انحراف چشم یا استرابیسم به وضعیتی اطلاق می شود که در طی آن هر دو چشم فرد در یک لحظه ی معین به یک نقطه ی مشخص خیره نباشند و جهت آنها متفاوت باشد. انحراف چشم معمولا در افرادی ایجاد می شود که کنترل عضلات مرتبط با چشم آنها ضعیف است و یا مبتلا به دوربینی هستند. در این مطلب سعی شده است تا دلایل و علائم این بیماری عنوان شده و راهکارهای درمانی آن بصورت کلی بیان گردند.
تشخیص و درمان انواع بیماریها و مشکلات اطراف چشم مانند پتوز و جراحی های زیبایی و جوانسازی چشم، جزو اقداماتی است که توسط دکتر بهرام اشراقی فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم انجام می شود. لطفا جهت تعیین نوبت از مطب تهران با شماره تلفن 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114 تماس حاصل فرمایید.
در حالت طبیعی، شش عضله مسئول کنترل حرکات چشم هستند. این عضالت بصورت هماهنگ با هم عمل می کنند و باعث می شوند تا دو چشم بصورت هماهنگ با هم حرکت کنند. بسیاری از موارد انحراف چشم ناشی از ناهنجاری هایی عصبی-عضلانی است. در این حالت، مشکلات عصبی باعث می شوند تا عملکرد عضلاتی که مسئول حرکت چشم ها هستند با اختلال مواجه شود. مشکلات عصبی ممکن است به ارتباط عصب با مغز و یا ارتباط عصب با عضله مرتبط باشند. در موارد کمتری نیز مشکل در خود عضله است و اعصاب مرتبط با آنها از نظر عملکردی سالم هستند. اگرچه درک صحیح علت ایجاد انحراف چشم همواره میسر نیست اما عوامل مختلفی وجود دارند که مرتبط با این بیماری هستند.
ازجمله دلایل و بیماری های مرتبط با استرابیسم در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اصلی ترین علامت این بیماری، انحراف دو چشم و راستای غیرطبیعی آنها نسبت به هم است. علاوه بر این ویژگی ظاهری، انحراف چشم می تواند علائم و مشکلات دیگری را نیز ایجاد کند، از جمله:
روش های مختلفی برای درمان استرابیسم یا انحراف چشم وجود دارند، از جمله:
استفاده از عینک یا لنزهای تماسی: این روش برای افرادی به کار می رود که دچار مشکلات انکساری در چشم ها هستند. با استفاده از این ابزارها می توان بینایی را بهبود بخشید در نتیجه چشم ها تلاش کمتری برای فوکوس خواهندکرد. در این حالت ممکن است راستای چشم ها مستقیم بماند.
این نوع لنزها نوع مخصوصی از لنزها هستند که موجب خمیدگی نور ورودی به چشم ها شده و موجب می شوند تا چشم ها نیاز کمتری به انحراف خود برای ایجاد تصویر مناسب داشته باشند.
این روش بر روی برخی انواع استرابیسم مانند اگزوتروپیا کاربرد دارند.
برخی داروها مانند قطره های چشمی مخصوص یا برخی پمادها می تواند وضعیت انحراف چشم را بهبود بخشد. تزریق بوتاکس نیز با تضعیت برخی عضلات می تواند چنین اثری داشته باشد. این روش ها ممکن است به تنهایی یا در کنار جراحی چشم به کار روند.
همانگونه که اشاره شد برخی بیماری های دیگر مانند تنبلی چشم ممکن است منجر به ایجاد انحراف چشم شوند. درمان این بیماری ها می تواند به بهبود وضعیت انحراف چشم ها منجر شود.
برای درمان انحراف بینایی ممکن است از جراحی نیز استفاده شود. هدف از این جراحی ها این است که طول عضلات متصل به چشم تغییر یابند و یا وضعیت آنها از نظر زاویه ی قرارگیری عوض شود. این جراحی ها معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام می شوند.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند بلفاروپلاستی پلک فوقانی و تحتانی، جراحی لیفت شقیقه، جراحی لیفت ابرو و روشهای غیر جراحی مانند تزریق ژل و بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.