تشخیص نارسایی زودرس تخمدان در مراحل اولیه بسیار اهمیت دارد. پزشک فوق تخصص ناباروری با شناسایی عوامل خطردر افرادی که در معرض یائسگی زودرس هستند به آنها کمک میکند تا ضمن پیشگیری از عوارض جسمی و روحی ، قدرت باروری خود را که از اولویت های مهم زندگی همه خانمهاست حفظ کنند.
شکایت های شایعی که خانمها به خاطر آنها به متخصص زنان مراجعه میکنند معمولا خشکی واژن ، گرگرفتگی ، بی نظمی سیکلها بصورت افزایش فواصل پریود و نیز کم شدن قابل توجه میزان خونریزی یا کاهش تعداد روزهای خونریزی قاعدگی است. همچنین این خانمها از کاهش میل جنسی و درد حین مقاربت نیز رنج می برند.
در معاینه افرادی که دچار یائسگی زودرس می شوند خشکی و اتروفی واژن مشاهده میشود.
در تشخیص نارسایی زودرس تخمدان علاوه بر شرح حال ومعاینه یکسری آزمایشات نیز کمک کننده هستند.از جمله:
آزمایشات هورمونی درافراد مبتلا به یائسگی زودرس ، نشانه ضعیف شدن تخمدان و کاهش عملکرد ان است. در سونوگرافی واژینال تخمدانها کوچک و تعداد فولیکولها و تخمکها کاهش پیدا میکنند.جواب آزمایشات و سونوگرافی در افرادی که عملکرد تخمدان آنها بطور مقطعی برگشت میکند ممکن است نرمال باشد.اما بی نظمی قاعدگی ، خشکی واژن به همراه ازمایشات یا سونوگرافی غیر نرمال تشخیص را امکان پذیر میسازد. کاهش ذخیره تخمدان ( کاهش تعداد فولیکولها ) در افراد نابارور نیز میتواند نشانه ای از نارسایی مخفی تخمدان باشد.
اگر شما جزو کسانی هستید که تشخیص یائسگی زودرس در آنها داده شده لازم است براساس سن ودیگر علایم ، تستهای دیگری نیزتوسط پزشک شما درخواست شود از جمله : تست تیروئید ، بررسی کروموزومهای جنسی با انجام آزمایش ژنتیک ، سنجش تراکم استخوان و....
بسیاری از خانمهایی که سابقه خانوادگی یائسگی زودرس دارند و یا با مشکلات و علایم مشکوک به نارسایی تخمدان به متخصص زنان مراجعه میکنند نگران وقوع یائسگی زودرس هستند و بدنبال راهکارهایی برای پیشگیری و مراقبت های دوران یائسگی .
در این زمینه ، پرهیز از شرایط و موقعیت های استرس زا و فشار روحی و همچنین در معرض دود سیگار و قلیان قرار نگرفتن را به خانمها توصیه میکنیم.
راهکارهای حفظ باروری و درمان در یائسگی زودرس را در بخش بعدی به ان اشاره خواهیم کرد.
دکتر منصوره پژمان منش جراح و متخصص زنان ، فوق تخصص نازایی و آی وی اف اصفهان
نسخه اصلی مطلب یائسگی زودرس - بخش دوم را در سایت دکتر منصوره پژمان منش بخوانید.