هنگامی که یک زن، باردار می شود تخمک بارور شده به دیواره رحم متصل می شود. در حدود پنج تا شش هفته بارداری، جنین باید وجود داشته باشد. از هر دو مورد سقط در سه ماهه اول بارداری معمولاً یک مورد بارداری کاذب است. بارداری کاذب یا حاملگی پوچ هنگامی رخ می دهد که تخمک بارور شده درون رحم قرار گرفته و کاشته میشود؛ اما به جنین تبدیل نمی شود. این مورد به عنوان حاملگی غیر جنینی یا بدون جنین نیز شناخته می شود و دلیل اصلی شکست در اوایل بارداری یا سقط جنین است و اغلب آنقدر زود اتفاق می افتد که فرد حتی متوجه نمیشود که باردار است. در این زمان کیسه حاملگی جایی که جنین در آن رشد می کند، حدود ۱۸ میلی متر عرض دارد. این کیسه در حاملگی پوچ نیز تشکیل می شود و رشد می کند؛ اما جنین در آن تکامل نمی یابد، به همین دلیل به آن حاملگی غیر جنینی گفته می شود. با توجه به اینکه تخمک در آن همچنان هورمون می سازد، به عنوان یک آزمایش بارداری مثبت ظاهر می شود. مهم ترین روش برای تشخیص بارداری پوچ استفاده از سونوگرافی است؛ زیرا با استفاده از آزمایش خون و سنجش هورمون نمی توان به نوع بارداری پی برد. در واقع ممکن است بارداری فرد مثبت باشد؛ اما نوع بارداری آن پوچ باشد. داشتن یک سری ویژگی در سونوگرافی می تواند تأییدی باشد بر اینکه تخمک ایجاد شده پوچ است و حاملگی پوچ رخ داده است.
حاملگی پوچ دو نوع کامل و جزئی دارد:
اولین نشانه بارداری پوچ مثل بارداری طبیعی، قطع پریودی است و علائم بارداری های عادی را نشان می دهد؛ اما با ادامه بارداری، علائم حاملگی تغییر می کنند که در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد.
علائم حاملگی مولار در ابتدای حاملگی، همان علائمی است که در بارداری طبیعی دیده می شود؛ اما با توقف رشد تخمک بارور شده، علائم بارداری مولار ظاهر می شود که شبیه علائم سقط جنین است. علائمی همچون:
معمولاً اگر سن بارداری کم و در حدود 5 هفته باشد، پزشکان تشخیص بارداری پوچ را قطعی نمی کنند و از مادر می خواهند که یک تا دو هفته بعد مجدداً سونوگرافی انجام دهد. اگر در هفته هشتم که انتظار داریم حتماً ضربان قلب جنین شنیده شود، اثری از جنین در ساک بارداری نباشد، تشخیص بارداری پوچ قطعی خواهد شد.
بعد از اینکه بارداری پوچ تشخیص داده شد، بسته به نحوه واکنش بدن به تخمک متصل شده ممکن است تا چند هفته بعد علائم سقط جنین همانند خونریزی شروع شده و تخمک لقاح یافته از بدن مادر دفع شود. اگرچه معمولاً تا هفته 8 و 9 ام بارداری این ساک حاملگی خالی دفع می شود؛ اما در برخی مادران این اتفاق نمی افتد و برای دفع بارداری پوچ به مداخلات پزشکی نیاز است.
این خونریزی به صورت پیوسته نیست بلکه منقطع بوده و پس از دو هفته نیز احتمال لکه بینی وجود دارد. مدت زمان خونریزی پس از سقط جنین به مدت ۷ تا ۲۱ روز به طول می انجامد. این خونریزی در روزهای نخست بسیار زیاد است، سپس حجم آن کمتر و کمتر شده، سپس به یک پریود یا خونریزی سبک تبدیل می شود. این خونریزی پس از سقط جنین پس از سه هفته کاملاً متوقف می شود. شاید بعضی از بانوان خونریزی را تجربه نکنند. در گروهی از زنان این خونریزی یک بار متوقف شده و چند روز بعد مجدداً شروع می شود.
با توجه به نوع سونوگرافی ممکن است از فرد خواسته شود مایعات زیادی بنوشید یا از ادرار کردن قبل از سونوگرافی جنین خودداری کند. همچنین باید توجه داشته باشید که سونوگرافی جنین بسته به دلیل انجام آن یا مرحله بارداری از طریق مهبل ( ترانس واژینال) یا شکم (ترانس شکمی) قابل انجام است. در صورت داشتن سونوگرافی ترانس شکمی باید پوشیدن لباسهای گشاد و شل را در نظر بگیرید تا بتوانید شکم خود را به راحتی در معرض دید سونوگرافیست قرار دهید .
دو نوع اصلی سونوگرافی از جنین وجود دارد که شامل موارد زیر می باشد:
در این نوع سونوگرافی جنین ، مبدل درون واژن قرار می گیرد تا امواج صوتی را ارسال نموده و بازتاب ها را جمع آوری کند. سونوگرافی های واژن اغلب در اوایل بارداری استفاده می شوند. همچنین در صورتی که سونوگرافی شکمی اطلاعات کافی را ارائه ندهد، ممکن است از این نوع سونوگرافی نیز استفاده شود.
2.سونوگرافی ترانس شکمی
این نوع تصویر برداری با حرکت دادن مبدل بر روی شکم انجام می شود.
معیارهای تشخیص حاملگی پوچ از طریق سونوگرافی عبارتند از:
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد سونوگرافی، مضر است. البته اگر براساس دستورالعمل درست و استاندارد انجام شود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون جراحی زیبایی ، رادیولوژی و سونوگرافی ، کنترل درد و ... بیابید و همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.