موهای سالم مقدار مشخصی سبوم یا روغن تولید می کنند تا پوست سر را آبرسانی کرده و از موهایتان محافظت کند. مقدار روغنی که تولید می شود بسته به نوع مو، عادات بهداشتی و سایر عوامل سبک زندگی متفاوت است. غدد چربی گاهی اوقات تولید سبوم خود را زیاد می کنند و در نتیجه چربی اضافی ایجاد می شود که پوست سر و موهای ما احساس چربی می کند. این می تواند ناشی از عوامل داخلی مانند عدم تعادل هورمونی یا عوامل خارجی باشد. چربی بیش از حد مو عوارضی به دنبال خواهد داشت. چربی زیاد مو باعث جذب کثیفی و شوره سر می شود.
چربی زیاد سر منافذ ریشه موها را به طور کامل می بندد که ممکن است ریزش مو را به دنبال داشته باشد. برای درمان چربی موی سر، یکی از اولین مراحل، شناخت دلیل این مشکل است. گاهی تنها با پیدا کردن و پیشگیری از عامل ایجاد چربی مو، این مشکل خود برطرف می شود. برای مثال استفاده مناسب از نرم کننده، توقف براشینگ هر روزه، کم کردن دفعات شستشو و شانه زدن، خود می تواند باعث جلوگیری از چرب شدن مو و بازگشت آن به حالت معمول شود؛ اما راه های دیگری نیز برای درمان تکمیلی موی چرب مطرح می شود که در ادامه مؤثرترین آنها معرفی می گردد.
علت چربی موی سر به عوامل متعددی بستگی دارد که شامل موارد زیر است:
چربی مو به صورت بیمارگونه و جدی نیز تعدادی علائم مشخص دارد که باید به آنها توجه کرد. این علائم شامل موارد زیر می شوند:
همچنین بخوانید : دانستنی های پوست چرب
آکنه ی پوستی در افرادی که پوست چرب دارند شایع است. رسوب بیش از حد چربی روی صورت منافذ صورت را مسدود می کند و باعث التهاب و جوش می شود.
سبوره، اصطلاح پزشکی است که می تواند پوست شما را چرب و کدر جلوه دهد. عمدتاً مناطقی را که غدد چربی بیشتری دارند مانند پوست سر و ناحیه T صورت شما را تحت تأثیر قرار می دهد. تولید بیش از حد سبوم نیز می تواند باعث درماتیت سبورئیک در برخی افراد شود.
تولید بیش از حد سبوم می تواند پوست سر شما را مستعد ابتلا به تعدادی از قارچ ها و عفونت های باکتریایی کند. رسوبات سبوم منافذ را می بندد و باعث ایجاد شوره سر، سلول های مرده، اسیدهای چرب و غیره می شود که می تواند پوست سر را تحریک کرده و به منبع تغذیه ی اصلی میکروب ها تبدیل شود. عفونت های رایجی که می تواند به دلیل تولید بیش از حد روغن رخ دهد شامل فولیکولیت، پسوریازیس ، درماتیت آتوپیک و عفونت های قارچی است.
اکثر موارد تولید بیش از حد سبوم جزئی هستند و نیازی به درمان پزشکی ندارند. با این حال، در موارد نادر، غدد چربی بیش فعال می تواند نشانه ای از رشد غیر طبیعی سلول در غدد باشد که می تواند منجر به سرطان پوست شود.
هرچند این مشکل، دلیل اصلی ریزش مو نیست؛ اما می تواند سبب بسته شدن فولیکول های مو و ایجاد سبوم (صمغ یا چربی های تجمع یافته) بر روی سر شده و ریزش مو را افزایش دهد.
در مورد موی چرب می توان با داروهای خوراکی، میزان هورمون های مؤثر در فعالیت سلول های سباسه را کنترل کرد. داروهای حاوی ایزوترتینوئین (Isotretinoin) در این مواقع تجویز می شود. البته به دلیل قوی بودن این داروها، حتماً باید با تجویز پزشک و پس از انجام برخی آزمایش های اولیه اقدام مصرف آنها نمود و همچنین اگر ترشح چربی براثر استرس و افسردگی باشد، داروهای آرامبخش و ضد افسردگی تجویز می شود.
برای درمان موی چرب، در موارد شدید از محلول های حاوی سالیسیلیک اسید و محصولات غنی از پلی فنول استفاده می شود. در موارد سطحی تر استفاده از بهترین شامپو برای موی چرب و اسکراب موی چرب استفاده می شود.
در سال های گذشته درمان هایی جدی و پیشرفته برای این مشکل ارائه می شود. این روش های درمانی شامل استفاده از لیزر و دستگاه های فرکانسی می شود که غدد سباسه را هدف قرار می دهند.
اگر مایل به مطالعه مطلبی درباره کربوکسی تراپی چیست و چگونه انجام میشود؟ هستید کلیک کنید.