خودآزمایی پستان یا معاینه منظم پستانها به خودی خود می تواند راهی مهم برای یافتن زودهنگام سرطان پستان باشد، در زمانی که احتمال موفقیت درمان وجود دارد. در حالی که هیچ آزمایشی نمی تواند به تنهایی همه سرطان های پستان را زود تشخیص دهد، اما انجام خود آزمایی پستان در ترکیب با سایر روش های غربالگری می تواند احتمال تشخیص زودرس را افزایش دهد. پس از خود آزمایی سینه در صورتی که علائم مشکوکی مشاهده کردید باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با معاینه دقیق تر در صورت وجود مشکل برای شما روشهای ماموگرافی یا سونوگرافی سینه را تجویز نماید. پس از انجام ماموگرافی و سونوگرافی سینه در زنانی که مشکل تشخیص داده شده برای تعیین شدت بیماری ممکن است نیاز به انجام بیوپسی یا نمونه برداری سینه باشد تا انتخاب روش درمان سرطان سینه توسط پزشک صورت پذیرد.
خودآزمایی پستان یک روش بسیار ساده برای بررسی تغییرات و مشکلات احتمالی در پستان ها است که توسط خود شخص انجام میشود و به شناسائی علائم مشکوک کمک می کند. پیشنهاد میشود خودآزمایی سینه را ماهی یکبار انجام دهید.
برای این که بدانید معاینه سینه توسط خود شخص در منزل چگونه است مطلب نحوه تشخیص سرطان با خودآزمایی پستان را بخوانید. حال اگر پس از معاینه کامل پستانها، به هر یک از موارد زیر برخورد کردید؛ حتما به پزشک مراجعه نمایید.
تمام خانم های 40 تا 25 سال باید هر یکسال توسط پزشک جراح یا پزشک آموزش دیده و مجرب معاینه شوند. اگر یکی از عوامل خطر ساز برای سرطان پستان نظیر سرطان در اقوام درجه یک، سن اولین زایمان بالای 30 سال، بلوغ زودرس، یائسگی دیررس، چاقی شدید و ... در شما وجود دارد؛ باید شش ماه یک بار انجام شود.
ماموگرافی و سونوگرافی پستان به عنوان یکی از روشهای تشخیصی سرطان پستان، با دقت بالا در رادیولوژی مرکزی اصفهان قابل انجام می باشد. برای تعیین وقت و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، می توانید با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
معمولا در خانمهای بالای 35 سال انجام می شود خطر اشعه X در این روش بسیار کم است و هیچگونه خطری ندارد. حتی اگر یک خانم از 40 سالگی تا 90 سالگی هر سال ماموگرافی انجام دهد هیچگونه عارضه ای ناشی از اشعه X وجود ندارد. با استفاده از ماموگرافی می توان سرطان پستان را قبل از اینکه بصورت توده قابل لمس درآمده باشد کشف کرد.
استفاده از ماموگرافی جهت تشخیص زوردرس آمار مرگ و میر سرطان پستان را بخصوص در سنین بالای 50 سال 30 درصد کاهش داده است.
بطور عمده ماموگرافی در دو گروه افراد انجام می شود. بیماران علامت دار و افراد سالم. در بیماران علامت دار ماموگرافی در موارد زیر انجام می شود:
بررسی یک توده منفرد و مشکوک به سرطان، بررسی یک توده با حدود نامشخص که نتوانیم آنرا به صورت یک توده در نظر بگیریم بخصوص اگر با کیست ها و توده های مبهم دیگر همراه باشد. بررسی ترشحات از نوک پستان، فرورفتگی نوک پستان و زخم نوک آن، در بیمارانی که قبلا سرطان پستان داشته اند. پستانهای بزرگ و پر چربی که معاینه آنها بسیار سخت است. در زنان سالم یک ماموگرافی پایه در سنین 39 تا 35 سالگی انجام شده و سپس از سنین 40 سالگی به بعد سالانه یک ماموگرافی انجام می شود تا در صورت وجود توده سرطانی در پستان در مراحل اولیه بتوان آنرا کشف کرد.
انجام ماموگرافی در زنان کمتر از 30 سال هیچ ارزش تشخیصی ندارد و انجام آن به صلاح بیمار نیست مگر در موارد نادر بنا به تشخیص جراح و پزشک مربوطه.
در مواردی که پستانها دردناک هستند و ماموگرافی برای بیمار رنج آور است. برای کاهش این ناراحتی بهترین زمان برای انجام ماموگرافی 8-4 روز پس از شروع عادت ماهیانه است. رعایت توصیه های پزشک و سایر اقدامات ضروری قبل از ماموگرافی نیز به کاهش این درد و فشار کمک می کند.
مطلب پیشنهادی : انواع ماموگرافی و کاربرد آن
سونوگرافی معمولا در بیماران با سن کمتر از 30 سال انجام می شود و در سن بالای 35 سال بعنوان روش تکمیلی ماموگرافی معمولی یا ماموگرافی دیجیتال استفاده می شود. در افراد ضایعات کیستیک از ضایعات توپر و توده های مشکوک از سونوگرافی می تواند استفاده کرد.
در توده های مشکوک از بیوپسی جهت بررسی ماهیت توده استفاده می شود. همچنین زیرگاید سونوگرافی می تواند کیست های بزرگ را تخلیه نمود. بیوپسی به دو روش زیر انجام می شود:
روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی و سونوگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.