به طور متوسط یکصد هزار تار مو در ناحیه سر انسان وجود دارد و هر مو به طور معمول هزار روز عمر می کند و بعد وارد مرحله استراحت شده و بعد از سه ماه ریزش می کند. اما در حالت نرمال موها حالت موزائیک دارند، بطوریکه وقتی که یک مو وارد مرحله ریزش می شود، موی کناری وارد مرحله رشد می شود. منظور از ریزش مو این است كه شخص به شكل غیر طبیعی در حال از دست دادن موهای خود باشد. در ادامه به بررسی مقدار و انواع ریزش مو می پردازیم.
در حالت عادی که روزانه 50 تا 100 تار مو ریزش می کند، فرد زیاد احساس نمی کند چون جبران می شود. اما اگر تعداد ریزش مو بیش از صد تار مو در روز شد، غیر طبیعی تلقی شده و بتدریج بیمار احساس کاهش مو و طاس شدن می کند.
هورمون ها مولکول های تنظیم کننده ای هستند که توسط غدد درون ریز بدن تولید شده و از مسیرهای مختلفی خود را به بافت هدف می رسانند تا به کنترل و هماهنگی فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلف کمک کنند. این فرآیند ها شامل رشد و تکامل، متابولیسم، عملکرد ایمنی، خلق و خو و... هستند. در حقیقت، چرخه مو پروسه ای به هم پیوسته و پویا است که در آن تارهای مو در مراحل رشد جداگانه ای نسبت به هم قرار دارند. طول هر مرحله از چرخه مو تحت تأثیر عواملی مانند ژنتیک، سن، سلامتی و نوسانات هورمونی است که می تواند منجر به افزایش ریزش یا کاهش ضخامت تارهای مو شود. بدین ترتیب می توان گفت که ریزش مو یا آلوپسی هورمونی، به ریزش مویی اطلاق می گردد که حاصل بهم ریختگی های هورمونی در بدن است. با این وجود، توجه داشته باشید که ریزش موی هورمونی پیچیدگی های خاص خود را دارد و عوامل متعددی به طور همزمان در آن دخیل هستند. ضمن اینکه ژنتیک می تواند نقش مهمی در تعیین آستانه حساسیت سلول ها به هورمون و استعداد فرد به آلوپسی هورمونی داشته باشد.
یکی از دلایل ریزش موی مردانه ، ژنتیک یا داشتن سابقه خانوادگی طاسی است. تحقیقات نشان داده است که طاسی الگوی مردانه با هورمون های جنسی مردانه به نام آندروژن در ارتباط است. آندروژن ها عملکردهای زیادی از جمله تنظیم رشد مو دارند. هر موی سر شما یک چرخه رشد دارد. با الگوی طاسی مردانه، این چرخه رشد شروع به ضعیف شدن می کند و فولیکول مو کوچک می شود و تارهای موی کوتاه تر و ظریف تری تولید می کند. در نهایت چرخه رشد هر مو به پایان می رسد و هیچ موی جدیدی به جای آن رشد نمی کند.
علت ریزش مو در زنان، چند زمینه کلیدی دارد. در حقیقت بر خلاف مردان، زنان به دلایل به خصوصی بیشتر در معرض ریزش موی شدید قرار میگیرند. برخی ازعلل مبتنی بر سبک زندگی، مشکلات هورمونی و دسته ای نیز مربوط به بیماری ها و مشکلات پزشکی هستند. هر کدام از خانم ها ممکن است تحت تاثیر یک یا چند عامل مختلف قرار بگیرند و به صورت دائمی یا موقت، ریزش مو را در طول زندگی خود تجربه کنند.
ریزش موی ارثی یک عارضه فراگیر در مردان و زنان است که بین متخصصان با نام ریزش مو با الگوی مردانه یا ریزش مو با الگوی زنانه و یا آلوپسی آندروژنتیک شناخته می شود. این عارضه اختلالی است که چرخه رشد مو را دچار تغییر کرده و زمان فعال بودن فولیکول های مو را کم می کند. در این اختلال در ابتدا موهای شقیقه ها و خطوط روی سر کم و کمتر می شود، سپس موهای جلو سر نیز به مرور می ریزد و خطوط بدون مو وسیع تر می شود. در نهایت بخش های بدون مو به هم رسیده و سر کاملاً کچل می شود. یکی دیگر از انواع ریزش مو که در در زنان و مردان بطور یکسان رخ می دهد، ریزش موی ناحیه ای است.
مطلب پیشنهادی : مراقبت از مو در برابر بیماریها
در واقع رویش مجدد مو کاملاً نسبی است و به عواملی بستگی دارد. اگر دلیل نازک شدن ژنتیکی باشد، به خودی خود رشد نمی کند و نیاز به درمان بیشتری برای رشد مجدد موها دارید. اگر یک فولیکول بسته شده، ناپدیدشده، زخمی شده یا موهای جدیدی تولید نکرده باشد، آن زمان موهای جدیدی نمی توانند رشد کنند. اما اگر فولیکول هنوز دست نخورده باشد، بله امکان رشد مجدد موها یا بهبود سلامت موهای نازک وجود دارد. اگرچه رشد مجدد مو ممکن است امکان پذیر باشد، اما باید بدانید چه زمانی باید از متخصص کمک بگیرید.
با توجه به علت این عارضه، ریزش موی شدید می تواند خطرناک و یا کاملا بی خطر باشد. در صورت اینکه علت ریزش موی ناگهانی، عفونت باشد باید فورا به پزشک مراجعه کنید. همچنین در علت های دیگر، درمان به موقع می تواند تا حدودی از حجم ریزش ها کم کند.
برای مشاوره و درمان ریزش مو می توانید با دکتر آناهیتا شاهین گوهر متخصص پوست و مو در ارتباط باشید. اطلاعات تماس در پایین همین صفحه درج شده است.
نسخه اصلی مطلب با انواع و علائم ریزش مو در زنان و مردان آشنا شوید را در سایت دکتر آناهیتا شاهین گوهر بخوانید.