:; پرولاپس دریچه میترال یا افتادگی دریچه میترال ( MVP) یک اختلال شایع دریچه میترال است. که دراین اختلال دریچه ای لتها بزرگ و طویل وضخیم میشود ودرهنگام انقباض قلب لتهای دریچه به سمت داخل دهلیز چپ کشیده میشوند که گاهی اوقات در این حالت یک یا هر دو دریچه ممکن است خوب بسته نشوند که باعث بازگشت (پسزنی) خون میشود. این پس زنی خون میتواند منجر به سوفل قلب یا صدای غیرطبیعی در قلب که مربوط به جریان خون غیرطبیعی است . پسزنی میترال معمولاً حالت خفیفی دارد دراین اختلال بعضی از قسمت های ساختمانی دریچه شامل گشادی رینگ دریچه ولتهای دریجه و تاندون کشیده وضخیم میشود که زمینه برای نارسایی دریچه یا تشکیل لخته یا سوار شدن عفونت روی دریچه را فراهم می کند .
دریچه میترال :
بین دهلیز چپ و بطن چپ قرار گرفتهاست و شامل دو لت (لنگه)است.وجه نامگذاری این دریچه به خاطر شباهت آن به میتر، یعنی کلاهی است که اسقفهای کاتولیک در مراسم خود میپوشند. به طور طبیعی لتهای این دریچه طی انقباض بطن چپ (سیستول) به وسیله تارهای نگهدارنده محکم بسته نگه داشته میشوند. علل و زمینه بیماری :
علت اصلی این حالت کاملاً مشخص نیست اما به نظر میرسد با توارث ارتباط داشته باشد.پرولاپس یا افتادگی میترال می تواند فا میلیال یا غیر فامیلیال به دو صورت اولیه و ثانویه وجود دارد: افتادگی اولیه به واسطه ضخیم شدن یکی از یا هر دو لت دریچه مشخص میشود
در نوع ثانویه، لتها ضخیم نمیشوند بلکه علت افتادگی وارد شدن صدمه ایسکمیک ایجاد شده توسط کاهش جریان نتیجه بیماری عروق کرونر به عضلات نگهدارنده دریچه متصل به تارهای نگهدارنده و یا تغییر عملکرد در افتادگی ثانویه ممکن است ناشی از وارد شدن آسیب به ساختار دریچه طی انفارکتوس میوکاردیال حاد، بیماریهای روماتیسمال وبعضی بیماریهای بافت همبند مثل بیماری مارفان وسندروم اهلر-دانلس وبعضی ازناهنجاریهای مادر زادی مثل آنومالی ابشتاین ونقص سپتوم بین دهلیزی وکادیو میو پاتی هیپر تر وفیک .
شیوع :
در 2/4درصد جمعیت عمومی دیده می شود سندروم پرولاپس دریچه میترال در خانم های جوان شایعتر است در خانم ها دو برابر آقایان است اما در نارسایی دریچه میترال و عوارض جدی آن درمردان بالای 50سال شایعتر است .
علایم:
اکثر موارد پرولاپس دریچه در تمام عمر بدون علامت بوده و ممکن است هیچ نشانه ای نداشته باشد . تپش قلب که معمولاً مربوط به انقباضات ناقص بطنی است، اما ضربات مافوق بطنی (ضربان غیرطبیعی که در بالای بطنها شروع میشود) گاهی نیز دیده می شود .
در برخی موارد نادر بیماران ممکن است تپشهایی را تجربه کنند بدون آن که ناهماهنگی ضربانی مشاهده شود.- درد قفسه سینه: این درد مربوط به افتادگی متفاوت از درد قفسه سینه مربوط به بیماری عروق کرونر است و گاهی روی میدهد. معمولاً درد قفسه سینه مانند آنژین صدری نیست اما میتواند موذی و ناتوانکننده باشد. معمولا افتادگی لتهای دریچه میترال باعث نارسایی قلبی نمی شود، اما در موارد نادری که پس زدن خون از بطن چپ به دهلیز چپ وجود داشته باشد، دهلیز چپ و بطن چپ ممکن است بزرگ شوند که این پیآمد مهم و نادری در بیماری پرولاپس میترال است که احتیاج به درمان اختصاصی دارد .
یکی از شکایتهایی که ممکن است برای بیماران افتادگی دریچه میترال رخ دهد، شکایتهای اضطرابی است که غالبا بصورت اضطراب منتشر و یا گذرهراسی(آگورافوبیا) رخ می دهد. افرادی که دچار افتادگی دریچه قلب هستند و معمولاً نشانهای ندارند و تشخیص آن از طریق معاینه بالینی توسط متخصص قلب بصورت اتفاقی کشف می شوند و گاهی در معاینات استخدامی یا معاینات قبل از سربازی و یا دربارداری تشخیص داده می شود .
بعضی از علایم در این بیماران بیشترریشه روحی وروانی وسیکو سوماتیک دارندوناشی از اختلال سیستم اتو نوم هستند مثل افت فشار وضعیتی ویا خستگی زودرس یا حملات پانیک
دربعضی از بیماران با فرم شدید بیماری و نارسایی دریچه و تغییر شکل شدید دریچه که سلبقه سنکوپ یا مرگ ناگهانی یاحملات مکرر تپش قلب و آریتمی وتغییرات خاصی در نوار قلب دارند مستعد آریتمی بطنی و حملات قلبی هستند و باید دقیق بررسی شوند. عوارض بیماری پرولا پس میترال :
1-تپش قلب وآریتمی
2-نارسایی شدید دریچه میترال
3-نارسایی قلب
4-عفونت حاد دریچه قلب (اندوکاردیت)
5-حوادث آمبولیک ( حملات گذرای مغزی یا کاهش ناگهانی دید )
6- سندروم نادر مرگ ناگهانی و... روش های تشخیصی پرولاپس میترال :
1.شرح حال :
2- معاینه با لینی
3-نوار قلب
4.اکو کاردیو گرافی داپلر رنگی
5-هولتر نوار
6-آنژیو گرافی درمان دارویی :
افتادگی دریچه میترال در اکثر بیماران بدون علامت است و نیاز به هیچ گونه درمانی ندارد اما در صورتی که علایم ایجاد شود پزشک میتواند برای درمان درد، اختلال ریتم قلبی و یا سایر عوارض دارو تجویز کند. بعضی از این داروها برای کنترل اضطراب درد قفسه سینه حملات طپش قلب پیشگیری از تشکیل لخته و حوادث آمبولیک بکار می روند.داروهای مصرفی تاثیری در سیر ساختاری بیماری ندارند وفقط برای کنترل علایم بیماری بکار رفته اند.مثل پروپرانولول یا متورال وآسپرین یا وارفارین که بر حسب ضرورت توسط پزشک معالج تجویز می شوند . درمان جراحی :
ترمیم دریچه (Valve repair)
تعویض دریچه (Valve replacement) حاملگی :
اکثر زنان حامله که دارای پرولاپس دریچه میترال هستند، یک زایمان موفق و بدون عارضه را سپری میکنند. اگرچه بعضی پزشکان در صورتی که ریسک عفونت دریچه در حین زایمان بالا باشد، به بیماران آنتی بیوتیک قبل از زایمان یا قبل از جراحی تجویز می کنند . سیر بیماری و مراقبت ها :
بیماری پرولا پس دریچه یک اختلال بسیار شایع و شاید شایعترین اختلال قلبی باشد که در خانم های جوان بسیار شایعتر است و معمولا سیر خوش خیم و در تمام عمر بدون علامت و بدون پیشر فت می ماند ونیاز به هیچ درمانی ندارد .وبجز مراقبت های خاصی در بعضی از شرایط در موارد شدید بیماری که همراه با نارسایی دریچه است نیاز به اقدامی ندارد.این بیماری منعی برای حاملگی ندارد.منعی برای فعالیت فیزیکی و ورزشی سبک ومعمول ندارد .درمان دارویی درموارد بدون علامت نیاز ندارد. پیشگیری از عفونت دریچه میترال درمورد پرولاپس شدید ووجود نارسایی قبل از اعمال دندانپزشکی و جراحی که توام با خونریزی است توصیه می شود موارد خفیف بیماری هر3تا5 سال اکو انجام شود و موارد شدید بیماری که نارسایی متوسط و شدید میترال دارند سالانه اکو از نظر پیشرفت بیماری و سایز بطن چپ انجام شود 20درصد بیماران همزمان پرولاپس دریچه آئورت یا دریچه تری کوسپید دارند.بیماران با پرولاپس شدید توام با نارسایی میترال که سابقه سنکوپ یاآریتمی بطنی یا مرگ نا گهانی یا تغییرات خاصی در نوار قلب دارند باید از نظر احتمال آریتمی خطر ناک بررسی شوند.