پس از مثبت بودن تست بارداری خانگی و تأیید آن با اندازه گیری هورمون hCG توسط آزمایش خون، مرحله بعدی تأیید بارداری توسط سونوگرافی است. وقتی اولین آزمایش بارداری خود را می دهید پزشک درباره وجود یا عدم وجود ساک بارداری صحبت خواهد کرد. ساک حاملگی ساختاری است که جنین را احاطه کرده است. در واقع این ساختار نشانه بارداری است و در مراحل اولیه رشد جنین ضروری است. در صورتی که وجود نداشته باشد بارداری اتفاق نمی افتد. ساک بارداری، جنین و مایع آمنیوتیک را که باعث تقویت و حفاظت از جنین می شود، در بر می گیرد. در یک چرخه طبیعی بارداری این ساک از هفته پنجم تا هفتم پس از آخرین چرخه قاعدگی شکل می گیرد و در سونوگرافی واژینال در هفته سوم تا پنجم، قابل مشاهده است. سونوگرافی واژینال نسبت به سونوگرافی شکمی حساسیت بیشتری دارد و تصاویر واضح تری نشان می دهد. در تصاویر سونوگرافی، این ساک به صورت یک لبه سفید در اطراف یک مرکز شفاف و روشن نمایش داده می شود.
علائم بارداری در هفته اول برای هر کسی متفاوت است؛ اما نداشتن عادت ماهانه از رایج ترین و اولین علائم بارداری است. از دیگر علائم بارداری در همان هفته اول می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اولین نشانه بارداری می تواند به تعویق افتادن عادت ماهانه باشد؛ اما توجه داشته باشید که این اتفاق نمی تواند دلیل محکم و قطعی برای حاملگی باشد؛ زیرا تأخیر قاعدگی می تواند دلایل دیگری اعم از استرس، مسافرت، ورزش شدید و ... داشته باشد. ممکن است بعد از به تعویق افتادن عادت ماهانه تغییراتی مانند درد و سنگینی در پستان مادر احساس شود، این تغییرات نیز می تواند نشانه ای از حامله بودن باشد.
نشانه بعدی درد شکم و لکه بینی است. لانه گزینی تخمک بارور شده بر روی دیواره رحم زن معمولاً با خونریزی همراه است. البته هر درد و لکه بینی نمی تواند نشانه بارداری باشد؛ زیرا برخی افراد نیز قبل از دوره ماهیانه درد شکم و لکه بینی دارند. معمولاً خونریزی لانه گزینی نسبت به خون عادت ماهانه روشن تر است.
با تولید هورمون های بارداری در بدن خستگی شدید به سراغ زن حامله می آید و اغلب اوقات احساس خواب آلودگی می کند. همچنین تغییرات سریع هورمونی پس از لقاح باعث احساس تهوع و استفراغ در زن می شود. حساس شدن به بو و مواد غذایی نیز از نشانه های بارداری می باشد.
تغییرات ناشی از لقاح تخمک می تواند نشانه های دیگری اعم از کاهش سطح قند خون در بدن، تکرار ادرار، سردرد، یبوست، کمردرد، نفخ شکمی یا احساس پری در شکم و ... داشته باشد.
اگر ساک حاملگی در سونوگرافی واژینال در هفته 5 حاملگی دیده نشود، ممکن است یکی از شرایط زیر رخ داده باشد:
سونوگرافی با مزایای بسیاری همراه است:
سونوگرافی (Abdomen) از روی شکم انجام می شود. برای بهتر شدن کیفیت تصاویر از مقداری ژل مخصوص سونوگرافی در سطح پوست استفاده می شود. اغلب سونوگرافی ها در دوران بارداری به صورت شکمی انجام می شود. سونوگرافی جنین و محتویات ساک بارداری، بعد از هفته هفتم با این روش انجام می شود.
از هفته پنجم حاملگی تا هفتم به دلیل کوچک بودن ساک بارداری، ممکن است سونوگرافی شکمی قادر به تشخیص بارداری نباشد و انجام سونوگرافی در این زمان به صورت واژینال ارجحیت دارد. سونوگرافی واژینال یا داخلی از راه واژن و با مثانه خالی انجام می شود. در این روش پروب سونوگرافی با یک پوشش محافظ یک بار مصرف پوشیده می شود. در این روش برای بهبود کیفیت تصاویر، مقدار کمی ژل سونوگرافی روی انتهای پروب استفاده می شود.
با توجه به نوع سونوگرافی ممکن است از فرد خواسته شود مایعات زیادی بنوشید یا از ادرار کردن قبل از سونوگرافی جنین خودداری کند. همچنین باید توجه داشته باشید که سونوگرافی جنین بسته به دلیل انجام آن یا مرحله بارداری از طریق مهبل ( ترانس واژینال) یا شکم (ترانس شکمی) قابل انجام است. در صورت داشتن سونوگرافی ترانس شکمی باید پوشیدن لباسهای گشاد و شل را در نظر بگیرید تا بتوانید شکم خود را به راحتی در معرض دید سونوگرافیست قرار دهید .
هیچگونه مدارک و شواهدی وجود ندارد که ثابت کند انجام سونوگرافی قبل از تولد برای مادر یا جنین خطرناک بوده و به آنها آسیب می رساند؛ زیرا در سونوگرافی از اشعه ایکس استفاده نمیشود.
"سرطان چیست و چگونه بوجود می آید؟" یکی از سوالات پرتکراری است که امکان دارد در ذهن شما هم مطرح شده باشد. شبکه اطلاع رسانی پزشک آنلاین با ایجاد بخش مطالب مربوط به سرطان ، بنا دارد آگاهی جامعه را پیرامون این بیماری ارتقاء دهد. شما هم اگر مایل به یافتن پاسخ سوالات خود درباره سرطان هستید؛ مطالب بخش سرطان را مطالعه فرمایید.