سیستیت اصطلاح پزشکی برای التهاب مثانه است. بیشتر اوقات التهاب ناشی از یک عفونت باکتریایی است و به آن عفونت دستگاه ادراری (UTI) می گویند. عفونت مثانه می تواند دردناک و آزاردهنده باشد و اگر عفونت به کلیه ها سرایت کند، می تواند به یک مشکل جدی تبدیل شود.
به ندرت، سیستیت ممکن است به عنوان واکنشی به برخی داروها، پرتودرمانی یا محرک های بالقوه مانند اسپری بهداشتی زنانه، ژل های اسپرم کش یا استفاده طولانی مدت از کاتتر رخ دهد. سیستیت همچنین ممکن است به عنوان عارضه یک بیماری دیگر رخ دهد.
درمان معمول سیستیت باکتریایی آنتی بیوتیک است. درمان سایر انواع سیستیت به علت اصلی آن بستگی دارد.
از آنجایی که التهاب مثانه دارای طیف گسترده ای از علائم و شدت است، اکثر متخصصان اورولوژی فکر می کنند ممکن است چندین بیماری با این علائم در فرد وجود داشته باشد. همشهریان گرامی اگر درد ادراری دارید که بیش از 6 هفته طول می کشد و ناشی از بیماری های دیگری مانند عفونت یا سنگ کلیه نیست، ممکن است به سندرم مثانه دردناک مبتلا شده باشید. در این صورت لازم است به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
علائم و نشانه های سیستیت اغلب شامل موارد زیر می شود:
در کودکان خردسال، دوره های ادرار کردن تصادفی در طول روز نیز ممکن است نشانه عفونت دستگاه ادراری (UTI) باشد. شب ادراری به خودی خود با عفونت ادراری مرتبط نیست.
سیستم ادراری شامل کلیه ها، حالب ها، مثانه و مجرای ادرار است. همه در حذف مواد زائد از بدن نقش دارند. کلیه ها مواد زائد خون را فیلتر کرده و غلظت بسیاری از مواد را تنظیم می کند. لوله هایی که حالب نامیده می شوند، ادرار را از کلیه ها به مثانه می برند، جایی که تا زمانی که از طریق مجرای ادرار از بدن خارج شود، ذخیره می شود.
عفونت ادراری معمولاً زمانی اتفاق می افتد که باکتری های خارج از بدن از طریق مجرای ادرار وارد مجرای ادرار شده و شروع به تکثیر کنند. بیشتر موارد سیستیت توسط نوعی باکتری اشریشیا کلی (E. coli) ایجاد می شود.
عفونت های باکتریایی مثانه ممکن است در زنان در نتیجه رابطه جنسی ایجاد شود. اما حتی دختران و زنان غیرفعال جنسی نیز مستعد ابتلا به عفونت های دستگاه ادراری هستند، زیرا ناحیه تناسلی زنان اغلب دارای باکتری هایی است که می توانند باعث سیستیت شوند.
اگرچه عفونت های باکتریایی شایع ترین علت سیستیت هستند، تعدادی از عوامل غیرعفونی نیز ممکن است باعث ملتهب شدن مثانه شوند. برخی از آن ها عبارتند از:
برخی از افراد بیشتر از دیگران به عفونت مثانه یا عفونت های مکرر دستگاه ادراری مبتلا می شوند. زنان یکی از این گروه ها هستند. دلیل اصلی آناتومی فیزیکی آن ها است. زنان مجرای ادراری کوتاه تری دارند که مسافتی را که باکتری ها باید طی کنند تا به مثانه برسند را کاهش می دهد.
زنانی که بیشترین خطر ابتلا به عفونت ادراری را دارند، شامل کسانی هستند که:
سایر عوامل خطرساز در مردان و زنان عبارتند از:
سیستیت در مردان بدون هیچ گونه مشکلات سلامتی مستعدکننده، نادر است.
زمانی که عفونت مثانه به درستی درمان شود، به ندرت منجر به عوارض می شود. اما اگر درمان نشود، می توانند به مشکل جدی تری تبدیل شوند. عوارض سیستیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عفونت مثانه درمان نشده می تواند منجر به عفونت کلیه شود که به آن پیلونفریت نیز می گویند. عفونت کلیه ممکن است برای همیشه به کلیه ها آسیب برساند.
کودکان خردسال و بزرگسالان در معرض بیشترین خطر آسیب کلیه ناشی از عفونت مثانه هستند زیرا علائم آن ها اغلب نادیده گرفته شده یا با شرایط دیگر اشتباه گرفته می شود.
در مورد سیستیت، ممکن است سلول های خونی در ادرار وجود داشته باشد که فقط با میکروسکوپ قابل مشاهده هستند (هماچوری میکروسکوپی) و معمولاً با درمان برطرف می شوند. اگر بعد از درمان سلول های خونی باقی بمانند، پزشک ممکن است برای تعیین علت به متخصصی دیگر ارجاع دهد.
خون در ادرار که قابل مشاهده است (هماچوری شدید) با سیستیت معمولی و باکتریایی نادر است اما این علامت در سیستیت ناشی از شیمی درمانی یا پرتودرمانی شایع تر است.
عفونت مثانه معمولا با آنتی بیوتیک درمان می شود. پزشک بر اساس نوع باکتری که در طول آزمایش ادرار یافت می شود، آنتی بیوتیک تجویز می کند. برای درمان کافی عفونت، مصرف تمام آنتی بیوتیک هایی که پزشک تجویز می کند، مهم است.
برخی از آنتی بیوتیک های رایج عبارتند از:
سیستیت اغلب قابل پیشگیری نیست، اما اقدامات زیر ممکن است کمک کند:
کسانی که از کاتتر استفاده می کنند باید از پزشک یا پرستار بپرسند که چگونه هنگام تعویض کاتتر از آسیب جلوگیری کنند.
پیچ خوردگی بیضه جزو مشکلات اورژانسی اورورلوژی است که نیاز به مراجعه سریع به مراکز درمانی و اقدامات فوری دارد. در صورت مشاهده علائم این عارضه، باید هرچه سریعتر به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید. اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های مربوط به دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مرد را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها مبتلا هستید با متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.