سونوگرافی از جنین در دوران بارداری، یک نوع تکنیک تصویربرداری است که از امواج صوتی برای تولید تصاویر جنین در رحم استفاده می کند. تصاویر تولید شده بر روی صفحه نمایش نشان داده می شوند. این تصاویر سونوگرافی از جنین می تواند به پزشک در ارزیابی رشد و پیشرفت رشدی جنین کمک کند. این نوع تصویربرداری همچنین برای ارزیابی مشکلات احتمالی جنین و یا کمک به تأیید تشخیص مشکلات احتمالی استفاده می شود. در صورتی که سونوگرافی سه ماهه اول و دوم ( سونوگرافی ان تی و سونوگرافی آنومالی ) طبیعی باشد معمولاً پزشک سونوگرافی سه ماهه سوم را انجام نمی دهد. بهترین زمان انجام آخرین سونوگرافی غربالگری بعد از هفته ۳۰ ام بارداری می باشد. سونوگرافی هفته سی و یکم بارداری، با هدف ارزیابی رشد و وزن جنین و همچنین موقعیت قرارگیری او در رحم انجام می شود تا به کمک این داده ها بتوان بهتر در مورد زمان زایمان و همچنین نوع انجام آن، تصمیم گیری کرد.
برخی از مهم ترین دلایل انجام سونوگرافی بارداری در دوران حاملگی:
هفته 31 بارداری، زمانی است که اندام های تناسلی و جنسی جنین بهتر از هر زمان دیگری تکامل پیدا کرده اند و بنابراین پزشک در سونوگرافی هفته سی و یکم بارداری، جنسیت جنین را می تواند مجدداً به قطعیت تأیید کند. به علاوه بسته به نوع سونوگرافی هفته سی و یکم بارداری، این موارد ممکن است توسط پزشک تشخیص داده شوند:
تا ماه ۷ بارداری، معمولاً جنین حدود یک کیلوگرم وزن دارد؛ اما در دو ماه آخر بارداری، روند وزن گیری و رشد او افزایش می یابد. به همین خاطر بعد از هفته ۲۰ بارداری، تعیین وزن جنین، اندازه گیری دور سر جنین و طول استخوان ران او، علت اصلی سونوگرافی های بارداری است.
به طور کلی دو سونوگرافی مهم غربالگری در بارداری وجود دارد و همه ی مادران باید انجام دهند:
سونوگرافی معمولی در دو زمان در طول بارداری انجام می شود:
سونوگرافی داپلر برای ارزیابی گردش خون جفت و جنین انجام می شود. داپلر شریانی می تواند در غربالگری اول برای بررسی پره اکلامپسی یا فشار خون بارداری نیز انجام شود.
در موارد خاصی نوع دیگری از سونوگرافی به نام اکوکاردیوگرافی قلب جنین انجام می شود که در این نوع صرفاً قلب جنین بررسی می شود.
علت اهمیت این آزمایش در سه ماهه اول، شنیدن ضربان قلب جنین و تخمین سن او و همچنین اندازهگیری دور سر و قد او است. رشد کودک در این دوران یک میلی متر در روز است. همچنین دلیل دیگر اهمیت آن فهمیدن این مطلب است که بارداری داخل رحم یا خارج رحم است. این سونوگرافی در هفته های 6 تا 8 بارداری انجام میشود و بهتر است قبل از آن به اندازه کافی آب نوشیده باشید؛ زیرا امواج فراصوت از مایعات بهتر عبور میکنند. این مرحله کاملاً بدون درد بوده و جنین بسیار ریز است.
اطلاع از شرایط نوزاد در این مرحله برای داشتن یک بارداری سالم ضروری است. عموماً بین هفته 18 تا 20 برای خانمها سونوگرافی تجویز میشود که میتواند جزئیات زیادی از کودک را نشان دهد. به این مرحله در بارداری سالم اسکن آناتومی گفته میشود. در این مرحله از بارداری سالم پزشک به بررسی بخشهای مختلف بدن جنین میپردازد؛ اما دیدن قسمت هایی مثل شکم و کلیه های او برای پزشک دشوار است. اینجا مرحله ای است که جنسیت جنین نیز مشخص می شود و تمام موارد غیر طبیعی اعم از ضربان قلب، وضعیت مغزی، کلیه ها و کبد او برای اطمینان از روند دوران بارداری سالم شما بررسی می شود. در این آزمایش پزشک انگشتان کودک را می شمارد و میزان مایع جنینی را اندازه می گیرد.
سونوگرافی معمولاً در سه ماهه سوم ضرورتی ندارد؛ اما گاهی اوقات پزشک بعد از هفته 35 نیز برای اطمینان از روند بارداری سالم شما این دستور را میدهد. شاید پزشک بخواهد به وضعیت قلبی کودک و رشدی او پی ببرد. گاهی اوقات ممکن است که نظر او در این مرحله در مورد نوع عمل یعنی سزارین یا زایمان طبیعی عوض شود و از طرفی اگر مادر از مشکلات گوارشی یا دیابت رنج ببرد، باید این سونوگرافی را برای داشتن بارداری سالم انجام دهد.
سونوگرافی چهارم که به علت اندازهگیری وزن جنین به ویژه در نیمه دوم سه ماهه سوم بارداری سالم ضرورت دارد و زمانی مهم برای وزنگیری جنین است. در این زمان دور سر، طول استخوان ران، بای پاریتال و دور شکم توسط این سونوگرافی اندازهگیری شده و با توجه به منحنی تهیه شده، وزن جنین تخمین زده میشود.
دو نوع اصلی سونوگرافی از جنین وجود دارد که شامل موارد زیر می باشد:
برای مطالعه بیشتر بخوانید: زمانبندی سونوگرافی های بارداری
بسته به نوع سونوگرافی ممکن است از مادر خواسته شود مقداری زیادی مایعات نوشیده و یا از ادرار کردن قبل از انجام این تست خودداری کند. در صورتی که پزشک برای شما سونوگرافی ترانس شکمی را تجویز نموده است بهتر است لباس گشادی بپوشید تا بتوانید شکم خود را به راحتی در معرض دید سونوگرافیست برای قرار دادن مبدل قرار دهید.
جزئیات دقیق چگونگی انجام سونوگرافی در موارد اندکی با هم تفاوت دارد؛ اما معمولاً سونوگرافی طبق مراحل یکسانی انجام می شود. دو نوع از سونوگرافی در طی دوران بارداری انجام می شود:
در سونوگرافی شکم ، پزشک ژل مخصوصی را روی شکم زن باردار قرار می دهد. بعد از آن مبدل فراصوت دستگاه سونوگرافی می تواند به راحتی روی شکم ژل زده حرکت کند.
در سونوگرافی واژینال از یک مبدل فراصوت کوچک تر استفاده می شود. این مبدل وارد واژن شده و بعد از آن تصویری دقیق تر و واضح تر از فضای داخلی به دست می آید. معمولاً این نوع از سونوگرافی در اوایل بارداری انجام می شود.
هزینه سونوگرافی با توجه به عواملی مانند ناحیه مورد نظر برای سونوگرافی، دستگاه های مرکز تصویربرداری و نوع بیمه تعیین می شود.
از آنجا که در این روش، اولتراسوند از امواج صوتی استفاده می کند، از اشعه ایکس امن تر است. متخصصان بیش از ۳۰ سال از سونوگرافی استفاده کرده اند و هیچ خطری تا به امروز کشف نکرده اند.
اگر به دنبال تشخیص دقیق و سریع برای حفظ سلامت خود هستید، خدمات تخصصی ماموگرافی ، بیوپسی پستان ، الاستوگرافی ، فیبرو اسکن کبدی و سونوگرافی پوست را با اطمینان به ما بسپارید.