دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

علائم دیسک کمر چه زمانی در پاها ظاهر می شود؟

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drsalmanfallah.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول تلفن مطب : 91011414 - 031

دیسک ها ساختاری بین مهره های کمر هستند که با شکل ژله ای و ماده ای مانند فیبر از وارد شدن فشار به مهره ها جلوگیری می کنند. اگر دیسک کمر از محل اصلی خود خارج شود بر روی عصب مجاور فشار زیادی وارد خواهد شد که با درد، تنگی نفس و تحلیل قدرت فضلات همراه می شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

بخش ژلاتینی دیسک کمر در داخل وجود دارد و حلقه بیرونی آن معمولا سخت و لاستیکی است. زمانی که تشخیص می دهند فرد دچار فتق دیسک شده منظور بیرون آمدن قسمت داخلی دیسک از حلقه بیرونی خواهد بود. به این عارضه پرولاپس دیسک هم می گویند.

دیسک کمر یکی از مشکلات نسبتاً شایع ستون فقرات است که افراد زیادی را درگیر می کند. بروز علائم دیسک کمر در پاها نشان دهنده یک مشکل جدی در وضعیت سلامت فرد هستند و باید موردتوجه و پیگیری قرار بگیرند. بسیاری از افراد تجربه دیسک کمر و درد پای راست را داشته اند. پیشرفت این علائم می تواند کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهد و بهتر است در مراحل اولیه درمان شود.

دیسک کمر و درد پای چپ و راست

اگر دیسک های مهره ای فتق، بیرون زدگی و آسیب به درجات مختلف داشته باشند، روی رشته های عصبی مختلف فشار می آورند. بنابراین مسیر انتشار درد برای هر سطح متفاوت است که در زیر نشان خواهیم داد:

همچنین بخوانید: درمان دیسک کمر با لیزر

علائم دیسک کمر در پاها

علائم دیسک کمر چه زمانی در پاها ظاهر می شود؟

در بیماری فتق دیسک کمر بخصوص زمانی که شدید باشد، هسته دیسک بیرون زده و بر کانال نخاعی و ریشه عصبی فشار وارد می کند. به این ترتیب باعث ایجاد علائمی در پاها بخصوص در هنگام راه رفتن و ایستادن می شود. اکثر بیماران از انتشار درد در پاها و اندام تحتانی شکایت دارند.
هرقدر آسیب دیسک کمر بیشتر باشد علائمی که در قسمت قبل به آن ها اشاره کردیم بیشتر است و ممکن است حتی از کمر تا نوک پا احساس شوند. این علائم با راه رفتن یا ایستادن طولانی مدت نیز تشدید می شوند. البته علائم بلافاصله بعد از آسیب دیسک شروع نمی شوند. معمولاً در ابتدا به صورت یک درد عمومی خود را نشان می دهد؛ اما زمانی که درد وارد پاها می شود که اعصاب حسی و حرکتی ستون فقرات تحت تأثیر دیک آسیب دیده قرار بگیرند.
بیرون زدگی دیسک کمر به یک باره رخ نمی دهد و شامل چند مرحله است. در ابتدا به مرورزمان ضعیف و ساییده می شوند و انعطاف خود را از دست می دهند. در مرحله بعدی با کمترین آسیب یا ضربه به دیسک ها فرد دچار کمردردهای کوتاه مدت می شود.
در مرحله سوم دیسک بیرون زده و دچار آسیب یا ترک خوردگی می شود که علاوه بر درد علائم دیگری نیز به همراه دارد؛ اما اگر در این مرحله نیز درمان نشود، ممکن است هسته ژله مانند دیسک از آن بیرون زده و به نخاع فشار وارد کند که در این مرحله با علائم شدید درد در پاها مواجه هستیم. به این ترتیب دیدن نشانه دیسک کمر در پاها حاکی از وضعیت پیشرفته و آسیب دیدن دیسک است.

دیسک کمر و درد پای چپ و راست

دیسک کمر و درد پای چپ

در صورتی که دیسک کمر آسیب دیده باشد، فرد می تواند دردی ناشی از دیسک کمر و درد پای چپ را احساس کند. این نوع درد را می توان در شکل رادیکولوپاتی نامید. در این حالت، درد از منطقه پایین کمر که در قسمت پائین کمر قرار دارد، شروع می شود و از طریق شکم، باسن و سپس به پا چپ پیش می رود.
علاوه بر درد دیسک کمر و درد پای چپ، ممکن است علائم دیگری نیز در این منطقه ظاهر شوند. به عنوان مثال، احساس به هم فشرده شدن و ضعیف شدن عضلات ممکن است در پای چپ فرد نیز رخ دهد. این نشانه ها معمولاً به دلیل تحریک و فشار روی عصب ها در ناحیه کمر و امتداد آن ها تا پا چپ به وجود می آیند.
انواع تصویربرداری مانند آندوسکوپی، رادیوگرافی و ام آر آی می توانند به پزشک در تشخیص و تصویرسازی دیسک آسیب دیده کمک کنند. پزشک فرد می تواند بر اساس تاریخچه فرد طرح درمان مناسب را تعیین کند.

دیسک کمر و درد پای راست

فشار آمدن بر ریشه های عصبی پنجم کمری و اول خاجی ممکن است دردهای تیر کشنده را به سمت پای راست یا چپ انتشار دهد. در صورتی که در حالت درازکش با بالابردن پای راست دچار درد شدید می شوید، می توان گفت که فشار دیسک کمری منجر به آن شده است. در صورتی که دیسک کمر آسیب دیده باشد ممکن است با چالش دیسک کمر و درد پای راست مواجه شوید. اقداماتی مانند آندوسکوپی،رادیوگرافی و ام آرآی توسط پزشک می تواند توضیح دقیقی از وضعیت فرد را به پزشک دهد.

درمان غیر جراحی دیسک کمر و درد پاها

درمان های بدون جراحی دیسک های لغزنده چهار تا شش هفته طول می کشد تا حداکثر تاثیر را داشته باشند. این رویکردها طراحی شده اند تا درد و ناراحتی را کاهش دهند و همچنین به عنوان آزمایش های تشخیصی مداوم برای مشخص کردن ماهیت دقیق آسیب دیسک عمل می کنند.

در ادامه انواع روش درمان بدون جراحی دیسک کمر را عنوان کرده و نحوه انجام هر یک را توضیح می دهیم.

یکی از موثرترین روش ها برای درمان کمردرد مزمن حرکات ورزشی است. احتمالا پزشک به عنوان اولین گزینه درمانی فیزیوتراپی را پیشنهاد می دهد برای این روش درمان باید به فیزیوتراپیست مراجعه کنید. تمرینات یکسان برای همه افراد مناسب نیست. فیزیوتراپیست باتوجه به علائم و شرایط تمرینات مناسب را ارائه می دهد. بخش بزرگی از درمان انجام تمرینات ورزشی در خانه است. متخصص تمریناتی را برای منزل به شما آموزش می دهد.

برای درمان بدون جراحی دیسک می توان از روش ماساژدرمانی هم استفاده کرد. برای این منظور از روشی به نام ماساژ بافت عمیق (DTM) استفاده می شود. ضربات آهسته و سفت به کمر وارد شده و لایه های عمیق ماهیچه را تحریک می کند. افزایش فشار باعث افزایش گردش خون، کاهش التهاب و کاهش اسپاسم عضلات کمر می شود. گاهی ممکن است برای تسکین درد از ماساژ بافت نرم (STM) استفاده کنید.

داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین برای فتق دیسک مناسب بوده و التهاب را کاهش می دهند. از این طریق باعث تسکین درد می شوند. با مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی خطر آسیب بیشتر کم می شود.

تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS) یکی از روش های فیزیوتراپی است. در این روش جریان الکتریکی به ماهیچه ها و اعصاب هدف می رسد. در این شرایط اعصاب تحریک شده و اندورفین ترشح می کنند. اندورفین مسکن طبیعی در بدن است که درد را تسکین می دهد.

اگر درد ناشی از مشکل دیسک حاد و شدید باشد، احتمالا پزشک داروهای شل کننده عضلانی را تجویز می کند. این داروها ماهیچه ها را شل کرده و در تسکین درد تاثیر بسیار زیادی دارند. یکی از داروهای متداولی که برای کمردرد تجویز می شود، بنزودیازپین است. این دارو اعتیادآور بوده و فقط باید تحت نظر پزشک مصرف شود.

گرمادرمانی و سرمادرمانی در کنار هم می توانند اثر درمان فتق دیسک را دوبرابر کنند. درمان با سرما باعث کاهش التهاب شده و درد را تسکین می دهد. در مقابل گرما گردش خون را افزایش داده و باعث بهبودی وضعیت کمر می شود. این دو روش مکمل هم بوده و روش درمان آنها متضاد است. به همین دلیل نباید هم زمان انجام شوند. ابتدا سرمادرمانی انجام می شود. زمانی که درد تسکین پیدا کرد، گرما درمانی انجام شده و با افزایش جریان خون روند بهبودی تسریع می شود.

طب سوزنی از روش های درمانی چین باستان است. در این طب باور بر این است که نیروی انرژی نامتعادل باعث درد و بیماری می شود. متخصص طب سوزنی سوزن های نازک را به نقاط استراتژیک وارد کرده تا کانال های QI اصلاح شوند. با انجام طب سوزنی اندورفین در بدن ترشح شده و گردش خون افزایش پیدا می کند.

در روش اوزون درمانی گاز اوزون از طریق یک سوزن وارد دیسک می شود. در مرکز ژل مانند دیسک پروتئین هایی وجود دارد که تحت اکسیداسیون قرار گرفته و باعث کاهش حجم دیسک می شوند. در این محلول تزریقی از بی حس کننده موضعی هم استفاده شده که باعث افزایش اثر ضدالتهابی و ضد درد می شود.

برای کاهش درد و تسریع بهبودی می توان از روش اولتراسوند تراپی متمرکز استفاده کرد. لرزش دستگاه گرما و انرژی را به عضلات کمر، رباط، تاندون و استخوان ها می رساند. اگر دچار کمر درد مزمن باشید، احتمال دارد پزشک این روش را توصیه کند.

اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

برای تسکین درد ناشی از دیسک کمر می توانید از کمربندهای طبی استفاده کنید. این کمربند تکیه گاهی برای ستون فقرات بوده و باعث ایجاد ثبات می شود. با محدود شدن حرکات پیچشی و خمشی فشار و درد کمر کمتر شده و می توان راحت تر فعالیت های روزمره را انجام داد. علاوه بر این مورد کمربند طبی با ایجاد گرما باعث آرام شدن ماهیچه های منقبض می شود. در نتیجه از این طریق هم درد کاهش پیدا می کند.

درمان دیسک کمر در منزل

برخی تمرینات ورزشی در منزل می تواند به کاهش درد ناشی از مشکلات دیسک کمک کند. این تمرینات را باید از فیزیوتراپیست یاد بگیرید. این متخصص بائتوجه به شرایط دیسک و علائم شما تمرینات مناسب را آموزش می دهد تا در خانه انجام دهید.
یکی از علل ایجاد و تشدید مشکلات مربوط به دیسک کمر اضافه وزن است. وزن زیاد ممکن است که مهره ها، مفاصل و دیسک های ستون فقرات را از تراز خارج کند. یکی از اقداماتی که می توانید در خانه انجام دهید، رعایت رژیم غذایی سالم است. زمانی که وزن شما در محدوده سالم باشد، احتمال بروز مشکلات دیسک پایین می آید.
افتادگی پا یکی از علائم دیسک کمر که هشداری خطرناک است
به طور کلی افتادگی پا را باید از شاخص ترین نشانه ها و علائم دیسک کمر به حساب آورد و در واقع امضایی برای ابتلا به دیسک کمر است. اگر فردی حین راه رفتن به طور ناگهانی برای بلند کردن پای خود دچار مشکل شود، یعنی باید گفت که از افتادگی پا رنج می برد. این نشانه دیسک کمر با مشکلات ایستادن روی توپ های پا خود را بیشتر نشان می دهد.

برای کسب اطلاعات درباره روش درمانی پی آر پی زانو ، روی لینک کلیک کنید.

نسخه اصلی مطلب علائم دیسک کمر چه زمانی در پاها ظاهر می شود؟ را در سایت دکتر سلمان فلاح بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
مضرات نوشابهشهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]
رفع خطوط اخم با بوتاکسدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
رفع تعریق زیر بغل با تزریق بوتاکسدکتر ایمان نیکخو [ پوست ، مو و زیبایی ]
روش استفاده از نخ دندان ( بخش یک )دکتر سید محسن هاشمی نیا [ متخصص درمان ریشه ]
روش هایی برای پاکسازی و جوانسازی پوست صورتدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
مسايل جنسی پس از آسيب اعصابدکتر غلامرضا رئیسی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
درمان مشکلات و بیماریهای پوستی با اوزون تراپیکلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]
مورفولوژی یا شکل طبیعی اسپرم چگونه است؟دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]
کاشت ابرو به روش FIT چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
روش FIT برای کاشت مو؛ همه اطلاعات کاربردی و پاسخ به سوالات متداولدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت