افزایش سن و تاثیر آن بر زیبایی و شادابی پوست صورت و چشم ها از جمله دغدغه هایی است که بسیاری از افراد در سنین بالا با آنها روبرو می شوند. افتادگی ابرو از جمله مشکلاتی است که در سنین بالا ایجاد می شود که راهکارهای مختلفی برای رفع آن وجود دارد. از جمله راهکارهای رفع افتادگی ابرو می توان به جراحی لیفت شقیقه و لیفت آندوسکوپی پیشانی اشاره کرد. این دو جراحی اگرچه می توانند نتایج مشابهی داشته باشند با این حال دارای تفاوت هایی نیز هستند که کاربرد آنها را متفاوت می کند.
دکتر بهرام اشراقی، فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم، با مهارت و دانش کافی، راهکارهای زیباسازی ابرو و چشم را بررسی نموده، مناسب ترین روش لیفت شقیقه را برای حصول بهترین نتایج انتخاب و اجرا می نمایند.
جراحی لیفت شقیقه روشی از جراحی است که هدف آن لیفت یک سوم سمت دم ابرو است. این جراحی علاوه بر لیفت بخش دم ابرو می تواند در رفع خطوط پنجه کلاغی اطراف چشم و گوشه ی چشم و نیز ایجاد تغییراتی جزئی در پیشانی نیز منجر شود. جراحی لیفت شقیقه معمولا همراه با جراحی پلک انجام می شود با این حال در برخی افراد این جراحی به تنهایی می تواند مشکلات مرتبط با ابرو را برطرف کند.
جراحی لیفت شقیقه ممکن است تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی انجام گیرد. این جراحی بعنوان یک جراحی سبک و ایمن، بصورت سرپایی انجام می شود. ابتدا اقدامات اولیه ی جراحی انجام شده و سپس برش کوچکی در زیر خط رویش موها یا روی پوست سر و در میان موها ایجاد می شود. انتخاب این محل ها برای برش از این جهت انجام می شود که پس از ترمیم، جای زخم ناشی از برش در زیر موها باقی مانده و تاثیری در زیبایی فرد ایجاد نکند. پس از ایجاد برش، پوست بخش شقیقه در جهت خط رویش موها کشیده شده و محل قرارگیری دم ابرو تنظیم می شود. پوست اضافی ایجادشده ناشی از کشیدن پوست برش خورده و جدا می شود و سپس محل ایجاد برش بخیه زده می شود.
جراحی لیفت شقیقه با وجود اینکه جزو جراحی های سرپایی به حساب می آید ؛ اغلب با عوارضی همراه است که در صورت مارقبتهای درست پس از عمل و اجرای ماهرانه جراحی توسط پزشک به سرعت رفع می شود از جمله عوارض عمل لیفت شقیقه می توان به موارد زیر اشاراه کرد:
اسکارها یا جای زخم مانند سایر روش های جراحی زیبایی قابل مشاهده نیستند. اما اگر به دنبال بهبودی آنها هستید بهتر است، تا قبل از بهبودی کامل جای زخمها تمام نکات مراقبتی را رعایت کنید.
جراحی های اندوسکوپیک مجموعه ای از روش های جراحی هستند که توسط آندوسکوپ انجام می شوند. اندوسکوپ یک دوربین کوچک است که به سر یک وسیله مانند سیم وصل است. در این نوع جراحی ها برش های کوچکی ایجاد می شوند که از طریق آنها اندوسکوپیک همراه با ابزار جراحی دیگری وارد بافت موردنظر شده و جراحی به وسیله ی آنها انجام می شود. این روش نیاز به ایجاد برش های بزرگ که در روش های سنتی جراحی به کار می روند را برطرف می کند.
جراحی لیفت اندوسکوپیک پیشانی که معمولا با بیهوشی عمومی انجام می شود با ایجاد شکاف های یک سانتی متری در طرفین سر و محل شقیقه ها و نیز در سمت بالای سر به سمت محل رویش موها ایجاد می شود. سپس اندوسکوپ به زیر پوست وارد شده و تصاویری از بافت های زیر پوست بر روی نمایشگر ایجاد می کند. عضلات ابرو و پیشانی به سمت بالا کشیده می شوند و ارتفاع آنها و نیز محل قرار گیری و شکل ابروها تنظیم می شوند. در برخی موارد نیز لازم است تا برخی بافت ها جدا شوند. با قرارگیری بافت ها در محل مطلوب، جراحی به پایان می رسد و شکاف های کوچک اولیه بخیه زده می شوند. در برخی موارد که افتادگی ابرو همراه با افتادگی یا چروک پلک بالایی باشد برای ایجاد نتایج بهتر جراحی اندوسکوپیک ابرو و پلک همراه با جراحی اصلاح پلک انجام می گیرد.
بصورت عمومی این جراحی بین یک تا دو ساعت طول می کشد. جراحی لیفت اندوسکوپیک پیشانی معمولا برای افرادی توصیه می شود که در مراحل اولیه ی ایجاد مشکلات مرتبط با ابرو هستند. محل زخم های کوچکی ممکن است پس از جراحی باقی بمانند که معمولا با روش هایی مانند استفاده از مواد آرایشی و نیز موها آنها را پنهان کرد.
درباره جراحی پلک شرقی بیشتر بدانید ...
امروزه جراحی لیفت شقیقه نیز بصورت اندوسکوپیک انجام می شود بنابراین معمولا در روش کلی انجام آنها تفاوت چندانی وجود ندارد. با این حال بافتی که این دو روش بر روی آنها تغییرات را اعمال می کنند و نیز میزان تاثیر این دو روش کمی متفاوت است. بر اساس توضیحات ارائه شده می توان تفاوت جراحی لیفت شقیقه و اندوسکوپیک پیشانی را بصورت زیر خلاصه کرد:
لیفت شقیقه تنها بر روی ارتفاع یک سوم سمت دم ابرو تاثیر دارد و نمی تواند موقعیت سایر بخش های ابرو را تغییر دهد. لیفت اندوسکوپیک ابرو و پیشانی می تواند تمام ابرو را تحت تاثیر قرار داده و موقعیت و شکل قرارگیری آن را تغییر دهد. بنابراین لیفت شقیقه جزئی تر از جراحی لیفت اندوسکوپیک پیشانی است.
با توجه به اینکه افزایش سن معمولا تاثیر خود را بر کل ابرو نشان می دهد، کاربرد جراحی لیفت اندوسکوپیک پیشانی بیشتر از جراحی لیفت شقیقه است. جراحی لیفت شقیقه معمولا در اوایل ایجاد مشکلات مرتبط با ابرو به کار میرود و لیفت اندوسکوپیک پیشانی در موارد شدیدتر و کلی تر افتادگی ابرو کاربرد دارد.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند بلفاروپلاستی پلک فوقانی و تحتانی و روشهای غیر جراحی مانند تزریق فیلر ، ژل و بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.