بیماری تروفوبلاستیک بارداری (GDT) ، گروهی از تومورهای نادر است که شامل رشد غیر طبیعی سلول های داخل رحم یک زن است. ترفو یا Tropho به معنی تغذیه و بلاست blast به معنی جوانه یا سلول تکوینی اولیه است. یبماری تروفوبلاست بارداری، مانند سرطان دهانه ی رحم یا سرطان آندومتر (پوشش داخلی رحم)، از سلول های رحم توسعه نمی یابد، بلکه رشد این تومورها در سلول هایی شروع می شود که در طول بارداری، به طور طبیعی درون جفت، رشد و توسعه می یابند. بیماری تروفوبلاستیک در یک لایه از سلول هایی به نام تروفوبلاست شروع می شوند که معمولاً دور جنین را احاطه نموده اند. بیشتر بیماریهای تروفوبلاستیک خوش خیم (غیر سرطانی) هستند و عمیقاً درون بافت های بدن حمله نمی کنند یا به سایر نقاط بدن گسترش پیدا نمی کنند؛ اما برخی بدخیم (سرطانی) هستند. بهترین روش تشخیص بیماری های تروفوبلاستیک بارداری، سونوگرافی است. سونوگرافی می تواند بسیاری از موارد GTD که در رحم هستند شناسایی کند و اگر پزشک، مشکوک به وجود مشکلی باشد، به احتمال زیاد یکی از اولین آزمون هایی است که انجام می شود. این تست از امواج صوتی برای تولید تصاویری از اندام های داخلی استفاده می کند. وسیله ای به نام مبدل (transducer) امواج صوتی ایجاد می کند و پس از آن، هنگام جهش بافت های بدن، اکو یا پژواک آنها ثبت می شود. این پژواک توسط یک کامپیوتر به یک تصویر سیاه و سفید تبدیل شده می شود که بر روی صفحه کامپیوتر نمایان است.
این تومورها بسیار نادر بوده و به دنبال از کنترل خارج شدن تکثیر سلول های جفتی ایجاد می شوند (به احتمال زیاد وجود اختلالات کروموزومی در این عدم کنترل رشد دخیل می باشد). به عبارتی این شروع تومورها با حاملگی است. منشأ آن سلولهای سیتوتروفوبلاست و یا سلولهای سازنده جفت می باشد. این سلولها به طور نرمال ابتدا برآمدگی انگشت مانند و نازکی را تشکیل میدهند که به آن Villi یا پرز می گویند. این پرزها به داخل لایه های مختلف رحم رشد نموده و در نهایت جفت (به عنوان عضو محافظت کننده و تغذیه کننده جنین در حال رشد) را می سازد.
زنان مبتلا به بیماری تروفوبلاستیک بارداری ممکن است علائم را تجربه نکنند، یا ممکن است علائم این بیماری با سایر علائم مرتبط با بارداری اشتباه گرفته شود. علائمی که این بیماری ایجاد می کند شامل موارد زیر می شود:
انواع اصلی بیماری تروفوبلاستیک عبارتند از:
برای مطالعه بیشتر بخوانید: زمان بندی سونوگرافی های بارداری
برای سونوگرافی بارداری هیچ آمادگی خاصی نیاز نیست. ممکن است پزشک از شما درخواست کند که در زمان سونوگرافی مثانه پر باشد و قبل از آزمایش ادرار را تخلیه نکنید. ابن کار به پزشک کمک می کند تا کودک را در سونوگرافی بهتر مشاهده کند.
در طول تست، شما دراز کشیده اید و پزشک، مبدل را بر روی نقاط مورد نظر بدن حرکت می دهد. در بیشتر سونوگرافی ها ابتدا پوست با ژل لیز و روان می شود و سپس مبدل بر روی پوست قرار می گیرد. اغلب برای تشخیص GTD ، یک نوع متفاوت سونوگرافی با عنوان سونوگرافی ترانس واژینال استفاده می شود. در این روش، یک مبدل کوچک در داخل واژن قرار داده می شود که برای زنان مشکوک به GTD در طول سه ماهه اول بارداری، اجازه می دهد تصاویر خوبی از رحم تهیه شود.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: سونوگرافی بارداری در تهران
مطالعات زیادی انجام شده و هیچ مدرکی مبنی بر اینکه سونوگرافی در آسیب دیدگی نوزاد تأثیرگذار باشد وجود ندارد؛ زیرا سونوگرافی مانند اشعه ایکس نیست.
تعرفه سونوگرافی یا همان هزینه سونوگرافی با توجه به نوع سونوگرافی و مرکزی که سونوگرافی انجام می دهید، متغیر خواهد بود.
نسخه اصلی مطلب سونوگرافی بهترین روش تشخیص بیماری های تروفوبلاستیک بارداری را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.