تمام افراد در طول عمر خود به درجه هاي متفاوتي دچار جوش يا آکنه ميشوند. جوشهاي آکنه را مربوط به دوره بلوغ ميدانند اما بعد از سنين بلوغ هم شايع و به شدت وابسته به زمينه خانوادگي افراد است و ميتواند حتي تا آغاز دوران ميانسالي هم وجود داشته باشد...
اگر در خانواده شما استعداد ابتلا به آکنه وجود دارد و در نقاط مختلف بدنتان، البته جز کف دست و پا، پشت پاها و لب پايين گاهي اين جوشها ديده ميشود و بيشتر از جوشهاي صورت، پشت و شانههاي خود گلهمند هستيد؛ نميخواهيم به شما اميد واهي دهيم و بگوييم قرار است با معجزهاي يکشبه همه جوشهايتان نابود شود. نميخواهيم فرمولي بدهيم يا محصولي را معرفي کنيم که با استفاده از آن از شر جوشها خلاص شويد. زيرا از نظر علمي، واقعا چنين امکاني وجود ندارد. اگر اين ادعاها را در جايي شنيدهايد، باور نکنيد چون دروغ است، اما قصد داريم مشکلات آکنه و راهخلاصي از آن را بررسي کنيم.
درست است که تا به حال کسي در مورد تاثير عصبيشدن و استرس بر آکنه چيزي نگفته است اما حتما متوجه شدهايد وقتي جلوي آينه حساسيت بيشتري به جوشهاي جديد خود نشانميدهيد، يا مدام جوشهاي قديمي را دستکاري ميکنيد و جاي آنها را گود ميکنيد، حس بدتري به شما دست ميدهد و اين بدوبدترشدن مثل يک چرخه معيوب شما را گرفتار ميکند. از درس و کار و زندگي عقب ميمانيد و... پس بهعنوان اولين اقدام، به متخصص پوست مراجعهکنيد و دوره درماني آکنه را با حوصله و صبر شروع کنيد و ادامه دهيد. به خاطر بسپاريد پيگيري اين درمانها به صبر و حوصله نياز دارد و قرار نيست با يک نسخه جادويي مواجه شويد.
1.تغذ يه و آکنه
اگر آکنه با خوردن موادغذايي خاصي مانند شکلات، شيريني، غذاهاي چرب و سرخکرده بدتر ميشود نبايد اين مواد را مصرف کنيد. تا مدتي قبل، پزشکان اثر تغذيه بر آکنه را نميپذيرفتند اما امروزه تحقيقات ثابت کرده است بعضي موادمحرک ميتوانند باعث تشديد آکنه افرادي که پوست حساسي دارند، شوند.
2.محيط و آکنه
رطوبت، گرما و تعريق زياد باعث تشديد جوشها ميشود. به همين دليل است که در فصل گرم سال احتمالا بيشتر از وجود آکنهها کلافه ميشويد. از فشار، تحريک و ماساژ مکرر و مداوم پوست خودداري کنيد چون ميتواند باعث تشديد آکنه در شما شود. به خانمهايي که صورت خود را بند مياندازند و تماس مداوم بند با صورت را براي خلاصشدن از شر موهاي زائد تحمل ميکنند، توصيه ميشود اين کار را انجام ندهند زيرا اين تحريک پوستي آکنه آنها را بدتر ميکند.
3. كا ر و آکنه
بيشک حضور در فضاي گرم، چرب و پر از بخار آکنه را تشديد ميکند؛ بنابراين بايد از ماندن در چنين فضاهايي اجتناب کنيد. کار در آشپزخانههاي گرم و بدون تهويه و بخاردار براي آکنه مضر است. بايد پنجرهاي را باز بگذاريد تا بخار هوا بيرون برود. بخارهاي چربي جوشهاي شما را بدتر خواهد کرد. مشاغلي که با روغن و گريس سروکار دارند، مانند مکانيکي، ميتواند باعث بدترشدن آکنه افراد مبتلا شود. در بعضي ديگر از صاحبان مشاغل مانند نانواها که هنگام کارکردن گرمشان ميشود و عرق ميريزند هم آکنه تشديد ميشود. در هر شغل که همراه با تحريک زياد و تعريق فراوان و آلودگي باشد، اين مشکل ديده ميشود.
4. هورمون ها و آکنه
بسياري از دخترخانمها و خانمها در دوران عادت ماهيانه خود دچار آکنه ميشوند بهطوري که پديدارشدن آکنهها را نشانه نزديکشدن عادت ماهيانه ميدانند. گرچه دليل قطعي آن هنوز مشخص نيست، اما احتمالا ناشي از تغييرات هورموني است. قرصهاي ضدبارداري هم تاثيرات غيرقابل پيشبيني روي آکنه دارند (باتوجه به خصوصيات فردي هر خانم علامتها و تغييرات کاملا متفاوت است) چون بروز اين جوشها با توازن هورموني ارتباط دارد. زماني تصور ميشد قرص ضدبارداري ترکيبي با هورمونهاي مختلف، درماني براي آکنه محسوب ميشود ولي پاسخ افراد به اين داروها يکسان نيست.
5. آرايش و آکنه
بسياري از خانمهاي مبتلا به آکنه، براي انتخاب لوازم آرايش خود مردد هستند. متاسفانه نميتوان بهطور قاطع به آنها گفت کدام يک از موادآرايشي را مصرف کنند و کدام را مصرف نکنند چون واکنش پوست افراد به اين مواد مختلف است؛ ولي توصيه ميشود از مواد آرايشي سنگين بسيار چرب استفاده نکنند چون نهتنها آکنه را تشديد ميکند، بلکه آن را به جاهاي ديگر نيز منتشر ميکند.
رژلب، سايه چشم و عطر شما تاثيري در آکنه ندارند اما کرمهاي شب و روز، کرمهاي مرطوبکننده و کرم ضدآفتاب حتما بايد متناسب با پوست باشد و قبل از مصرف، آزمايش شوند تا مطمئن شويد بر آکنه اثر بدي نميگذارد. به علاوه نبايد از حالتدهندههاي چرب مو استفاده کنيد. اين مواد علاوه بر آنکه هنگام اسپريکردنشان روي مو، موهاي شما را چرب ميکنند، باعث ميشود جوشهايي روي پيشانيتان به وجود آيد. موهاي افراد مبتلا به آکنه بهدليل افزايش ترشحات غدد چربي بيشتر اوقات حالت چرب دارد و ممکن است شوره هم داشته باشد. لازم است براي کنترل شورهسر بهطور منظم موها را با شامپوي مناسب بشوييد.
هفته نامه سلامت -شماره 329 www.salamatiran.com/NSite/Services/