پروستات غده ای است که تنها در بدن آقایان وجود دارد و وظیفه ی آن، افزایش مایع منی و تنظیم ph مایع منی جهت بالا رفتن شانس بارداری است. این غده، در زیر مثانه و در جلوی مجرای مقعد قرار گرفته است. پروستات بزرگ در مردان با سنین بالا، یک بیماری بسیار شایع است، به طوری که نیمی از مردان بالای ۵۰ سال دچار این عارضه می شوند. غده ی پروستات در حالت عادی چیزی حدود ۲۰ گرم وزن دارد؛ اما در صورت بروز عارضه ی پروستات بزرگ، این غده ممکن است تا ۲۰۰ گرم هم بزرگ شود. البته میزان بزرگ شدن پروستات در هر فرد متفاوت خواهد بود و گاهی میزان بزرگ شدن پروستات، در حد اندازه ی میکرو باقی می ماند. پروستات بزرگ نشانه ی رشد سلولی بیش از اندازه ی غده ی پروستات است. این مشکل به خودی خود خطرناک نیست و با تجویز دارویی درمان می شود. درمان بزرگی پروستات در افراد مختلف بر حسب سن، وضعیت سلامت بدنی، شدت علائم و سایز پروستات متفاوت می باشد.
بعد از 40 سالگی به دلایل مختلفی در مردان شاهد بزرگ شدن پروستات هستیم که می تواند بر مسیر ادرار و همچنین باروری مردان موثر باشد. این بیماری در بین مردان بالای 40 سال بسیار شایع است. این افزایش در اندازه پروستات خوش خیم می باشد. علت بزرگ شدن پروستات تاکنون مشخص نشده ولی دلیل مبتلا شدن به پروستات در آن دخیل هستند:
طیف علائم بزرگی پروستات بسیار متغیر می باشند و به تدریج و با افزایش سن، بیشتر می شوند. شایع ترین علائم بزرگی پروستات عبارتند از:
بین علائم بزرگی پروستات و سایز پروستات آقایان، ارتباط مستقیم و واضحی وجود ندارد. گاهی علی رغم سایز خیلی بزرگ پروستات، علائم اندکی وجود داشته و گاهی نیز علائم پر سر و صدا علی رغم سایز نه چندان بزرگ پروستات دیده می شوند.
علائم ادراری ناشی از بزرگ شدن پروستات در تمام بیماران تشدید نمیشود و اکثر بیماران با عوارض جدی روبه رو نمی شوند. با این حال برخی بیماران در اثر درمان نکردن بزرگی پروستات دچار عوارض زیر می شوند:
نکته: خطر ابتلا به سرطان پروستات در اثر بزرگ شدن پروستات افزایش نمی یابد. خطر مبتلا شدن به سرطان پروستات برای آقایان دچار عارضه بزرگ شدن خوش خیم پروستات با آقایانی که این مشکل را ندارند، یکسان است.
پزشک معمولاً با انجام یک معاینه فیزیکی و پرسیدن سابقه پزشکی شما، وضعیت را بررسی می کند. معاینه فیزیکی شامل معاینه رکتوم است که به پزشک اجازه می دهد اندازه و شکل پروستات شما را تخمین بزند. سایر آزمایشات می تواند شامل موارد زیر باشد:
همچنین پزشک ممکن است در مورد داروهایی که مصرف می کنید و می توانند بر سیستم ادراری شما تأثیر بگذارند، سؤال کند. سوالاتی از قبیل:
هنگامی که تغییر در شیوه ى زندگی برای از بین بردن علائم کافی نباشد، پزشک ممکن است مصرف دارو را توصیه کند. داروهای متعددی می توانند به درمان علائم بزرگی پروستات کمک کنند. این داروها شامل مسدود کننده های آلفا ۱، داروهای کاهنده ى هورمون و آنتی بیوتیک ها هستند.
مسدود کننده های آلفا ۱ داروهایی هستند که عضلات مثانه و پروستات را آرام می کنند. مسدود کننده های آلفا ۱ گردن مثانه را آرام نگه می دارند و ادرار را به راحتی جریان می دهند. نمونه هایی از مسدود کننده های آلفا ۱ عبارتند از:
از عوارض جانبی این داروها میتوان به کاهش فشار خون و انزال معکوس (انزال خشک) اشاره کرد.
داروهایی که باعث کاهش سطح هورمون های تولید شده توسط غده ى پروستات مى شوند، مانند دوتاستراید و فیناستراید معمولاً تجویز می شوند.
این دو دارو سطح تستوسترون را پایین می آورند. گاهی کاهش سطح هورمون، اندازه ى پروستات را کاهش می دهد و جریان ادرار را بهبود می بخشد. با این حال، این داروها ممکن است منجر به عوارض جانبی ناخواسته مانند ناتوانی جنسی و کاهش میل جنسی شوند. از عوارض جانبی این دارو نیز میتوان به کاهش میل جنسی و کاهش حجم مایع منی اشاره کرد. نکته قابل توجه این است که بیمار در حین مصرف این داروها نباید برای باروری اقدام کند.
درمان التهاب باکتریایى با آنتی بیوتیک ممکن است علائم بزرگى پروستات را با کاهش التهاب، بهبود بخشد. با این حال، آنتی بیوتیک ها به پروستاتیت (التهاب پروستات) که توسط باکتری ایجاد نمی شود، کمک نمى کنند.
در صورتیکه علی رغم تخلیه خوب ادرار، بیمار از انقباضات متعدد مثانه، تکرر ادرار و شب ادراری (بیدار شدن از خواب شبانه جهت دفع ادرار) شکایت داشته باشد می توان از این دسته دارویی استفاده کرد این داروها شامل تولترودین، ویسول، وزیکر، یوریناسین و اکسی بوتینین می باشند.
از عوارض جانبی این داروها می توان به خشکی دهان و یبوست اشاره کرد. همچنین بیماران با افزایش فشار چشم (آب سیاه یا گلوکوم) نیز حین مصرف این داروها باید احتیاط کنند.
اگرچه که هیچ روش قطعی جهت پیشگیری از بزرگ شدن پروستات پیشنهاد نشده است؛ اما حفظ وزن مناسب و رژیم غذایی سالم برای پروستات غنی از میوه و سبزیجات، می تواند در پیشگیری از بزرگ شدن پروستات مؤثر باشد. تجمع بیش از حد بافت چربی در بدن، از طریق اختلال در تعادل هورمون های بدن شانس بزرگ شدن پروستات را افزایش می دهد. ورزش و فعالیت فیزیکی مناسب نیز نقش مؤثری در کنترل وزن و پیشگیری از بزرگ شدن پروستات دارد.
نسخه اصلی مطلب درمان بزرگی پروستات بدون جراحی را در سایت دکتر پیمان صالحی بخوانید.