بیماری پیرونی یا کجی آلت تناسلی مردان، یک اختلال شایع است که باعث ایجاد انحراف و کجی غیرطبیعی در آلت تناسلی می شود. این بیماری معمولاً ناشی از تشکیل پلاک های فیبروزی در داخل بافت آلت است که می تواند باعث ایجاد درد، انحراف در زمان نعوظ و در برخی موارد، مشکلات در عملکرد جنسی گردد. بیماری پیرونی می تواند بر اعتماد به نفس و کیفیت زندگی جنسی مردان تأثیر بگذارد. در این مقاله، به بررسی علل، علائم، تشخیص و روش های درمان این بیماری خواهیم پرداخت.
بیماری پیرونی یک اختلال در آلت تناسلی مردان است که به علت تشکیل بافت اسکار (پلاک) در زیر پوست آلت تناسلی، موجب انحنای غیرطبیعی آن می شود. این بیماری معمولاً با درد در هنگام نعوظ و یا انحراف قابل توجه آلت در حین رابطه جنسی همراه است. علت دقیق این بیماری هنوز به طور کامل مشخص نشده است، اما ممکن است به دنبال آسیب های میکروسکوپی به آلت یا عفونت های قبلی ایجاد شود. بیماری پیرونی می تواند تاثیرات روانی و اجتماعی منفی به همراه داشته باشد و در برخی موارد به اختلالات جنسی مانند اختلال در نعوظ منجر شود.
بیماری پیرونی به طور مستقیم تهدیدکننده زندگی نیست، اما می تواند مشکلاتی را از نظر جسمی و روانی برای مردان به وجود آورد. انحراف شدید آلت تناسلی ممکن است منجر به مشکلات در رابطه جنسی، درد و اضطراب شود. در موارد شدید، این بیماری می تواند کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد و نیاز به درمان پزشکی داشته باشد.
علائم بیماری پیرونی ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شود؛ یا به تدریج توسعه یافته، و مشهود گردد. نشانه های شایع این بیماری عبارتند از:
در اغلب مردان، درد در هنگام نعوظ در طی یک تا دو سال بهبود می یابد، اما بافت اسکار و کجی آلت اغلب باقی می ماند. برای درصد کمی از مردان، کجی و درد آلت مربوط به بیماری پیرونی بدون درمان بهبود می یابد.
ویروس HPV عامل اصلی زگیل تناسلی است که با روش کرایوتراپی یا فریز کردن به سرعت درمان می شود. واکسن گارداسیل نیز می تواند از ابتلا به این ویروس و عوارض آن پیشگیری کند. برای دریافت مشاوره تخصصی و ارتباط مستقیم با دکتر پیمان صالحی ، از طریق تماس با شماره تلفن 35548081-031 اقدام فرمایید.
علت بیماری پیرونی کاملاً مشخص نیست، اما به نظر می رسد تعدادی از عوامل در بروز این عارضه نقش داشته باشند. علت اصلی این بیماری مشخص نیست ولی متخصصان وارد شدن ضربه به آلت تناسلی به ویژه در حالت نعوظ را یکی از اصلی ترین دلایل ابتلا به این بیماری میدانند. به عنوان مثال، ممکن است آلت تناسلی مرد در هنگام رابطه جنسی، فعالیت های ورزشی و یا در نتیجه یک حادثه دچار آسیب دیدگی شود.
با این حال، اکثر مردان وارد شدن ضربه و ترومای خاص به آلت تناسلی خود را به یاد ندارند. در طول فرایند بهبود، بافت اسکار شکل نامنظمی دارد که پس از آن ممکن است به یک گره قابل لمس تبدیل شده و به تدریج به خمیدگی آلت منجر گردد. در این بیماری زمانی که آلت تناسلی به حالت نعوظ می رسد، منطقه دارای بافت اسکار قادر به کشش نیست و در نتیجه آلت تناسلی شکل طبیعی هنگام نعوظ را نگرفته و احتمالاً با درد همراه است. ختنه نامناسب نیز میتواند باعث کجی آلت شود.
آسیب جزئی به آلت تناسلی مردان همیشه به بیماری پیرونی منجر نمی شود. با این حال، پس از آسیب، عوامل مختلفی می تواند به عدم بهبود کامل زخم و تشکیل جای زخم در آلت تناسلی که نقش مهمی در بیماری پیرونی دارد؛ کمک کند. این عوامل عبارتند از:
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان شکستگی آلت تناسلی
معاینه فیزیکی اغلب برای شناسایی زخم در آلت تناسلی مردان و تشخیص بیماری پیرونی کافی است. به ندرت، عوارض دیگر باعث بروز علائم مشابه با پیرونی شده و پزشک نیاز به رد احتمال آنها دارد. متخصص اورولوژی با لمس آلت تناسلی در حالت عادی و بدون نعوظ، قادر خواهد بود؛ محل و مقدار بافت اسکار را تشخیص دهد. همچنین ممکن است اورولوژیست طول آلت تناسلی را اندازه گیری کند؛ تا در صورت پیشرفت بیماری و کوتاه تر شدن آلت، متوجه تغییرات گردد. در مواردی هم ممکن است پزشک درخواست سونوگرافی یا آزمایش های دیگری را به منظور بررسی آلت تناسلی در هنگام نعوظ تجویز نماید.
قبل از گرفتن تصاویر آلت تناسلی، برای ایجاد نعوظ به احتمال زیاد یک تزریق به طور مستقیم به آلت تناسلی انجام خواهد شد. سونوگرافی رایج ترین روش مورد استفاده برای تشخیص اختلالات آلت تناسلی است. در سونوگرافی از امواج صوتی برای تولید تصاویر بافت های نرم استفاده می شود. این آزمایشات می تواند بافت اسکار، جریان خون به آلت تناسلی و هر گونه اختلال دیگر را نشان دهد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: انواع اختلالات جنسی در سالمندان
روشهای درمانی گوناگونی برای این بیماری وجود دارد با این وجود نکته قابل ذکر، الزام اجرای این روشها توسط متخصص اورولوژی حاذق و مجرب می باشد تا بتوان شاهد بهترین نتایج بود. در صورت عدم مهارت پزشک، ممکن است درمان پیرونی چندان موفق آمیز نباشد و فرد را به عوارضی مانند ناتوانی جنسی مبتلا سازد.
زینه جراحی برای درمان بیماری پیرونی یا کجی آلت تناسلی می تواند بسته به محل جراحی، نوع درمان (مانند جراحی اصلاح انحراف آلت، پیوند بافت، یا ایمپلنت های مصنوعی) و تجربه پزشک متغیر باشد. به طور معمول، هزینه این جراحی ها در کشورهایی با سیستم های بهداشتی خصوصی می تواند از چند میلیون تومان تا مقادیر بالاتر باشد. توصیه می شود برای دریافت اطلاعات دقیق تر با متخصص اورولوژی یا کلینیک های معتبر مشورت کنید.
نسخه اصلی مطلب بیماری پیرونی یا کجی آلت تناسلی مردان چیست؟ را در سایت دکتر پیمان صالحی بخوانید.