بزرگی پروستات چه علائمی دارد؟
دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]آدرس وب سایت : www.drsalehi.irآدرس مطب : اصفهان ، اتوبان آقا بابایی ، بعد از روگذر حکیم شفائی ، بلوار سلامت، شهرک سلامت اصفهان ، طبقه دوم تلفن مطب : 35548081 - 031
پروستات غده ای به وزن بیست گرم (به بزرگی یک گردو) در آقایان با سن 20 سال است که اختصاصاً در آقایان وجود دارد. این غده تولید حدود نیم سی سی از حجم کلی مایع منی را به عهده دارد. همچنین همه مواد از بیضه ها، لوله های منی بر، اپیدیدیم و کیسه های منی داخل پروستات ترشحه می شوند و زمان انزال تخلیه می گردند.
عفونت مزمن پروستات به دلیل لانه گزینی میکروب ها در پروستات و امکان استفاده مکرر از تعداد معدودی از آنتی بیوتیک ها برای درمان این عفونت و مقاوم شدن این میکروب ها در مقابل درمان ها ممکن است نیاز به درمان دارویی یک تا سه ماهه داشته باشد.
- این غده از سنین حدود 40 الی 45 سال شروع به بزرگ شدن خواهد کرد. در بعضی افراد ممکن است این افزایش وزن بسیار ناچیز و میکروسکوپیک باشد و در برخی دیگر تا 100 یا 200 گرم، حتی بیشتر هم افزایش وزن داشته باشد. روند رو به رشد پروستات الزاماً بیماری نیست و حتماً نیاز به مداخله درمانی ندارد.
- بزرگ شدن پروستات هم مانند سفید شدن مو با افزایش سن ایجاد می شود و به همان شکل ممکن است در برخی بیشتر و در برخی کمتر، یا حتی در زمان های متفاوتی انجام شود. بزرگ شدن پروستات بسته به علائم ایجاد شده همراه، نیاز به درمان و پیگیری خواهد داشت. که بارزترین این علائم اختلال در دفع ادرار است.
- بزرگ شدن پروستات به دلیل قرار گیری این غده دقیقاً در زیر مثانه و عبور مجرا از وسط این غده می تواند باعث فشار به مجرای ادراری شود و با این زمینه، مشکلاتی در دفع ادرار ایجاد کند که این مشکلات می تواند احساس نیاز به زور زدن هنگام ادرار، قطع و وصل شدن ادارد، تکرر ادرار، خروج قطره ای ادرار بخصوص در انتهای دفع، سوزش ادرار، شروع با تاخیر ادرار و ... باشد که این مشکلات می توانند زمینه ساز عوارضی مانند عفونت ادراری، افزایش باقی مانده ادرار، تشکیل سنگ در مثانه، وجود خون در ادرار و ... شود.
توصیه می شود آقایان از سنین 50 سال به بالا، آزمایش PSA انجام دهند. همچنین معاینات دوره ای برای لمس پروستات از طریق رکتوم انجام شود. اگر آزمایش PSA بالای 4 باشد یا در معاینات برجستگی یا ندولی توسط متخصص اورولوژی احساس شود معمولاً بیوبسی انجام می شود. ضمن اینکه بزرگی پروستات، می تواند PSA را هم افزایش دهد.
- در سنین جوانی عفونت ها و التهابات پروستات یا همان پروستاتیت
- در سنین بالاتر بزرگی خوش خیم پروستات
سرطان پروستات
بزرگی خوش خیم یا هایپرپلازی خوش خیم پروستات ، مانند همه ارگان های بدن، ممکن است به سمت سرطانی شدن حرکت کند. سرطان ممکن است در یک یا چند کانون از پروستات ایجاد شود و به مرور زمان، کل پروستات را درگیر نماید. اگر سرطان محدود به خود پروستات باشد، این غده و کیسه های منی با جراحی رادیکال پروستاتکتومی برداشته می شوند.
ابتدا درمان بزرگی پروستات با دارو شروع می شود که این داروها علاوه بر نقش درمانی در کوچک کردن پروستات، می توانند عوارض جنسی هم به دنبال داشته باشند. در مواردی هم ممکن است متخصص کلیه و مجاری ادراری تصمیم به جراحی پروستات بگیرد که این موارد عبارتند از:
- زمانی که داروها دیگر جوابگو نباشند و علائم با مصرف آنها بهتر نشوند
- زمانی که خون در ادرار دیده شود
- در صورت ایجاد عفونت ادراری مقاوم
- تشکیل سنگ در مثانه که نشانگر ایستایی ادرار در مثانه است
- زمانی که با بستن راه خروجی کلیه باعث تورم و آسیب به آنها شود و در نتیجه اوره و کراتین در فرد بالا رود
- فرد دوبار دچار احتباس ادراری شود، سوند گذاشته شود و چند روز بعد پس از خروج سوند دوباره احتباس ادراری ایجاد شود.
معمولاً در پروستات های بزرگ بالای 70 - 80 گرم جراحی باز شکمی انجام می شود.
واریکوسل یکی از مشکلات شایع در آقایان است که در صورت عدم درمان ممکن است عوارض غیر قابل جبرانی برای فرد در پی داشته باشد. همشهریان گرامی! با مراجعه به متخصص ناباروری مردان از مزایایدرمان واریکوسل در اصفهان بهره مند شوید.
نسخه اصلی مطلب
بزرگی پروستات چه علائمی دارد؟ را در سایت دکتر پیمان صالحی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید