پروستاتکتومی به عمل جراحی مربوط به برداشتن کامل و یا بخشی از پروستات در مردانگفته می شود.از دلایل اصلی و متداول برای انجام این عمل می تواند سرطان پروستات، بزرگی پروستات و یا هایپرپلازیای خوش خیم پروستات (BPH) باشد. جراحی لیزری مزایای بیشتری نسبت به سایر روش های جراحی دارد. که در ادامه بیشتر به بررسی این روش می پردازیم.
در این روش جراحی پس از قرار گرفتن بیمار تحت بیهوشی یا بی حسی نخاعی با استفاده از یک اسکوپ از طریق نوک آلت تناسلی شما وارد مجرای ادرار می شود. درست زیر مثانه به پروستات می رسد. سپس، انرژی لیزر را مستقیماً به پروستات می رساند و بافت اضافی را از بین می برد و غده را کوچک می کند. لیزر وارد شده برای تخریب، تبخیر یا برش بافت پروستات که مانع جریان ادرار می شود ، همچنین لیزر ها از نور متمرکز برای تولید گرمای دقیق و شدید استفاده می کنند.
از این نوع لیزر برای ذوب (تبخیر) بافت اضافی پروستات و بزرگ شدن مجرای ادرار استفاده می شود. این روش به طور کلی برای درمان پروستات هایی که به طورخفیف تا متوسط بزرگ شده هستند استفاده می شود.
ازاین نوع لیزر نیز برای برش و برداشتن بافت اضافی پروستات که مجرای ادرار را مسدود می کند، استفاده می شود. سپس از ابزار دیگری برای برش بافت پروستات به قطعات کوچک استفاده می شود که به راحتی جدا می شوند. HoLEP می تواند گزینه ی مناسبی برای مردانی باشد که پروستات آن ها شدت بزرگ شده است.
بسته به مهارت جراح و اندازه پروستات، زمان عمل متغییر می باشد. اما معمولا زمان عمل ۳۰ دقیقه تا یک ساعت می باشد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: همه چیز درباره پروستات
بعد از جراحی پروستات ممکن است برای بازگشت به رابطه جنسی تا یکسال زمان لازم باشد. بیمار چند ماه پس از جراحی می تواند رابطه جنسی خود را از سربگیرد و حتی در طول رابطه جنسی ارضا شود. اما در هنگام انزال هیچ مایعی از او تخلیه نخواهد شد. به این دلیل که با خارج شدن پروستات از بدن، مایع منی وارد مثانه می شود.
جراحی پروستات جزء درمان های سنگین محسوب می شود. و ابتلا به مشکلاتی مانند اختلال نعوظ و انزال بعد از عمل جراحی کاملا طبیعی است. بسیاری از بیماران می توانند با استفاده از روش های درمانی مختلف پس از مدتی، عملکرد جنسی خود را دوباره به دست آورند.
به طور کلی بیمارانی برای درمان با لیزر انتخاب می شوند که احتمال خطر عمل در آن ها پایین یا متوسط باشد، همچنین کسانی که اختلال پروستات آن ها در یک منطقه واقع شده است، در واقع بهترین متقاضی برای درمان با لیزر محسوب می شوند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان سرطان پروستات
این عمل جراحی، معمولاً به عنوان مؤثرترین روش برای درمان BPH در نظر گرفته می شود. نتیجه این عمل برای ۸۰-۹۰% بیماران BPH، عالی ارزیابی می شود.
ممکن است بعد از عمل لیزر پروستات فرد برای چند روز در ادرار کردن مشکل داشته باشد. تا زمانی که بتوانید بدون مشکل ادرار کنید، باید یک سوند (کاتتر) به آلت تناسلی متصل شود تا ادرار از مثانه خارج شود.
یکی از عوارض احتمالی بعد از هر نوع عمل پروستات این نوع عفونتمی باشد. هر چقدر سوند در بدن قرار داشته باشد، احتمال عفونت به طور فزاینده ای وجود دارد. برای درمان عفونت نیز به آنتی بیوتیک نیاز خواهد بود.
جای زخم پس از عمل لیزر پروستات می تواند جریان ادرار را مسدود کند و منجر به به درمان اضافی و تنگی مجرای ادرار شود.
یک اثر متداول و طولانی مدت در هر نوع جراحی پروستات، ترشح منی در هنگام انزال در مثانه است و نه خروج از آلت تناسلی مرد. ارگاسم خشک مضر نیست و به طور کلی بر لذت جنسی تأثیر نمی گذارد؛ اما می تواند در توانایی باروری فرد اختلال ایجاد کند.
ریسک اختلال نعوظ در جراحی پروستات با لیزر اندک است.
برخی از مردان پس از جراحی لیزر پروستات، مجبور به درمان اضافی می شوند زیرا تمام بافت برداشته نمی شود یا ممکن است با گذشت زمان مجددا رشد کند.
هزینه عمل لیزری پروستات به عواملی مانند تجربه و مهارت جراح، مدت زمان بستری بودن در بیمارستان، نوع بیمه و میزان پوشش آن و ... بستگی دارد.
نسخه اصلی مطلب عمل پروستات با لیزر بدون نیاز به برش و جراحی را در سایت دکتر مجید حقیقت بخوانید.