سونوگرافی های غربالگری بارداری از مهم ترین ابزارهای پزشکی برای نظارت بر سلامت مادر و جنین در طول بارداری هستند. این بررسی ها نه تنها به پزشکان کمک می کنند تا اطلاعات دقیقی از رشد و تکامل جنین به دست آورند، بلکه به شناسایی زودهنگام مشکلات احتمالی نیز کمک می کنند. در هر مرحله از بارداری، زمان بندی مناسب برای انجام این سونوگرافی ها اهمیت زیادی دارد، زیرا هر کدام اهداف مشخصی را دنبال می کنند، از تأیید بارداری و تعیین سن جنین گرفته تا ارزیابی ساختارها و عملکرد اعضای بدن. در این مقاله، زمان های مناسب برای انجام سونوگرافی های غربالگری و دلایل اهمیت آن ها بررسی خواهد شد.
در موارد زیر انجام سونوگرافی جنین مؤثر خواهد بود:
به خاطر داشته باشید سونوگرافی برای تعیین جنسیت جنین نیز کاربرد دارد؛ اما سونوگرافی جنین باید به دلایل مجاز پزشکی انجام شود و صرفاً وسیله ای برای تعیین جنسیت جنین نخواهد بود.
علت اهمیت سونوگرافی در سه ماهه اول، شنیدن ضربان قلب جنین و تخمین سن او و همچنین اندازه گیری دور سر و قد او است. رشد کودک در این دوران یک میلی متر در روز است. همچنین دلیل دیگر اهمیت آن فهمیدن این مطلب است که بارداری داخل رحم یا خارج رحم است. این سونوگرافی در هفته های 6 تا 8 بارداری انجام میشود و بهتر است قبل از آن به اندازه کافی آب نوشیده باشید؛ زیرا امواج فراصوت از مایعات بهتر عبور می کنند.
اطلاع از شرایط نوزاد در این مرحله برای داشتن یک بارداری سالم ضروری است. عموماً بین هفته 18 تا 20 سونوگرافی تجویز میشود که میتواند جزئیات زیادی از کودک را نشان دهد. به این مرحله در بارداری سالم اسکن آناتومی گفته میشود و مدت زمان آن بین 20 تا 45 دقیقه است. در صورت داشتن چند قلو این مدت زمان افزایش مییابد. در این مرحله از بارداری سالم پزشک به بررسی بخشهای مختلف بدن جنین میپردازد؛ اما دیدن قسمت هایی مثل شکم و کلیه های او برای پزشک دشوار است. اینجا مرحله ای است که جنسیت جنین نیز مشخص میشود و تمام موارد غیر طبیعی اعم از ضربان قلب، وضعیت مغزی، کلیهها و کبد او برای اطمینان از روند دوران بارداری سالم، بررسی میشود. در این آزمایش پزشک انگشتان کودک را میشمارد و میزان مایع جنینی را اندازه میگیرد.
سونوگرافی معمولاً در سه ماهه سوم ضرورتی ندارد؛ اما گاهی اوقات پزشک بعد از هفته 35 نیز برای اطمینان از روند بارداری سالم شما این دستور را میدهد. شاید پزشک بخواهد به وضعیت قلبی کودک و رشدی او پی ببرد.گاهی اوقات ممکن است که نظر او در این مرحله در مورد نوع عمل یعنی سزارین یا زایمان طبیعی عوض شود و از طرفی اگر مادر از مشکلات گوارشی یا دیابت رنج ببرد، باید این سونوگرافی را برای داشتن بارداری سالم انجام دهد.
سونوگرافی داپلر (Doppler ultrasound) فقط برای مشاهده جریان خون در جنین مورد استفاده قرار میگیرد. سونوگرافی داپلر جنین با یک دستگاه دستی به نام مبدل انجام می شود و نشان می دهد مواد مغذی کافی و اکسیژن به جفت و از جفت به جنین میرسد یا خیر. سونوگرافی داپلر می تواند سرعت جریان خون را اندازهگیری کند و با استفاده از سونوگرافی داپلر میتوان به کاهش جریان یا مسدودیت مسیر خون در رگهای اصلی پی برد. این سونوگرافی بعد از 28 هفتگی ارزش دارد و زودتر از این نباید انجام شود.
در سونوگرافی سه بعدی امواج صوتی با زوایای مختلف به بدن جنین تابانده می شود و انعکاس این امواج با کمک نرم افزارهای پیشرفته کامپیوتری تغییر داده می شود. اسکن اندام می تواند به شکل دستی و از سوی سونوگرافیست یا با دستگاه های جدیدتر، توسط پروب دستگاه صورت گیرد و تصویر سه بعدی ارائه دهد.
دو نوع اصلی سونوگرافی از جنین وجود دارد که شامل موارد زیر می باشد:
در این نوع سونوگرافی جنینی مبدل درون واژن قرار می گیرد تا امواج صوتی را ارسال نموده و بازتاب ها را جمع آوری کند. سونوگرافی های واژن اغلب در اوایل بارداری استفاده می شوند. همچنین در صورتی که سونوگرافی شکمی اطلاعات کافی را ارائه ندهد، ممکن است از این نوع سونوگرافی نیز استفاده شود.
این نوع تصویر برداری با حرکت دادن مبدل بر روی شکم انجام می شود. در طول سونوگرافی ترانس شکمی از جنین شما بر روی یک تخت قرار گرفته و باید شکم خود را در معرض دید قرار دهید، تکنسین یا سونوگرافیست ژل مخصوص را بر روی شکم شما اعمال می کند که باعث افزایش هدایت امواج صوتی و از بین بردن هوا بین پوست و مبدل می شود. سپس مبدل را بر روی شکم حرکت می دهد و امواج صوتی که از استخوان ها و سایر بافت ها منعکس می شود در مانیتور به تصاویر تبدیل می شوند.
سونوگرافی را می توان عکسبرداری بدون درد با استفاده از امواج فراصوت تعریف کرد که از طریق آن آسیبی به اعضای داخلی بدن نمی رسد.
نسخه اصلی مطلب زمان سونوگرافی های غربالگری بارداری را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.