دستگاه های سونوگرافی سه وچهاربعدی با استفاده از یک محفظه وارسال انرژی از سه زاويه مختلف به درون بدن علاوه برايجاد تصاوير سه بعدی خطراتی هم چون آسيب به حلزون شنوايی در جنين ايجاد میكند. دستگاه های سونوگرافی سه و چهار بعدی حدود سه سال است كه به كشور ما وارد شده و براساس نظر متخصصان بيشتر در موارد غير ضروری و توسط مادران باردار مورد استفاده قرار میگيرد و بر خلاف تصور بی ضرر بودن آن ; همواره با امكان بروز خطرات جبران ناپذيری برای جنين همراه است .
اين دستگاه برای گرفتن تصويرمناسب از حداكثر انرژی استفاده می كند واين امر میتواند در صورت استفاده نامناسب و غير ضروری آسيب های جبران ناپذيری بر بدن وارد كند زيرا چنانچه اين دستگاه به ميزان زياد بر روی شكم مادر نگه داشته شود همانند ميكروويو عمل كرده و از نظر تئوری حتی میتواند مايع آمنيوتيک يا كيسه آب اطراف جنين را به جوش بياورد و بافت های بدن وی را دچار آسيب كند. بر اساس موارد گزارش شده جنين هايی كه به هر دليلی بعد از انجام سونوگرافیهای سه يا چهار بعدی رنگی؛ سقط شده اند در زير پوستشان حباب های هوا مشاهده شده و تاول های پوستی داشته اند و طی مطالعات مختلف نيز ثابت شده است به دليل انرژی بسيار بالا; امكان بروز آسيب جدی به حلزون شنوايی جنين وجود دارد.
ضرورت استفاده از اين نوع سونوگرافی ها را در مواردی بسيار محدود مانند تشخيص لب شكری يا بيماری های استخوانی جنين عنوان كرد و بيان داشت : در همه اين موارد در مرحله نخست ؛ سونوگرافی معمولی انجام می شود و فقط با تشخيص پزشک متخصص سونوگرافی های سه يا چهار بعدی تجويز می شود. به دليل آموزش انجام شده در اروپا و آمريكا مادران باردار حاضر به انجام سونوگرافی های حتی معمولی هم نيستند و در كشور انگلستان هم حداكثر یک بار و برای تعيين تاريخ زايمان سونوگرافی انجام می شود و در كشوری مثل آمريكا حتی اين يكبار هم از طرف مادران تقاضا نمی شود.
اين در حالی است كه در ايران در طول دوره بارداری چندين مورد سونوگرافی انجام می شود كه اغلب به اصرار زائو و برای تعيين جنسيت جنين می باشد و هيچ ضرورتی در انجام اين امر وجود ندارد. هم اينک به سبب عدم آگاهی نسبت به خطرات جدی اين نوع سونوگرافی ها مادران اغلب برای تعيين جنسيت جنين با تهيه عكس سه بعدی برای استفاده در آلبوم ; اقدام به انجام اين نوع سونوگرافی می كنند كه هيچگونه كاربرد علمی ندارد.
بايد فرهنگ سازی لازم در اين خصوص انجام شود و مادران آگاه شوند كه در استفاده از اين وسيله برای تعيين جنسيت جنين درمواردی اشتباه صورت می گيرد و از اين طريق نيز سلامت جنين بطور جدی به خطر می افتد. سونوگرافی های سه و چهار بعدی در مراحل اوليه بررسی علمی قرار دارد و كاربرد علمی آن در بسياری از موارد ثابت نشده و ممكن است اثرات مخرب آن در سال های آتی مشخص شود بنابراين بايد از استفاده از آن بدون نظر متخصص اجتناب كرد.
در بين عامه مردم سونوگرافی بدون ضرر به نظر میرسد در صورتی كه انجام سونوگرافی میتواند عواقب ناخوشايندی درپی داشته باشد. به مادران باردار توصيه می شود در مراجعه به پزشک متخصص اصراری بر انجام انواع سونوگرافی ها نداشته باشند زيرا در صورتی كه از نظر پزشكی توسط متخصصين مربوط ضرورت اين امر تشخيص داده شود؛ تجويز خواهند كرد. در كشورهای غربی حتی سونوگرافی معمولی برای زنان باردار تجويز نمی شود در صورتیكه در كشور ما به دفعات و حتی به اصرار مادران انجام می شود!
منبع: hseexper