق بیشتری از خال را از بین ببرد بدون اینکه در محل ایجاد گودی و یا چال بکند. همچنین با لیزر می توان خال های ناحیه لبه پلک وداخل ابروها و یا پوست سر را از بین برد بدون اینکه به ریشه موی مژه، ابرو و یا سر آسیبی برسد.
معمولا بعد از جراحی و یا لیزر خال یک قرمزی در محل برداشت خال ایجاد می شود که طی چند روز تا چند هفته خودبخود از بین می رود. در صورتی که این قرمزی طولانی شود می توان از لیزر PDL و یا IPL جهت بر طرف کردن سریع تر آن استفاده کرد.
در بعضی پوست ها مخصوصا پوست های سبز امکان دارد جای خال کمی تیره تر شود، که آن هم طی چند هفته تا چند ماه به مرور از بین می رود. در صورتی که فرد می خواهد زودتر تیرگی را رفع کند می تواند از لیزر کیوسویچ N-D yag جهت برطرف کردن آن استفاده کند.
احتمال باقی ماندن اسکار (باقی ماندن جای خال) بعد از عمل خال بستگی به مهارت پزشک و نوع ترمیم پوست دارد. البته که خال های بزرگتر امکان این که از خود رد بجا بگذارند را دارند.خال هایی که روی نواحی برجسته گونه ها نیز امکان بجا گذاشتن رد را دارند وهمچنین خال های روی گردن و سینه و اندام احتمال بجا گذاشتن اسکار هیپرتروفیک (گوشت اضافی) دارند، نتیجه برداشتن خال دو نواحی مقعر صورت مثل بناگوش وخط خنده عالیست و در خیلی از موارد هیچگونه جوشگاه و یا رد بجا نمی گذارد.
اگر بعد از برداشت خال رد جراحی باقی بماند برای برطرف کردن آن لیزر می تواند جوشگاه آن را برطرف کند.
خیر. بهتر است حتما خال ها نزد یک متخصص پوست برداشته شود چون فقط آن ها می توانند تفاوت بین خال های سرطانی و خال های معمولی را متوجه شوند و در صورت تردید جهت پاتولوژی (آسیب شناسی) خال را به آزمایشگاه بفرستند تا بررسی شود.
اینکه به ندرتا بعضی افراد را می بینیم یا می شنویم که به دنبال برداشتن خال دچار سرطان پوستی در آن محل شده اند این است که برخی ضایعات پوستی که ظاهرا به عنوان خال (توسط پزشکان غیرمتخصص) برداشته می شوند، اشتباها تشخیص داده اند و به اسم خال برداشته شده اند در حالی که این ضایعه از اول خال نبوده بلکه تومور و یا سرطان پوستی کوچک بوده اند و چون عمق آن ها اصولی برداشته نشده است بلافاصله تومور عود می کند و این گمان می رود که خال به دنبال جراحی سرطانی شده است. این در حالیست که از اول خال نبوده و همان سرطان پوست بوده است. پس برداشتن خال (اگر واقعا خال باشد) هیچ مشکلی از نظر سرطانی شدن ندارد.
پزشکان متخصص پوست به راحتی می توانند خال های مشکوک را قبل از برداشتن شناسائی کنند و در صورت لزوم نمونهبرداری و آزمایش نمایند.
خال هایی که دچار تغییر رنگ، شکل، حاشیه و یا اندازه و یا غیرقرینه شوند نیاز به آزمایش دارند، همچنین خال های که به خارش می افتند یا دچار خونریزی می شوند و یا حاشیه نامنظم دارند بهتر است آزمایش شوند.
لطفا از عکسهای قبل وبعد بیماران درگالری عکس دیدن فرمایید.
آدرس:اصفهان- خ چهار باغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662065