یکی از دغدغه های زوجهایی که جنین ، تخمک ، یا اسپرم اهدایی می گیرند و بچه دار می شوند اینست که آیا احتمال دارد فرزند من که حاصل تلقیح جنین یا گامت اهدائیست با فرد محرم خودش ( خواهر برادرِ تنی یا ناتنی ، عمو ، دائی ، خاله ، عمه ، خواهرزاده یا برادرزادۀ خودش ) که از نظر ما ناشناس است ازدواج کند ؟
توضیح : به سلول جنسی انسان ( تخمک یا اسپرم ) گامت گفته می شود .
اگر این اتفاق بیفتد چه می شود؟
آیا راه پیشگیری وجود دارد ؟
پاسخ : در هر سه نوع اهداء فوق ، این احتمال متاسفانه وجود دارد ولی میزان احتمال بسیار کم و شاید قابل چشم پوشی باشد .
در مورد استفاده از تخمک اهدائی یا تلقیح اسپرم اهدایی احتمال ازدواج با محارم کمتر از جنین اهدائیست ، دلیل آن هم این است یکی ازگامتها اهدائی و گامت دیگر از خودتان است . در حالیکه در جنین اهدایی هر دو گامت اهدایی است .
گیرندگان جنین یا گامت اگر اهداکنندگان را می شناختند می توانستند از بروز این واقعه جلوگیری کنند ، ولی نظر به اینکه بدلائل متعدد صلاح نیست که اهداکنندگان و گیرندگان یکدیگر را بشناسند ، راه حل دیگری باید پیدا کرد .
دلائل ناشناس بودن اهداکنندگان جنین یا تخمک یا اسپرم اهدایی را در مقاله ای تحت عنوان { آیا صلاح است که اهداکنندگان جنین وگیرندگان آن همدیگر را بشناسند ؟ } توضیح داده ام و میتوانید آنرا مطالعه کنید .
با پیشرفت علم پزشکی با آزمایش دی - ان - آ دو نامزد و والدینشان دقیقا میتوان پی برد که آیا این دو نامزد نسبتی با هم دارند یا خیر .
جهت مزید اطلاع و رفع خستگی واقعه ای که در این رابطه چند سال قبل در تهران اتفاق افتاد را بازگو میکنم . روزی چند پسرکه با هم دوست بودند دختری را فریب میدهند و به منزلی برده و با دختر نزدیکی میکنند و برای خوشگذرانی بیشتر چند دوست دیگر را هم تلفنی خبر میکنند تا آنها هم از دختر کامی برگیرند .
چند روزپس از این واقعه ، مشخص می شود که دختر حامله شده و کار به دادگاه وبازپرسی می کشد . تمام پسرها که بیش از بیست نفر بودند دستگیرو محاکمه می شوند .
همۀ پسرها جهت آزمایش دی ان آ به مرکزپزشکی قانونی فرستاده می شوند و با آزمایش دی ان آ نوزاد متولد شده و متجاوزین ، مشخص میگردد که حاملگی و فرزند متولد شده حاصل اسپرم این شخص خاص بوده است ( بقیه ی پسرها هم نزدیکی کرده بودند ولی اسپرم آنها نقشی در بارداری نداشته است ). دادگاه این شخص را مجبور به ازدواج با دختر کرد و بقیه را به مجازات مقرر ( شلاق ) محکوم کرد .
اکثریت والدین بدلیل اینکه به فرزندشان نگفته اند که او حاصل جنین یا اسپرم یا تخمک اهدایی است ، هنگام خواستگاری و نامزدی هم چون صلاح نمیدانند که واقعیت را به فرزندشان بگویند نمیدانند به چه بهانه ای باید از آنها آزمایش دی ان آ گرفت .
راهنمایی که میتوانم ارائه دهم این است که به فرزندتان و نامزدش بگویید که نظر به پیشرفت علم پزشکی جهت جلوگیری از بروز بیماریهای ارثی فامیلی خیلی از جوانهای نامزد ، قبل از عقد رسمی باتفاق هم به پزشک مشاور ازدواج مراجعه می کنند وپزشک مربوطه شرح حال دو طرف را می پرسد و آزمایشاتی نیز برای آنها درخواست می کند تا مطمئن شوند که بیماری ارثی فامیلی ندارند و فرزندان سالمی بدنیا می آورند . شما نیز اینکار را می توانید انجام دهید .
قبل از اینکه دو نامزد به پزشک مشاور مراجعه کنند شما به پزشک مراجعه کنید و جریان اهدائی بودن اسپرم یا جنین و نگرانیتان بابت ازدواج فرزندتان با محارم را به او بگوئید تا آزمایش دی ان آ برای هردویشان در کنار آزمایشات دیگر درخواست کند و قرابت فامیلی بین آنها بطور قطعی رد شود . و اگر قرابت فامیلی هم ثابت شد ( در کمتر از یک هزارم موارد پیش می آید ) به نامزدی پایان داده می شود تا با شخص دیگری ازدواج کند .
کسانیکه فرزند خوانده از ادارۀ بهزیستی یا محل دیگری گرفته اند نیز بهمین روش باید عمل کنند تا صد در صد مطمئن شوند که فرزند خوانده با محارمش ازدواج نمی کند .
دکتر عنایت الله ایزدی در اصفهان متخصص اورولوژی ، تشخیص و درمان ناباروری مردان اعمالی نظیر بارداری با اسپرم اهدایی ، IUI ، فریز اسپرم را با درصد موفقیت بالا و تجربه چندین سال رضایت مندی بیمارانشان انجام می دهند .